Hyppää sisältöön

Rehtori antoi Linnan juhlien pukunsa suunnitteluvastuun opiskelijoilleen: "Haluan meidän omaa osaamista näkyville"

Kuopiolaisen Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetus- ja korumuotoilun opiskelijat suunnittelivat pukuja ja koruja neljälle Linnan juhlien vieraalle.

Moona Kärkkäinen ja Mira Nurmela varmistivat kuvaushetkellä, ettei Mervi Vidgrénin juhlapuvun saumoista näy langanpätkiä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla nähdään tänä vuonna Savonia-ammattikorkeakoulun koru- ja vaatetusmuotoilun opiskelijoiden taidonnäytteitä. Kaikkiaan neljällä vieraalla on yllään jotain opiskelijoiden suunnittelemaa.

Savonian rehtorille Mervi Vidgrénille oli itsestään selvää, että juhlassa on yllä oman oppilaitoksen opiskelijoiden suunnittelemat ja tekemät puku ja korut.

– Haluan meidän omaa osaamista näkyville, Vidgrén sanoo.

Työn ottivat vastaan vaatetusmuotoilun opiskelijat Mira Nurmela, Milja Muhonen, Moona Kärkkäinen ja korumuotoilun opiskelija Silja Konttinen.

Ensimmäisessä työryhmän tapaamisessa Vidgrénillä ei ollut vielä selvää näkemystä, millaisen puvun hän haluaisi. Mielessä oli, että siinä pitää olla hihat, maltillinen pääntie ja räväkkä väri.

Keskeisin toive, jonka opiskelijat saivat, oli vastuullisuus.

– Toivoin, että puvusta ei tulisi sellainen jota käytetään vain kerran, Vidgrén sanoo.

Milja Muhonen ja Silja Konttinen asettelevat Hillankukka-sarjasta erikseen tehtyä vyökorua oikeaan kohtaan. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Puvun materiaali on silkkisifonki ja opiskelijat värjäsivät kankaan itse. Sinivioletti puku sai oheensa hopeiset Hillankukka-korut.

– Tämä on ihan unelmien täyttymys ja opiskelijalle ainutlaatuinen tilaisuus saada näkyviin omat korut Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolle, korusarjan suunnitellut Konttinen sanoo.

Kädentaidot ja luovuus ovat tärkeitä asioita

Milja Muhonen on haaveillut aina mahdollisuudesta suunnitella ja tehdä puku Linnan juhliin. Tiukan aikataulun vuoksi kolmen hengen tiimi oli hyvä ratkaisu.

Tyytyväinen on myös Moona Kärkkäinen. Projektin kautta voi myös näyttää, miten tärkeitä kädentaidot ja luovuus ovat.

– Pystyt tekemään jotain, mikä tulee mieleen, todelliseksi, hän sanoo

Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén edustaa oppilaitostaan itsenäisyyspäivän vastaanotolla toista kertaa. Ensimmäisen kerran hän sai kutsun kaksi vuotta sitten, Suomen täyttäessä 100 vuotta. Kuva: Milja Muhonen

Juhlapuku linnan tungokseen vaatii huolellista suunnittelua.

– Puvun täytyy olla mukava, koska se on päällä lähes koko päivän. Eikä kantajalla saa olla huolta siitä tippuuko puku tai valahtaako olkain, Nurmela kiteyttää.

Rehtorille projekti on ollut tilaisuus seurata opiskelijoiden oppimista harvinaisen läheltä.

– On ollut paljon sellaista mitä en ole todellakaan tiennyt, esimerkiksi kaikkia tiloja, joita meillä on käytössämme, Vidgrén kertoo.

"Suomalaisen muotoilun arvostus on noussut ennestään tämän myötä"

Toinen Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ryhmä suunnitteli ja valmisti korut ja puvun vuoden nuoreksi yrittäjäksi valitulle kuopiolaiselle Konttiravintola Mortonin yrittäjälle Jarna Kaplakselle. Puvun tekijät ovat vaatetusmuotoilijoiksi opiskelevat Taru Rinne ja Henna Hiltunen sekä korumuotoilijaksi opiskeleva Julia Pirkkalainen.

Kaplas on ollut vaikuttunut opiskelijoiden osaamisesta seurattuaan työskentelyä.

– Tekijät ovat mahtavia ammattilaisia ja suomalaisen muotoilun arvostus on noussut ennestään tämän myötä, Kaplas kertoo.

