1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeilyalueet

Valtion retkeilyalueet suunnitellaan uusiksi Vaalassa ja Taivalkoskella – tarkoituksena on avata alueet yksityiselle luontomatkailulle

Myös Iso-Syötteen retkeilyalue halutaan uudistaa. Suunnittelu alkanee vuoden 2020 lopussa.

Retkeilyalueet
Opastaulu ja laavu Kaarresalon saaressa Oulujärven retkeilyalueella 26.9.2017.
Viidestä ulkoilulailla määritellystä valtion retkeilyalueesta kaikkiin tehdään uudistamissuunnitelma. Kuvassa Kaarresaloa Oulujärven retkeilualueella syyskuussa 2017.Risto Degerman / Yle

Metsähallitus aloittaa kahden Pohjois-Pohjanmaan retkeilyalueen uudistamisen yksityisten yritysten rakennushakkeita varten.

Tarkoitus on uudistaa Oulujärven retkeilyaluetta Vaalassa ja Kylmäluomaa Taivalkoskella. Uusien yleissuunnitelmien kilpailutus on nyt aloitettu. Hankintailmoitus on luettavissa muun muassa Metsähallituksen tarjouspalvelussa (siirryt toiseen palveluun).

Tarkoituksena on lopulta muuttaa kaavoitusta luontomatkailua kehittävien yritysten tarpeisiin.

Uudistukselle on Metsähallituksen mukaan tarvetta, koska retkeilyreittien palvelut ja rakentaminen eivät vastaa nykypäivän matkailun vaatimuksia. Retkeilyalueet on rakennettu 1980- ja 1990-luvuilla, eikä Metsähallituksella ole rahaa uudistaa niitä esimerkiksi kansainvälisen matkailun vaatimuksiin.

Myös Evon retkeilyalue Hämeenlinnassa on mukana nyt alkaneessa aluesuunnitelmien kilpailutuskierroksessa. Valtion maiden uudistaminen yksityisten yritysten tarpeisiin on aloitettu jo Lieksan Ruunaalta.

Suomessa on viisi ulkoilulailla perustettua valtion retkeilyaluetta. Nämä ovat Evon, Iso-Syötteen, Kylmäluoman, Oulujärven ja Ruunaan retkeilyalueet. Rovaniemen Napapiirin ja Inarin retkeilyalueet ovat Metsähallituksen perustamia, palveluiltaan edellä mainittuja vastaavia alueita.

– Iso-Syötettäkin uudistetaan. Alueen suunnittelu voidaan käynnistää aikaisintaan ensi vuoden lopulla, kehityspäällikkö Jere Rauhala Metsähallituksesta kertoo.

Lue lisää:

Metsähallitus avaa valtion retkeilyalueet yksityisille yrittäjille – matkailutarjontaa aiotaan parantaa ensimmäiseksi Lieksan Ruunaalla

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!