Lainoppineet: Trumpin toiminta täyttää virkarikoksen merkit – Edustajainhuoneen oikeuskomitean kokous pohtii syytteiden nostamista

Edustajainhuoneen oikeuskomitean käsittelyssä ei tullut uusia paljastuksia.

Donald Trump
Edustajainhuoneen oikeuskomitean käsittely.
Saul Loeb / EPA

Edustajainhuoneen oikeuskomitean kokouksessa todistaneen Harvardin yliopiston professorin Noah Feldmanin mukaan presidentti Donald Trumpin toiminta "täyttää selvästi" virkarikoksen merkit. Hän vertasi kuulemisessa virkariskosyytteiden nostamiseen liittyvää tilannetta monarkiaan tai diktatuuriin.

–Jos emme voi nostaa virkarikossyytettä kun presidentti käyttää asemaansa väärin, silloin elämme kuin monarkiassa tai diktatuurissa, sanoi Feldman CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Stanfordin yliopiston professori Pamela S. Karlanin mukaan Trump pyysi ulkovaltoja sekaantumaan Yhdysvaltojen seuraaviin vaaleihin. Karlanin mukaan presidentti tulee saattaa vastuuseen teoistaan.

Kolmantena todistajana puhui Pohjois-Carolinan yliopiston professori Michael Gerhardt. Hän keskittyi puheenvuorossaan eniten taannoiseen Robert Muellerin Venäjä-tutkintaan. Gerhardtin mukaan Trump on yrittänyt tukahduttaa tutkintaa.

Neljännen todistajan professori Jonathan Turley oli ainoa, joka oli eri mieltä muiden kanssa. Hän kertoi pelkäävänsä, että virkarikossyyte nostetaan liian kevyin perustein vain koska kaikki ovat vihaisia.

Turleyn mukaan presidentin toiminta oli väärin, mutta ei riitä virkarikosyytteiden nostamiseen, kirjoittaa BBC (siirryt toiseen palveluun). Turleyn mukaan todisteet eivät ole tarpeeksi vahvat virkarikossyytteen nostamiseksi.

Asiantuntijoista kolme oli demokraattien valitsemaa, neljäs republikaanien valitsema. Kaikki todistajat tarkastelivat virkarikosepäilyä Yhdysvaltain perustuslain näkökulmasta. Kokous alkoi kello 17 Suomen aikaa ja on jatkunut useita tunteja.

Washingtonissa edustajainhuoneen oikeuskomitean työn pohjana on demokraattien raportti.

Trump sanoi keskiviikkona demokraattien virkarikossyytettä koskevan raportin "olevan vitsi". Trumpin mukaan demokraattien toiminta yhdistää republikaanit hänen taakseen. Trump myös valitti sitä, että kuuleminen pidetään, kun hän on poissa maasta.

Republikaanit vastustavat

Kokouksen puheenjohtajan puheenvuorollaan avanneen demokraattien Jerrold (Jerry) Nadlerin mukaan Trump oli valmis vaarantamaan Yhdysvaltain turvallisuuden. Hänen mukaansa virkarikosprosessi etenee nopeasti jos todistetaan, että presidentti teki rikoksen. Nadlerin mukaan oikeuskomitea saa lisää todistusaineistoa muutaman päivän kuluessa muilta virkarikoksa tutkivilta.

Nadlerin jälkeen republikaanien Doug Collinsin asettui avauspuheenvuorollaan virkarikossyytöksiä vastaan. Hänen mukaansa komitean kuulemisessa ei ole mitään uutta. Collinsin mukaan prosessia ajaa eteenpäin vain aikataulu, eivät faktat.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan republikaanit haluavat komitean eteen todistajia, jotka selventävät virkarikossyytösten olevan hutiloidusti kasattuja.

Nadlerin ja Collinsin jälkeensä todistivat neljä perustuslakioikeuden asiantuntijaa. Asiantuntijat ovat Harvardin yliopiston professori Noah Feldman, Stanfordin yliopiston professori Pamela S. Karlan, Pohjois-Carolinan yliopiston professori Michael Gerhardt ja professori Jonathan Turley George Washingtonin yliopistosta.

Asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen kummankin puolueen edustajilla on ollut 45 minuuttia aikaa esittää kysymyksiä asiantuntijoille.

Edellisten kahden viikon aikana edustajainhuoneen tiedustelukomitea oli kutsunut kuultavakseen useita todistajia, jotka puhuivat Trumpin ja hänen avustajiensa teoista Ukraina-politiikassa.

Oikeuskomitean vieraat pohtivat, onko tiedustelukomitean eilen julkaisemassa 300-sivuisessa yhteenvetoraportissa (siirryt toiseen palveluun) riittävät perusteet virkarikossyytteen nostamiseen.

Edustajainhuone on demokraattienemmistöinen, joten molemmat komiteatkin ovat demokraattien johtamia. Demokraattien mukaan Trumpista jä hänen lähipiiristään tehty raportti on sisällöltään "musertava" ja antaa paljon todisteita presidentin väärinkäytöksistä.

– Löysimme valtavan määrän todisteista siitä, että Yhdysvaltain presidentti käytti valta-asemaansa saadakseen itselleen poliittisia etuja ja käytti hyväkseen amerikkalaisten luottamusta saadakseen vaalihyötyä, joka asetti maamme vaaranalaiseen asemaan, sanoi tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff.

– Presidentti kirjoitti itse oman syytekirjelmänsä vaatimalla kerta toisensa jälkeen ulkomaista apua vaalikampanjaansa, Schiff jatkoi.

Republikaanit ovat tuottaneet oman 123-sivuisen kirjelmäänsä, jossa pyritään osoittamaan presidentin toimet laillisiksi.

Oikeuskomiteassa puhetta johtaa veteraanipoliitikko Nadler. Häntä pidetään kovapintaisena poliitikkona, joka on suhteellisen tasapuolinen puheenjohtaja vetämään äärimmäisen politisoitunutta tutkintaa.

– En aio sallia mitään p***njauhantaa, hän täräytti komitean valmistavassa istunnossa, paljasti Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Paksu syytekirjelmä

Komitean työn pohjana on demokraattien kaksi kuukautta kestäneiden kuulustelujen aikana laadittu raportti.

Tiistaina julkaistun raportin mukaan Trump henkilökohtaisesti ja välillisesti pyysi vierasta hallintoa eli Ukrainaa edesauttamaan uudelleenvalintaansa.

Väitteiden mukaan Trump olisi pidättänyt sotilasapua Ukrainalta, jotta voisi painostaa maan johtoa etsimään kielteistä tietoa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja tämän pojasta.

Raportin mukaan Trump vaaransi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ja yritti estää toimiinsa kohdistuvan tutkinnan.

Oikeuskomitea äänestänee asiasta ensi viikolla. Todennäköisesti asia etenee tämän jälkeen koko edustajainhuoneen käsittelyyn, joka äänestäisi presidentin virkarikossyytteestä ennen joulua.

Asian ratkaisee lopullisesti republikaanienemmistöinen senaatti, jossa presidentin tuomitseminen edellyttää kahden kolmasosan enemmistöä.

Lue myös:

Missä mennään Trumpin virkarikostutkinnassa?

Lähteet: AP, Reuters, AFP, STT