Hyppää sisältöön

Eduskuntatutkija epäilee, että puolueet pimittävät tietoa Rinteen kohtalon taustoista – "Palapelistä puuttuu jokin ratkaiseva pala"

SDP:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin mielestä Antti Rinne voisi toimia hallitustunnustelijana. Tutkija on toista mieltä.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mielestä Antti Rinteen valinta hallitustunnustelijaksi olisi kokonaisuutta katsoen erikoinen valinta.

SDP:n pääministeriehdokkuutta tavoittelevan liikenne- ja viestintäministerin Sanna Marinin mukaan Rinne sopisi hallitustunnustelijaksi. Tutkija pitää tätä kummallisena.

– Koska Rinteellä ei ole keskustan luottamusta, olisi SDP:ltä erittäin outoa valita hänet tunnustelemaan seuraavaa hallituspohjaa. Se entisestään herättäisi kysymyksiä syistä, joiden takia Rinteestä pitäisi päästä eroon.

SDP:n hallitustunnusneuvottelijatoimikunta kokoontuu keskustelemaan asiasta huomenna torstaina. Tutkijan mukaan normaalitilanteessa hallitustunnustelijaksi nousee eduskuntavaaleissa eniten ääniä saaneen puolueen puheenjohtaja.

Jokisipilä katsoo, että hallitustunnustelijaksi valitaan se henkilö, josta SDP haluaa tehdä seuraavan pääministerin.

– Aika automaattisesti maassamme menee niin, että mikäli hallitustunnustelut ovat menestyksekkäät, tulee tunnustelijasta pääministeri.

Monissa kulisseissa on tapahtunut kummia

Jokisipilä kummeksuu sisäpoliittisten tapahtumien viime päivinä saamia käänteitä. Tutkija epäilee, että keskustan kulisseissa on kuhissut.

– Ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta tästä palapelistä puuttuu jokin ratkaiseva pala. Emme ole kuulleet kaikkia syitä siihen, miksi keskustassa koettiin epäluottamuksen Rinnettä kohtaan kasvaneen ylitsepääsemättömän suureksi.

Tutkija epäilee, että keskustan lisäksi SDP:ssä pimitetään tietoa.

– Missä vaiheessa Rinne lopulta menetti luottamuksensa SDP:n puolue-elimissä? Vielä maanantai-iltana pääministerillä oli puoluehallituksen tuki, mutta jo tiistaiaamuna hän koki eron ainoaksi mahdollisuudekseen.

Marin ja Lindtman keskenään erilaisia

Julkisuudessa vahvimmaksi ehdokkaaksi hallitustunnustelijaksi Marinin rinnalle on nostettu eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Politiikan tutkijan mukaan he eroavat poliittisilta näkemyksiltään voimakkaasti.

– Sanna Marin on selkeästi enemmän vasemmalla, kun taas Lindtman on ehkä perinteinen pragmaattinen sosiaalidemokraatti. Lindtman pystyy Marinia paremmin asemoitumaan yhteistyöhön keskustan tai miksei kokoomuksenkin kanssa.

Jokisipilän mukaan Lindtmanin asettuminen mukaan kisaan ei ollut yllätyksenä. Tilaisuuksia pyrkiä pääministeriksi ei poliittisen uran varrella osu kohdalle useita.

– Siinä ei ole varaa liian krantuksi heittäytyä. Tilaisuus on hyödynnettävä, kun se ilmaantuu.

.
.