1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusnatsismi

Helsingin poliisi kieltää Kohti vapautta -uusnatsiliikkeen järjestämän mielenosoituskulkueen itsenäisyyspäivänä

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen PVL:n jatkaja suunnitteli järjestävänsä kulkueen Helsingin keskustassa.

uusnatsismi
Kohti vapautta! -marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.
Kohti vapautta -liike järjesti mielenosoituksen viime itsenäisyyspäivänä Helsingissä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin poliisilaitos kieltää Kohti vapautta -uusnatsiliikkeen kulkueen itsenäisyyspäivänä. Kohti vapautta -liikettä pidetään laittoman ja niin ikään uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jatkajana.

Kohti vapautta -liike on tehnyt poliisille ilmoituksen yleisen kokouksen järjestämisestä. Ilmoituksessa kerrottiin mielenosoituskulkueesta, joka pidettäisiin itsenäisyyspäivänä kello 14.30–18.00. Kulkue liikkuisi Narinkkatorilta Töölön kisahallin parkkipaikalle.

Helsingin poliisilaitos on päättänyt, että kokoontumista ei voida pitää perustuslain, kokoontumislain, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännön tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena, jota oikeusjärjestys suojaa.

PVL:n epäillään jatkavan laitonta yhdistystoimintaa Kohti vapautta -liikkeenä

Korkein oikeus määräsi maaliskuussa Pohjoismainen vastarintaliikkeen väliaikaiseen toimintakieltoon. Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja Kohti vapautta -liikkeen toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet.

Lisäksi liikkeillä on poliisin mukaan yhteinen visuaalinen ilme, sama aatepohja ja tavoitteet, joita ajetaan samoilla iskulauseilla. Yhtymäkohtia löytyy myös liikkeiden ylläpitämiltä nettisivustoilta.

Kohti vapautta -liike järjesti mielenosoituksen Helsingin keskustassa 9. marraskuuta. Keskusrikospoliisi epäilee liikettä laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta, koska PVL:n uskotaan jatkaneen toimintaansa väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta.

PVL:n epäillään jatkaneen toimintaansa myös verkkosivustolla. Sillä, että PVL:n nimeä tai tunnusta ei enää käytetä, ei ole poliisin mukaan ratkaisevaa merkitystä.

Lue myös:

Analyysi: Uusnatsit puuhaavat taas itsenäisyyspäivän marssia Helsinkiin – ja on hyvin mahdollista, että poliisi turvaa sen jälleen kerran

Perussuomalaiset selvittää, mitä kohutulla kesäleirillä tapahtui: "Tarkka pitäisi olla siitä kenen kanssa kaveeraa" – tämän tiedämme nyt

HS: Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä on alkanut uusi rikostutkinta

Äärioikeiston kokoontuminen pitää poliisit valppaina viikonloppuna – vaalirauhan turvaamiseen varauduttu Turun seudulla

Lue seuraavaksi