Hyppää sisältöön

Politiikan tutkija: Hallituksen sisäiset välit eivät ole vielä selvät, viisikko pysynee kirjaimellisesti hallitusohjelman takana

Hallituskriisistä ei ole kuultu vielä viimeistä sanaa, uskovat politiikan tutkija ja konkarikansanedustaja.

Katri Kulmunin johtama Keskusta toimi määrätietoisesti vaatiessaan pääministeri Antti Rinnettä ja SDP:tä "tekemään johtopäätöksensä" hallituskriisistä, mikä politiikan tutkijan mukaan kielii laajemmasta tyytymättömyydestä hallitusyhteistyön sujumiseen. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon johtanut hallituskriisi tarkoittanee sitä, että koalitiohallitus jatkanee entistä kirjaimellisemmin keväällä laaditun hallitusohjelman mukaisesti, uskoo politiikan tutkija Petri Koikkalainen Lapin yliopistosta. Koikkalaisen mukaan vaikuttaa kuitenkin selvältä, että hallituspuolueiden tilanne ei ole ministerinvaihdoksilla selvä.

Koikkalainen pitää keskeisenä hallituksen tulevaisuuden kannalta sitä, mihin rooliin Rinne asettuu SDP:n johdon suhteen.

SDP:n puoluehallituksen odotetaan päättävän hallitustunnustelijasta ensi viikolla. Esimerkiksi pääministeriehdokkaaksi nostetun Sanna Marinin (sd.) mukaan Rinne voisi aivan hyvin toimia tehtävässä.

Hallituspuolue vasemmistoliiton lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi pitää mielenkiintoisena tilannetta, jossa Rinne jäisi hallitustunnustelijaksi.

– Se olisi mielenkiintoinen tilanne, kun hallituksella olisi uusi vetäjä, mutta entinen olisi lähellä, Mustajärvi sanoo.

Keskustan määrätietoisuus viestii tyytymättömyydestä

Politiikan tutkija Petri Koikkalainen arvioi, että jos Rinne jää demarien johtoon kesäkuun puoluekokoukseen saakka, se voi avata Rinteen politiikkaan kriittisesti suhtautuville keskustan konservatiivisille voimille tilaisuuden vaikuttaa oman puolueensa johtoon.

– Puhutaan tällaisesta Keskustan konservatiivisiivestä. Jos se, tilanteessa jossa Rinne jää SDP:n puheenjohtajaksi pystyy vaikuttamaan Keskustan puoluejohtoon, voidaan kysyä vastaako organisaation rakenne todellista vallankäyttöä, Koikkalainen pohtii.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti) entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi ollut taustalla vaikuttamassa Keskustan päätökseen vaatia Rinteen eroa. Sipilä on kiistänyt tiedot.

Tutkija Petri Koikkalainen arvioi, että hallituskriisi näkyy käytännön politiikassa siinä, että hallituspuolueet pyrkivät toteuttamaan hallitusohjelmaa mahdollisimman kirjaimellisesti. Kuva: Uula Kuvaja/Yle

Koikkalaisen mielestä vihiä piiloon jäävistä skismoista antaa keskustajohdon määrätietoisuus Rinteen erottamisessa.

– Tulee mieleen, että onko taustalla laajempaakin tyytymättömyyttä toimintatapoihin. Voi olla, että siitä kuullaan vielä, ennakoi Koikkalainen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi Ylen aamussa keskiviikkona, että Keskusta ei toistaiseksi ole tarkemmin eritellyt syitä koettuun luottamuspulaan.

"Kaikilla hallituspuolueilla miettimisen paikka"

Sekä Petri Koikkalainen että Markus Mustajärvi säestävät niitä analyysejä, joiden mukaan Keskustan julkilausuma luottamuspula ja Rinteen väistyminen eivät missään tapauksessa ole viimeisiä sanoja tästä hallituskriisistä.

Mustajärven mukaan on selvää, että kulisseissa on tapahtunut asioita, joista ei vielä haluta kertoa.

– Olen ollut politiikassa mukana niin kauan, että haistoin kyllä että siellä oli asetelmia, joista ei haluta huudella julkisuudessa. Tässä on varmasti kaikilla hallituspuolueilla miettimisen paikka, miten pystytään jatkossa pitämään kiinni avoimesta keskustelusta.

Kokoomus ja puheenjohtajansa Petteri Orpo ovat edellyttäneet, että hallitusneuvotteluja ryhdyttäisiin käymään kaikkien puolueiden kesken. Hallituspuolueet puolestaan ovat vakuutelleet sitoutumistaan hallitusohjelmaan ja viestineet jatkavansa kykyisessä viiden puolueen koalitiossa.

Petri Koikkalainen uskoo, että vaikka koalitiohallitus jatkaneekin, näkyy hallituskriisi sen tekemässä politiikassa myös käytännössä. SDP:n ja Keskustan luottamuskiista jättää lommon, joten hallitustyössä täytyy tukeutua siihen mikä on yhteistä, Koikkalainen sanoo.

– Uskon, että nyt täytyy ryhtyä toteuttamaan hallitusohjelmaa pilkuntarkasti. Voi olla, että tulevalle pääministerille asetetaan jopa eräänlainen "päällystakki" vahtimaan, että yhteisesti sovitussa ohjelmassa pysytään.

Jättääkö kriisi pysyviä kolhuja koalitiohallituksen keskinäisiin väleihin? Voit keskustella aiheesta klo 22 asti.

Lue myös:

.
.