1. yle.fi
  2. Uutiset

Liikemies Jeffrey Epsteinin väitetään syyllistyneen tyttöjen ja naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön jo 1980-luvulla

Elokuussa kuollutta Epsteiniä vastaan on nostettu uusi oikeuskanne.

Jeffrey Epstein
Syyttäjä Berman ja Jeffrey Epstein
Syyttäjä Geoffrey Berman osoitti Epsteinin kuvaa heinäkuisessa tiedotustilaisuudessa. Jason Szenes /EPA

Liikemies Jeffrey Epsteinin sanotaan syyllistyneen alaikäisten tyttöjen ja naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön jo vuodesta 1985 lähtien. Yhdeksän uhria nosti uuden oikeuskanteen Epsteinin perikuntaa vastaan tiistaina. Uhreista nuorin oli 13-vuotias tapahtumien aikaan.

Kanteen nostaneiden naisten mukaan Epsteinin hyväksikäyttötapaukset jatkuivat yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kuusi naisista kertoo liikemiehen raiskanneen heidät.

Nyt jo yli 20 naista syyttää Epsteiniä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Aiemmat tapaukset ovat tulleet ilmi pääasiassa 2000-luvulta.

Epstein pidätettiin heinäkuussa, joilloin häntä vastaan nostettiin syytteet alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä ja seksikaupasta.

66-vuotias Epstein löydettiin elokuussa viiden viikon vankeuden jälkeen kuolleena sellistään New Yorkissa. Kuolinsyyksi vahvistui itsemurha. Häntä uhkasi jopa 45 vuoden vankilatuomio.

Epstein oli saanut jo vuonna 2008 tuomion ostettuaan seksiä alaikäiseltä tytöltä.

Poliitikkojen ja kuninkaallisten kaveri

Epsteinin tuttavapiiriin kuuluivat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, entinen presidentti Bill Clinton ja Britannian prinssi Andrew.

Prinssi Andrew vetäytyi tehtävistään marraskuussa sen jälkeen, kun hän selitteli suhdettaan Epsteiniin BBC:n haastattelussa. Samalla hän kiisti itseensä kohdistuneet syytökset.

Andrew'n on väitetty syyllistyneen alaikäisen hyväksikäyttöön Epsteinin rikosepäilyjen yhteydessä. Andrew oli läheisissä väleissä Epsteinin kanssa vuosien ajan.

Myös Norjan kruununprinsessa Mette-Marit ja kruununprinssi Haakon olivat tekemisissä Epsteinin kanssa sen jälkeen, kun hänet oli jo tuomittu vuonna 2008.

Lue lisää:

Prinssi Andrew katuu ystävyyttään seksuaalirikoksista tuomitun Epsteinin kanssa: "Sopimatonta kuninkaallisen perheen jäsenelle"

Kahta Jeffrey Epsteinia vahtinutta vanginvartijaa vastaan nostettiin syytteet

Jeffrey Epsteinia hyväksikäytöstä syyttävä nainen: "Hän on pelkuri" – miljonäärin oikeusjutun viimeiset kuulemiset käydään tänään

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi