USA:n edustajainhuone vaatii pakotteita Kiinalle muslimien sorrosta – Kiinalta tyly vastaisku

Senaatin ja presidentti Trumpin on hyväksyttävä laki. Kiina uhkaa vastatoimilla.

uiguurit
Muslimien vankileireillä läntisessä Xinjiangin maakunnassa.
Yhden Xinjiangin maakunnan vankileireistä uskotaan toimivan Kashgarin kaupungin pohjoispuolella. Kuva on otettu viime kesäkuussa.Greg Baker / Lehtikuva

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt lähes yksimielisesti päätöksen asettaa Kiinalle pakotteita uiguurimuslimien sorrosta itäisessä Xinjiangin maakunnassa.

Lakitekstin mukaan Kiinan hallinto pidättää uiguureita mielivaltaisesti, kiduttaa ja vainoaa. Yli miljoona uiguuria on sijoitettu "uudelleenkoulutusleireille", jotka käytännössä ovat vankileirejä.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kertoi, että leireiltä on kantautunut kammottavia tietoja. Ihmisiä suljetaan eristysselleihin, heitä valvotaan herkeämättä, pakotetaan sterilointeihin, hakataan ja alistetaan muuhunkin kidutukseen.

Lakiesitys asettaa "kohdistettuja pakotteita" henkilöille, joiden katsotaan olevan vastuussa uiguurien kaltoinkohtelusta. Heistä mainitaan Xinjiangin autonomisen alueen kommunistipuolueen sihteeri Chen Quanguo.

Jotta laki tulee hyväksyttyä, sen on saatava taakseen senaatin enemmistö. Lisäksi presidentti Donald Trumpin on allekirjoitettava se.

Valkoinen talo ei ole kertonut, onko Trump aikeissa hyväksyä lain, joka on jo nyt suututtanut Kiinan. Viime viikolla Yhdysvallat hyväksyi lain, joka tuki Hongkongin demokratialiikettä.

Uiguurinaisia.
Uiguurinaisia Urumqin kaupungissa marraskuussa 2017.How Hwee Young / EPA

Kiinalta vastine heti

Tänään keskiviikkoaamuna Kiinan ulkoministeriö luonnehti lakia "pahantahtoiseksi hyökkäykseksi" Kiinaa vastaan ja törkeäksi puuttumiseksi Kiinan sisäisiin asioihin.

Myöhemmin ulkoministeriö tiedotti, että Yhdysvaltain Xinjiang-laki tulee vaikuttamaan maiden välisen yhteistyön tärkeisiin aloihin.

Kiinan suuttumus heijastunee ensimmäisenä maiden väliseen kauppaan, jota tullikiistat ovat jo vahingoittaneet vakavasti. Kiinan ulkoministeriö ilmoitti, ettei se aseta mitään aikatavoitetta Yhdysvaltain kanssa tehtävälle kauppasopimukselle.

Kiinan hallitusta lähellä olevan Global Times -lehden päätoimittaja Hu Xijin tviittasi eilen, että Kiina harkitsee Xinjiangin alueelle myönnettävien viisumien epäämistä yhdysvaltalaisilta virkamiehiltä ja poliitikoilta, joilla on menossa "vastenmielinen performanssi" Xinjiangin suhteen.

Pörssikurssit lähtivät laskuun Kiinan tiedotteen tultua julki.

Kiina reagoi Yhdysvaltain Hongkongin mielenosoittajille osoittamaan tukeen: Rajoittaa Yhdysvaltain laivaston alusten pääsyä Hongkongiin

Lähteet: Reuters. AFP