Trump perui tiedotustilaisuuden Nato-kokouksesta – vastasi videojupakkaan kutsumalla Trudeauta kaksinaamaiseksi

70-vuotiaan Naton juhlakokousta varjosti jäsenmaiden eripura, mutta kokouksessa maat vakuuttivat yhteistyön tarvetta.

Jens Stoltenberg
Nato-maiden johtajat ryhmäkuvassa.
Nato-maiden johtajat ryhmäkuvassaEPA / AOP
  • Naton johtajat ovat juhlineet sotilasliiton 70-vuotista taivalta pitämällä huippukokoukseen Watfordissa Lontoon ulkopuolella.
  • Kaksipäiväistä huippukokousta varjosti liittolaismaiden välinen jännitys. Eripuraa Natossa ovat aiheuttaneet muun muassa Turkin sotilastoimet Syyriassa sekä se, miten paljon kukin jäsenmaa käyttää sotilasmenoihin.
  • Kokouksen loppulausumassa Nato-maat kuitenkin vakuuttivat sitoutumistaan yhteiseen puolustukseen.
  • Kokouksen liepeillä puhutti myös video, jolla muutamat muut Nato-johtajat vaikuttivat naureskelevan Trumpin tiistaina pitämille pitkille tiedotustilaisuuksille.

Klo 16.50 Trump perustelee tiedotustilaisuuden perumista sillä, että hän on pitänyt parin viime päivän aikana niitä jo monta.

Klo 16.29 Myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin piti pitää tiedotustilaisuus kokouksen jälkeen, mutta hän perui sen.

Klo 16.25 Tiedotustilaisuus alkoi kuulostaa Johnsonin vaalikampanjapuheelta, kun häneltä aletti kysyä, miten hän takaa Britannian terveydenhuoltojärjestelmän. Johnson ryhtyi puhumaan siitä, mitä he ajavat vaaleissa ja mitä työväenpuolueen voitto merkitsisi. Tiedotustilaisuus päättyi tähän.

Klo 16.19 Johnson sanoo ymmärtävänsä paineet, joita syyrialaispakolaisten suuri määrä ja kurdisissien PKK-järjestö aiheuttavat Turkille.

Klo 16.17 Kun Johnsonilta kysyttiin, keskustelivatko he videolla Trumpista, Johnson sanoi, ettei tiedä, mihin viitataan.

Klo 16.15 Kysyttäessä Johnsonin mielipidettä Trumpista tämä sanoi, että Yhdysvallat on ollut korvaamaton liittolainen.

Klo 16.11 Britannian pääministeri Boris Johnson tyrmää täytenä pötynä väitteen, jonka mukaan he eivät ottaisi Trumpia vakavasti. Toimittaja kysyi asiaa, koska julkisuuteen levisi video, jolla Johnson ja muutama muu Nato-johtaja vaikutti naureskelevan Trumpin toiminnalle tiistaina.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.
Naton pääsihteeri Jens StoltenbergEPA / AOP

Klo 15.52 Stoltenberg sanoo, että Nato haluaa parempia suhteita ja vuoropuhelua Venäjän kanssa. Nato myös katsoo, että Kiinan pitäisi olla mukana tulevissa aserajoitusneuvotteluissa.

Klo 15.48 Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo, että Turkki on perunut uhkauksensa vastustaa Naton suunnitelmaa Puolan ja Baltian maiden puolustuksen vahvistamisesta. Turkki oli uhannut estää suunnitelman etenemisen, jos Nato-maat eivät hyväksy sitä, että Turkki on luokitellut muun muassa Syyrian kurdien YPG-järjestön terroristiryhmäksi. Stoltenbergin mukaan huippukokous ei keskustellut YPG:stä.

Klo 15.40 Trump kutsui Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta kaksinaamaiseksi, kun toimittajat pyysivät häntä kommentoimaan videota, jolla Trudeau ja muutama muu Nato-johtaja vaikutti naureskelevan Trumpin tiistaiselle toiminnalle. Trump sanoi Trudean olevan mukava, mutta totesi samalla, ettei Kanada ole lisännyt sotilasmenojaan tavoitteena olevaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Klo 15.38 Isäntämaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedotustilaisuutta voi katsoa suorana Yle Areenasta. Ohjelman mukaan tiedotustilaisuuden piti alkaa kello 15.40.

Britannian pääministeri isännöi Naton 70-vuotisjuhlakokousta.

