1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytys

Yhä useampi saapuu synnyttämään Kainuuseen – "Tämä on työntekijöiden ansiota"

Suomessa synnytysten määrät ovat nousussa Kainuun lisäksi ainoastaan Kokkolassa ja Lapin keskussairaalassa.

synnytys
Pieni vauva vilttiin käärittynä.
Kainuussa syntyy koko ajan enemmän ulkomaakuntalaisia vauvoja. Kuvituskuva.

Kainuun synnytysmäärät nousevat tänä vuonna yli sadalla. Suomessa synnytysten määrät ovat nousussa Kainuun lisäksi ainoastaan Kokkolassa ja Lapin keskuskussairaalassa.

Tänä vuonna Kainuun keskussairaalassa on synnytetty 526 kertaa, ja määrän uskotaan nousevan tänä vuonna vielä kuuteensataan.

Synnytysmäärien nousu johtuu pääasiassa siitä, että Kainuuseen houkutellaan kokoajan enemmän synnyttäjiä maakuntarajojen ulkopuolelta. Nyt markkinointi näyttää selvästi tepsineen.

– Viime vuonna määrä jäi hiukan alle 500. Ulkopaikkakuntalaisia on noin sata eli isoin osa noususta tulee maakuntarajojen ulkopuolelta, Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kananen sanoo.

Kananen kiittää tästä kehityksestä kätilöitä, hoitajia ja lääkäreitä. Kanasen mukaan Kainuun keskussairaalaan lähetetään lähikunnista raskaana olevia naisia myös seulontatutkimuksiin. Hyvin tehdyn työn ansiosta,osa näistä ihmisistä valitsee synnytyspaikakseenkin Kajaanin.

– Tämä on työntekijöiden ansiota. He ovat hoitaneet työnsä hyvin ja tehneet myös markkinointia, jonka kautta tänne on saatu lisää synnyttäjiä, Kananen kehuu.

Kainuun keskussairaalassa synnytystoiminta pyörii parhaillaan jatkoluvalla, joka on myönnetty vuoteen 2022. Sen jälkeen synnytystoiminnan jatko on jälleen katkolla. Ulkomaakuntalaisten synnyttäjien tulo Kainuuseen hyödyttää myös kainuulaisia synnyttäjiä.

– Tämä on kainuulaistenkin kannalta hyvä asia, koska osaaminen säilyy, resurssit tulevat käytettyä paremmin ja huoli koko toiminnan loppumisesta vähenee, Kananen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Muokkaus 5.12. klo 11.25: Lisätty: Synnytykset ovat lisääntyneet myös Lapin keskussairaalassa.

Lue seuraavaksi