1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen jättää Linnan juhlat väliin Jenni Haukion eläinpuheen takia

Heikkinen sanoo haluavansa kiinnittää huomiota Suomen huoltovarmuuteen ja maanviljelijöiden ahdinkoon.

Linnan juhlat
20180820, Helsinki Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous Hannakaisa Heikkinen
Hannakaisa HeikkinenJarno Kuusinen / AOP

Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen jättää Linnan juhlat väliin presidentin puolison, ohjelmajohtaja Jenni Haukion eläinten hyvinvointia koskevan puheen takia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kiuruvesi-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on julkaissut Heikkisen avoimen kirjeen Haukiolle.

Haukion puheenvuoro Eläinsuojelugaalassa marraskuun alussa sai Heikkisen miettimään omien sanojensa mukaan, "onko tasavallan ykköspaikoilla täysin ymmärretty omavaraisuuden, huoltovarmuuden ja kotimaisen ruoan merkitystä".

Kansanedustaja tarkentaa Ylelle, että hän ei tarkoittanut kirjettään suoraksi protestiksi Haukion puhetta vastaan, vaan kritiikki kohdistuu siitä seuranneeseen julkiseen keskusteluun.

– Koen, että suomalainen maanviljelijä on tällä hetkellä ruokakeskustelussa se heikompi osapuoli. Sen takia rohkenin kirjeen julkaista, vaikka tiedän että tätä myös halutaan tulkita väärin, Heikkinen sanoo.

Haukio sai Eläinsuojelugaalassa Kiitos eläimiltä -palkinnon, jonka myönsi Suomen Eläinsuojelu (aiemmin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto).

Haukio kiinnitti puheessaan huomiota muun muassa tuotantoeläinten oloihin. Puheen julkaisseen Iltalehden mukaan Haukio muun muassa sanoi, että "Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä eläimistä olisi halunnut elää" ja "meillä on joka päivä mahdollisuus omilla ostopäätöksillämme vaikuttaa siihen, millaisia ja ennen kaikkea miten tuotettuja eläinperäisiä hyödykkeitä markkinat tarjoavat".

Huoltovarmuus huolettaa

Heikkinen perustelee juhlista kieltäytymistä etenkin Suomen huoltovarmuudella.

– Kieltäytymällä kohteliaasti kutsustanne Linnan juhliin haluan rauhanomaisesti kiinnittää huomiota Suomen puolustuskyvylle kriittisen tärkeän huoltovarmuuden turvaamisen tärkeyteen ja maanviljelijöiden ahdinkoon niin talouden, sääolosuhteiden kuin kielteisen asenneilmaston ristipaineessa, Heikkinen kirjoittaa Kiuruvesi-lehden julkaisemassa tekstissä.

Haukion puhe Eläinsuojelugaalassa herätti jo tuoreeltaan paljon keskustelua ja myös kritiikkiä. Haukio tarkensi myöhemmin lausuntoaan ja sanoi, että puhetta on eri yhteyksissä vääristelty ja tulkittu tahallisesti väärin, kertoi muun muassa Yle.

– Toisin kuin kirjeessänne esitätte, en ole missään yhteydessä "puhunut kotieläintuotannon lopettamisen puolesta". Kiitossanoissani en myöskään puhunut suomalaisesta ruoantuotannosta enkä ruoantuottajista; en maininnut mitään tuottajaryhmää, eläinryhmää tai tuotantotapaa, vaan puhuin eläinperäisten hyödykkeiden tuotannosta laajemmassa mittakaavassa. Eläimiä ei tuoteta vain ravinnoksi vaan myös lukemattomiin muihin tarkoituksiin, Haukio vastasi aiempaan kritiikkiin.

Lue seuraavaksi