Klo 15.32 Naton julkilausuman mukaan Venäjän "aggressiiviset toimet" ovat uhka euroatlanttiselle turvallisuudelle. Julkilausumassa myös kehotetaan pääsihteeri Stoltenbergiä aloittamaan prosessi, jossa pohditaan Naton tulevaisuutta.

Klo 15.27 Liettuan presidentti Gitanas Nauseda sanoo, että Turkki on luvannut tukea Baltiaa ja puolaa koskevia Naton puolustussuunnitelmaa. Nausedan mukaan tämä on heille suuri saavutus. Turkki on aiemmin uhannut olla tukematta suunnitelmaa, jos Nato ei hyväksy sitä, että Turkki on määritellyt tietyt ryhmät, kuten YPG-kurdijoukot terroristiryhmiksi.

Klo 15.23 Naton huippukokous on hyväksynyt yhteisen julkilausuman, jossa korostetaan jäsenmaiden yhteistyön tarvetta turvallisuuden takaamiseksi. Julkilausumassa myös todetaan Kiinan nousun tuovan mahdollisuuksia ja haasteita sekä luvataan voimistaa toimia terrorismia vastaan.

Nato-maiden johtajia kokouspöydän ääressä.
EPA / AOP

Klo 15.16 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat tavanneet kahden kesken. Turkki kuvaa puoli tuntia kestäneitä keskusteluja hyvin antoisiksi. Valkoisen talon mukaan he keskustelivat Turkin Nato-velvollisuuksien täyttämisestä, kahdenvälisen kaupan lisäämisestä alueellisesta turvallisuudesta ja energiavarmuudesta.

Klo 14.59 Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää tiedotustilaisuuden ohjelman mukaan alkaen kello 15.30 Suomen aikaa. Sitä voi seurata suorana klikkaamalla tämän sivun pääkuvaa.

Klo 12.55 Julkisuudessa on levinnyt video, jossa Kanadan pääministeri Justin Trudeaun arvellaan puhuvan Macronin, Johnsonin ja Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa kanssa Trumpista tiistaina Buckinghamin palatsin vastaanotolla.

Trumpin nimeä videolla ei kuulu, mutta miesten arvellaan viittaavan siihen, että Trump piti tiistaina kahdenvälisten tapaamisten jälkeen kaksi pitkää tiedotustilaisuutta, ensimmäisen Stoltenbergin ja toisen Macronin kanssa.

Videolla Johnson kysyy Macronilta: Siksikö olit myöhässä?

Trudeau sanoo: Hän oli myöhässä, koska tiedotustilaisuus kesti 40 minuuttia.

Myöhemmin Trudeau toteaa: Hänen tiiminsä leuat loksahtivat.

Klo 11.56 Stoltenberg ja Johnson toivottivat kokousvieraat tervetulleiksi aamupäivällä Suomen aikaa. Kättelyjä voi katsoa Naton tiedottjan Oana Lungescun Twitterissä julkaisemasta videosta.

Klo 11.47 Venäjän mukaan tiedot siitä, että Nato on kasvattamassa sotilasmenojaan osoittavat Venäjän olevan oikeutetusti huolissaan Naton itälaajenemisesta. Naton käyttäytyminen ei kuitenkaan saa Venäjää vedettyä mukaan kalliiseen kilpavarusteluun, vakuuttaa Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Klo 11.46 Macron sanoi, että hänen kommenttinsa Naton aivokuolemasta on herättänyt oikeanlaista keskustelua Naton suunnasta. Hän kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että vuoropuhelu on käynnistynyt muun muassa keinoista luoda kestävä rauha Eurooppaan sekä sen selkiyttämisestä, kuka on vihollinen.

Klo 10.51 Britannian pääministeri Boris Johnson korosti saapuessaan yhtenäisyyden tarvetta sotilaslittossa. Ytimessä on lupaus, että puolustamme toisiamme, kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta, Johnson totesi.

Klo 10.27 Saapuessaan kokouspaikalle Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg torjui Macronin väitteen siitä, että Nato olisi "aivokuollut". Stoltenbergin mukaan Nato sopeutuu nykyajan haasteisiin ja on aktiivinen ja notkea. Hän myös huomautti, että eurooppalaisten jäsenmaiden ja Kanadan sotilasmenot ovat lisääntyneet 130 miljoonaa dollaria vuoden 2016 jälkeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset