1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Aarnio

Jari Aarnion tuomio "tynnyrijutussa" jää voimaan: 10 vuotta vankeutta

Jutun käsittely jatkuu kuitenkin korkeimmassa oikeudessa joiltakin muilta osin.

Jari Aarnio kuvattuna ennen juhannusta 2018. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Korkein oikeus on hylännyt Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion valituksen niin sanotussa tynnyrijutussa.

Juttu koski hasiksen salakuljetusta. Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion 10 vuoden vankeusrangaistukseen viidestä törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja lukuisista virkarikoksista.

Hän haki valituslupaa hovioikeuden päätöksestä, mutta ei saanut sitä. Hänen tuomionsa jää siis voimaan. Aiemmin Aarnio on tuomittu kolmen vuoden vankeuteen niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Tynnyrijutun käsittely jatkuu kuitenkin korkeimmassa oikeudessa joiltakin muilta osin: käsiteltäväksi otetaan huumausainerikoksesta tuomitun "Savon naisen" valitus sekä syyttäjän valitus, kumpikin rajoitetusti. Jälkimmäinen koski Aarnion alaisena toimineen miehen rangaistusta ja viraltapanoa.

Käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion alaisen viralta pantavaksi. Hovioikeus kumosi viraltapanon, mutta syyttäjä valitti siitä. Sittemmin alainen on irtisanottu Helsingin poliisista.

Tynnyrijutussa on muitakin keskeisiä henkilöitä. Aarnion, hänen alaisensa ja "Savon naisen" lisäksi huumevyyhdissä tuomittiin myös "Malmin naiseksi" kutsuttu nainen sekä rikollisjärjestö United Brotherhoodin entinen johtaja Keijo Vilhunen. Malmin naisen ja Vilhusen tuomiot jäävät voimaan.

Tynnyrijuttu on yksi monista oikeusjutuista Aarnion ympärillä. Voit lukea tiivistelmän ex-huumepoliisin rikoksista ja oikeusjutuista täältä.

Uusi epäily: Helsingin poliisin rikosylikonstaapelin syytetään auttaneen Aarniota laittomasti

Keskiviikkona Aarnioon liittyvässä rikosten verkossa ilmeni myös yksi uusi epäily. Syyttäjä kertoi nostaneensa Helsingin poliisissa työskentelevää rikosylikonstaapelia vastaan syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Rikosepäilyn mukaan rikosylikonstaapeli olisi Aarnion pyynnöstä tarkkaillut, onko poliisilla käynnissä Aarnioon liittyvää tiedonhankintaa. Epäillyt rikokset tapahtuivat marras–joulukuussa 2016.

Syytetty rikosylikonstaapeli on eri kuin tynnyrijutussa tuomittu Aarnion alainen. Hän on kiistänyt syytteen. Asia käsitellään myöhemmin Helsingin käräjäoikeudessa.

Samasta asiasta oli tutkinnassa kaksi muutakin rikosepäilyä. Aarnion ja toisen poliisimiehen epäiltiin yllyttäneen nyt syytteen saanutta rikosylikonstaapelia tekoon.

Aarnion osalta syytteitä ei nostettu, koska rangaistuksella ei olisi ollut vaikutusta hänen kokonaisrangaistukseensa. Aarnio on tuomittu useista virkarikoksista ja hän on jo menettänyt poliisivirkansa.

Toisen poliisimiehen kohdalla riittävää näyttöä yllytyksestä ei löytynyt. Esitutkinnassa poliisi myönsi pyytäneensä kollegaansa "turvaamaan Aarniota lähinnä Aarnion rauhoittamiseksi", mutta saaneensa kieltävän vastauksen.