1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Korkeasaaren eläintarha hakee lupaa saimaannorpan pitoon: "Eläin pitää lopettaa, jos sille ei löydy tarhapaikkaa"

Korkeasaaren villieläinsairaalaan tuotiin kesällä loukkaantunut saimaannorpan kuutti, jota ei voitu palauttaa luontoon. Nyt eläintarha hakee lupaa norpan pitoon.

saimaannorppa
Eläinlääkäri ruokkii kuuttia.
Rantakivikosta löytynyt loukkaantunut kuutti pääsi heinäkuussa eläinlääkäreiden hoitoon ja sitä lähdettiin viemään kohti Korkeasaarta. Kuvassa eläinlääkäri Anu Korpikallio yrittää ruokkia kuuttia, jolle eivät maistuneet aluksi edes muikut.Petri Vironen / Yle

Korkeasaari hakee poikkeuslupaa saimaannorpan pysyvään pitämiseen eläintarhassa. Lupahakemus on toimitettu tänään keskiviikkona Varsinais-Suomen ely-keskukselle.

Kyseessä on Puumalasta viime heinäkuun lopulla löytynyt pieni ja nahkansa nirhaumille rikkonut saimaannorpan kuutti, joka vietiin Korkeasaareen.

Kuutti kuntoutui, mutta viranomaiset eivät antaneet lupaa sen palauttamiseen Saimaalle. Kuutti olisi saattanut levittää tautia, joka olisi voinut olla lajille kohtalokas.

– Meille jäi kaksi vaihtoehtoa. Eläin pitää lopettaa, jos sille ei löydy tarhapaikkaa. Jos tarhapaikka löytyy, hallussapitoon pitää hakea poikkeuslupaa, sanoo Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Trontti arvelee, että ely-keskuksen päätös voisi tulla kuukauden sisään.

Korkeasaareen suunnitellaan lajille soveltuvia uusia tiloja. Norppa-allas löytyisi Korkeasaaren ja Hylkysaaren välisestä merivesialtaasta.

– Jos oikein hyvin kävisi, voisi olla mahdollista, että ensi kesäkaudella tarha olisi valmiina, Trontti kommentoi.

Saimaannorpan tarhaukseen vaaditaan poikkeuslupa viranomaisilta. Uhanalaisuuden takia lajia suojaa lainsäädäntö.

Korkeasaari perustelee hakemustaan sillä, että jokainen norppayksilö on suojelun kannalta tärkeä, eläintarhassa norppa lisäisi yleisön tietoisuutta ja auttaisi lajin tarhauksen tutkimuksessa ja luonnonvaraisten norppien suojeluvarojen kartuttamisessa.

Lue lisää:

Loukkaantunut kuutti löytyi rantakivikosta, videolla eläinlääkäri yrittää syöttää sitä – heikkokuntoinen eläin sai onnekkaasti paikan Korkeasaaresta

Lue seuraavaksi