Nato-maiden johtajat esiintyivät tulikivenkatkuisesti juhlakokouksen alla

Nato-jäsenten erimielisyydet leimaavat 70-vuotiskokoontumista.

Nato
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelevat kuningatar Elisabetin vastaanotolla Buckinghamin palatsissa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat kuningatar Elisabetin vastaanotolla Buckinghamin palatsissa tiistai-iltana 3. joulukuuta.Yui Mok / EPA

Sotilasliitto Naton lähestyvä juhlakokous ei lämmittänyt tunnelmaa, kun Lontooseen saapuneet Nato-maiden johtajat vaihtoivat tiistaina riitaisia kommentteja. Toistensa hermoille ovat viime aikoina käyneet niin Ranska ja Turkki kuin Ranska ja Yhdysvallatkin.

Tiistaina Ranskan presidentti Emmanuel Macron syytti Turkin joukkoja toimimisesta toisinaan yhteistyössä äärijärjestö Isisiin yhteyksissä olevien taistelijoiden kanssa operaatiossaan Pohjois-Syyriassa.

– Turkki taistelee nyt rinnallamme taistelleita vastaan, ja joskus he toimivat Isis-tahojen kanssa, Macron sanoi yhdessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Macron sanoi, että Turkin toimet Isisin-vastaisessa taistelussa mukana olleita kurdeja vastaan ovat merkki koordinaation puutteesta.

– Olemme menettäneet yhteistyön Turkin kanssa turvallisuudessa, taloudessa, maahanmuuttoasioissa sekä Euroopan unionissa ja Ranskassa, Macron sanoi.

Nato-kokouksen on Macronin mukaan kirkastettava, miten sotilasliiton jäsenmaa voi olla osa liittoumaa ja ostaa samalla aseita Venäjältä. Tällä hän viittasi Turkin Venäjältä ostamaan S-400-ohjusjärjestelmään.

Lisäksi Macronin mukaan on selvitettävä, haluaako Turkki pysyä Naton jäsenenä, jos se aikoo toteuttaa uhkauksensa Baltian puolustustoimien viivyttämisestä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut maansa estävän Naton Baltian puolustusta koskevien suunnitelmien päivittämisen, mikäli sotilasliitto ei nimeä kurdien YPG-taistelijoita terroristiryhmäksi.

Macron ja Erdogan tapasivat myöhemmin tiistai-iltana kasvokkain neljänvälisessä tapaamisessa, jossa omia maitaan edustivat lisäksi Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Merkel sanoi keskustelun jälkeen olevansa "suhteellisen optimistinen", Macron taas totesi, ettei kaikkia epäselvyyksiä saatu oiottua.

– On erimielisyyksiä ja eriäviä valintoja, mutta myös tarve päästä eteenpäin. Olen pragmaatikko, Macron sanoi.

Trump piti Naton kuvailemista aivokuolleeksi ilkeilynä

Macron piti Lontoossa myös kiinni aiemmasta, Yhdysvaltoja suututtaneesta aivokuolema-kommenttista. Macron sanoi viime kuun alkupuolella viikkolehti Economistin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että sotilasliitto Nato on "aivokuollut".

Trump kutsui Macronin lehdelle antamaa kommenttia aiemmin tiistaina erittäin loukkaavaksi ja ilkeäksi. Trump huomautti myös, ettei kukaan muu tarvitse Natoa enemmän kuin Ranska. Hän totesikin, että Macronin lausunto on Ranskalle hyvin vaarallinen.

Tiistaina Lontooseen matkanneiden Nato-johtajien ohjelmassa oli kuningatar Elisabetin vastaanotto Buckinghamin palatsissa. Varsinainen juhlakokous pidetään keskiviikkona. Kokouksessa ei ole tarkoitus tehdä merkittäviä uusia päätöksiä.

Lue lisää:

Macron pitää kiinni Naton aivokuolema -kommentistaan

Ranskan presidentti Economist-lehdelle: Euroopan maat eivät voi enää luottaa, että USA puolustaa Nato-liittolaisiaan

Lähteet: AFP