Jarna Kaplaksen pukua kuvattiin Savonia-ammattikorkeakoulun studiossa. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu Henna Hiltunen

Moni muotoilijaksi valmistuva tekee työtään tulevaisuudessa yrittäjänä. Heitä Kaplas on valmis auttamaan ja tukemaan.

– Suomi on upea maa yrittää minun mielestäni, lupaan seisoa näiden naisten takana.

Tekijät aikovat seurata huomista itsenäisyyspäivän vastaanottoa omassa “kisastudiossa”.

– Nyt on helpottunut ja ylpeä olo, mutta myös jännittynyt, koska tämä ei ole vielä ohi ja pukua ei olla vielä nähty linnassa, Taru Rinne toteaa.

Kaplaksen puvun idea lähti liikkeelle Linnan juhlien teemasta, joka on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

– Puvun mallia lähdettiin hakemaan kreikkalaisen mytologian jumalattaren Athenen mukaan, Henna Hiltunen kertoo.

Athene oli sotataidon, tiedon ja viisauden jumalatar.

Taru Rinne, Henna Hiltunen ja Julia Pirkkalainen katsovat Linnan juhlat yhdessä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Korut suunnitellut ja tehnyt Julia Pirkkalainen koki projektin palkitsevana. Yhteistyö oli sujuvaa ja nopeaa. Pirkkalaisen mielestä juhlakorun pitää olla näyttävä ja ajaton.

– Korussa voi olla ajan henkeä, mutta kuitenkin myös sellaista, jota voi ihastella vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

Housuja varten ostettu nahka päätyi juhlapukuun

Kansanedustaja Marko Kilven vaimon Jaana Kilven puvun suunnitteli ja valmisti Savonian opiskelija Kati Lehto. Kilpi oli häneen yhteydessä jo hyvissä ajoin viime keväänä. Käsityöläisenä hän ymmärtää, miten kipeästi nuoret tekijät tarvitsevat kannustinta uralleen. Koulutukseltaan hän on kultaseppämestari ja linnassa Kilven yllä nähdään itse tehdyt korut.

Pukuun haluttiin sekä rock-henkeä että luontoa. Sen erillinen yläosa on valmistettu mustasta kierrätysnahasta ja luontoaiheisessa vihreässä helmassa on tylliä.

Nahkaa ja tylliä ei tarvinnut hankkia, koska ne tulivat suoraan Kilveltä.

– Nahkan hankin alunperin housuja varten, mutta koska ne jäivät teetättämättä, päätyi se juhlapukuun, Kilpi kertoo.

Suomen pankin pääjohtajan Olli Rehnin vaimolla Merja Rehnillä on puolestaan yllään Savonian opiskelijan Susanne Hakkaraisen korut. Hakkarainen ehdotti jo alkuvuodesta tädilleen, että hän voisi toteuttaa opinnäytetyönään korut Linnan juhliin.

Susanne Hakkaraisen suunnittelema ja valmistama kaulakoru nähdään Merja Rehnillä Linnan juhlissa. Kuva: Susanne Hakkarainen

Ensi keväänä korumuotoilijaksi valmistuva Hakkarainen on ylpeä näyttävästä ja klassisesta kokonaisuudesta. Koru muodostuu kahdesta hopeisesta käädystä.

Tilaukset ovat opiskelijoille työelämä-projekteja. Yleensä työ kuuluu opintoihin ja opiskelijoille maksetaan materiaali- ja kulukorvaukset. Yleistä on myös se, että toimeksiantaja muistaa tekijää stipendillä hänen valmistuessaan tai hän saa valita haluamansa tuotelahjan.

Lue lisää aiheesta:

Yle kävi läpi arkistoja ja tarkasteli, miten Linnan juhlien muoti on muuttunut sadan vuoden aikana. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Miten tässä näin kävi? Linnan juhlamuoti onkin yhä hillitympää – 32 kuvaa kertoo, millaiseen suuntaan se on menossa

Näillä metodeilla konkariselostaja Ari Hakahuhta tunnistaa Linnan vieraat – apuna hiihtokisoissa aikoinaan kehitetty kikka

Linnan juhlat 2019 Tunnistuspeli

Luodit molempiin keuhkoihin, verilöyly saunassa: Eino ja Väinö Kinnusen lähes koko perhe tuhottiin yhdessä hetkessä, mutta he selvisivät