Joulukuusen hankkiminen valtion metsästä helpottuu ensi vuonna – puhelimella soittelu vaihtuu sovellukseen

Viime vuonna mobiililupapalvelusta ostettiin Pohjois-Suomessa noin 1 500 kuusilupaa.

joulukuuset
Kaksi henkilöä hakemassa joulukuusta metsästä.
Lupa oikeuttaa hakemaan joulupuun valtion talouskäytössä olevasta metsästä.Metsähallitus

Joulukuusen voi hakea valtion metsästä, kun on hankkinut siihen ensin luvan. Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa kuusiluvan on voinut ostaa lähes 10 vuoden ajan soittamalla mobiililupapalvelunumeroon. Viime vuonna mobiililupapalvelusta ostettiin koko Pohjois-Suomessa noin 1 500 kuusilupaa.

– Mobiililupapalvelun kautta ostetaan vuosittain 1 000–1 500 kuusilupaa. Tämä ei ole Metsähallituksen ydinbisnestä emmekä kilpaile kaupallisten myyjien kanssa, sillä myyntimäärät ovat niin pieniä. Haluamme ennemminkin tuottaa hyvää joulumieltä, sanoo Metsähallituksen Pohjanmaa-Kainuu alueen tiedottaja Merja Väisänen.

Tänä vuonna vajaan kuuden euron hintaisen kuusiluvan voi hankkia viimeistä kertaa mobiililupapalvelusta. Ensi vuonna palvelun korvaa sovellus, jonka Väisänen odottaa toimivan nykyistä palvelua paremmin.

Suurimpana haasteena mobiililupapalvelussa on ollut se, miten ihmiset löytävät Retkikartta.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivustolta sellaisen metsätalousalueen, josta joulupuun saa hakea. Suojelualueelta, erikoismetsistä tai viljellyistä taimikoista kuusta ei saa ottaa.

– Esimerkiksi viime vuonna saimme palautteen, jossa ostaja oli soittanut mobiililupapalvelun numeroon ja saanut luvan, mutta katsonut vasta sen jälkeen, mistä kuusen olisi saanut hakea. Lähin paikka oli sadan kilometrin päässä, Väisänen kertoo.

Väisänen neuvoo, että helpoiten järkevän etäisyyden päässä olevat valtion maat voi tarkistaa valitsemalla Retkikartta.fi -sivuston kartasta tason metsätalouden monikäyttömetsät. Ohjeet luvan hankkimiseen (siirryt toiseen palveluun) löytyvät myös Metsähallituksen nettisivuilta.

– Lupa oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän kuusen. Joulupuu noudetaan tien varresta, korkeintaan parinkymmenen metrin etäisyydeltä, Väisänen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!