Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Sanna Marin johtaa pääministerikisaa – ”Marin ollut kovissa paikoissa jo nuorena”

Päätöksen seuraavasta pääministeristä tekee SDP:n puoluevaltuusto todennäköisesti ensi viikolla.

Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) johtaa hienoisesti pääministerikisaa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministerikisasta tulee erittäin tiukka. Tämä selviää Ylen kyselyssä, joka tehtiin keskiviikkona SDP:n puoluevaltuuston jäsenille.

Luvuista selviää, että puolueen varapuheenjohtaja ja liikenneministeri Sanna Marin (sd.) johtaa kyselyssä eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania.

Puoluevaltuutetuista 20 kannattaa tällä hetkellä Marinia, kun taas Lindtman saa 14 valtuutetun tuen.

Selvää kuitenkin on se, että epävarmat valtuutetut lopulta päättävät, kenestä tulee seuraava pääministeri. Puoluevaltuutetuista 20 ei osaa tai halua vielä lukita kantaansa. Yle ei tavoittanut 7 valtuutettua.

Ratkaiseva puoluevaltuuston kokous pidetään näillä näkymin ensi viikolla. Tarkasta päivästä ja ajasta ei vielä ole tietoa.

”Sannalla on näyttöjä”

Marinin kannattajat perustelevat valintaansa sillä, että hänellä on kokemusta puheenjohtajan tehtävästä.

Sanna Marin paikkasi puheenjohtaja Antti Rinnettä (sd.), kun tämä sairastui vakavasti Espanjan-lomallaan.

– Sanna Marin on ollut kovissa paikoissa jo nuorena Tampereen valtuustossa. Ja olihan se heitto kylmään veteen, kun hän astui Rinteen saappaisiin eduskuntavaalien alla, helsinkiläinen puoluevaltuutettu Kaarin Taipale sanoo.

Osa Marinin kannattajista ei pidä siitä, ettei Lindtman ottanut vastuuta ministerin tehtävistä, kun hänelle sellaisia tarjottiin kesän hallitusneuvotteluissa.

Lindtman perusteli ratkaisuaan muun muassa perhesyillä.

– Miksi Lindtman lähti pääministerikisaan mukaan, mutta ei muihin ministerihommiin? Nyt sitten yhtäkkiä on aikaa. Sanna on kantanut vastuuta koko ajan, eräs kyselyyn vastannut valtuutettu sanoo.

Lindtmanin kannattajat puolestaan sanovat, että hän on henkilönä sovitteleva ja kokoava. Kannattajien mukaan hallitus ja puolue tarvitsevat nyt henkilöä, joka osaa rauhoittaa tilanteen.

– Lindtmanilla on kokemusta eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja hän on tunnettu kyvystään tehdä yhteistyötä ja rakentaa luottamusta, uusimaalainen puoluevaltuutettu Eemeli Peltonen sanoo.

Monille pääministerin ero ja uuden valinta on tullut eteen niin nopeasti, että he tarvitsevat harkinta-aikaa.

Useat kuitenkin sanovat, että heillä on vain hyviä vaihtoehtoja edessään.

Pääministeristä myös puheenjohtaja

Yle kysyi puoluevaltuutetuilta myös, kenet SDP:n pitäisi valita puheenjohtajaksi ensi kesäkuun puoluekokouksessa.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) ilmoitti tiistaina, että hän hakee näillä näkymin jatkokautta puolueen johdossa.

Samaan aikaan puolueen riveissä spekuloidaan sillä, että nyt valittava pääministeri on myös vahvoilla seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Puoluevaltuutetuista jopa 46 sanoo, ettei heillä ole kantaa seuraavasta puheenjohtajasta. Moni vastanneista kuitenkin haluaa, että pääministerin ja puheenjohtajan pitää olla sama henkilö.

– Luontevinta olisi, että pääministeriksi valittu ottaisi myös puheenjohtajan tehtävän, pirkanmaalainen valtuutettu Aila Dündar-Järvinen sanoo.

– Pääministeristä pitää tulla puheenjohtaja. Siitä tulee vaikeaa puolueen ja maan kannalta, jos pääministeri ja puheenjohtaja ovat eri henkilöitä, uusimaalainen puoluevaltuutettu Mikko Valtonen sanoo.

SDP pitää puoluekokouksensa kesäkuussa Tampereella.

Lue lisää:

.
.