Viranomaisilla käynnissä poikkeuksellisen laaja rikostutkinta Silkkitiestä – yli 6 000 epäiltyä tunnistettu

Tor-verkossa toimineen kauppapaikan kautta kaupattiin muun muassa huumeita, dopingaineita, lääkkeitä ja aseita.

Silkkitie oli yksi tunnetuimmista huumausaineita välittäneistä kauppapaikoista, jotka toimivat anonyymissa Tor-verkossa. Kuva: AOP

Jättimäisen nettihuumekaupan palvelimen takavarikosta on aloitettu tuhansia rikostutkintoja ympäri Suomen, tiedottavat Tulli, Keskusrikospoliisi ja syyttäjälaitos. Tulli takavarikoi keväällä Silkkitie-kauppapaikan palvelimen.

Silkkitie oli yksi tunnetuimmista huumausaineita myyneistä kauppapaikoista, jotka toimivat anonyymissa Tor-verkossa. Se tunnettiin myös nimellä Valhalla.

Takavarikon myötä viranomaiset pystyivät selvittämään tekniikan avulla tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien henkilöllisyydet. Nyt poliisilaitokset ympäri Suomen tutkivat Silkkitien huumekauppaan liittyviä tuhansia rikosepäilyjä.

"Historiallisen kokonaisuus"

Viranomaisten mukaan Silkkitiellä oli sen toiminta-aikana noin 400 000 nimimerkkiä, toteutuneita kauppatapahtumia oli noin 500 000 ja myynnissä oli 78 000 eri tuotetta. Näihin lukeutuivat huumeet, dopingaineet, lääkkeet ja aseet. Tullin mukaan koko kauppapaikan liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa.

Tullissa tapauksen yleisjohtajana toimiva valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo, että sulkemisella on ollut merkittävä vaikutus verkossa tapahtuvalle huumausaineiden ja muiden laittomien asioiden kaupalle Suomessa

– Kansainvälisesti salatussa verkossa toimivia palveluja on suljettu vain muutamia. Se (huumeiden nettikauppa) on laajentanut huumauskauppaa suurten kaupunkien ulkopuolelle, joten huumeet ovat tulleet saataville joka puolelle Suomea. Kaiken kaikkiaan tämän palvelimen kautta myytiin Suomeen noin 850–900 kiloa huumeita, Sinkkonen sanoi.

Mukana kovan luokan rikollisia

Kokonaisuudessa poliisin yleisjohtajana toimiii rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista. Hänen mukaansa kokonaisuus tuottaa poliisille valtavan tutkintojen suman, mutta kokonaisuuteen liittyvät rikokset pyritään hoitamaan kaikkien laitosten voimin.

– Tähän osallistuvat tällä hetkellä kaikki Suomen poliisilaitokset mantereella ja Ahvenanmaata myöten. Kaikilla poliisilaitoksilla on satoja tällaisia tutkintoja. Tulli on identifioinut tähän mennessä yli 6 000 henkilöä, ja näiden osalta on aloitettu jo toimenpiteet. Joissakin poliisilaitoksissa on kirjattu jo rikosilmoituksia ja kuultu epäiltyjä, Räty sanoi.

Epäiltyjen ikähaarukka on Tullin mukaan 15–83 vuotta ja noin 84 prosenttia epäillyistä on miehiä ja noin 16 prosenttia naisia. Merkittävä osa on henkilöitä, joilla ei ole aiempaa rikoshistoriaa, ja Tullin mukaan epäillyt edustavat läpileikkausta yhteiskunnasta. Mukaan mahtuu myös kovan luokan rikollisia.

Väkilukuun suhteutettuna eniten rikosepäilyjä on poliisin selvittelyssä Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitosten alueella.

Myytti nettihuumekaupan "turvallisuudesta" murrettu

Takavarikkoon liittyvässä tutkinnassa tehtiin Tullin mukaan laajaa yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa. Mukana oli muiden muassa Saksan, Ranskan, Kanadan ja Yhdysvaltojen viranomaisia sekä Europol.

Silkkitien verkkopalvelin ehti toimia vuodesta 2013 asti. Osa suomalaisista huumausaineiden myyjistä on siirtänyt toimintansa muille Tor-verkon laittomille kauppapaikoille.

Syyttäjälaitos on resursoinut juttujen hoitamista varten valtakunnallisen syyttäjäryhmän, joka muodostuu 22 syyttäjästä.

– Salatussa verkossa palveluiden ylläpitäjät ja myyjät ovat uskoneet ja uskotelleet ostajille huumeiden ja muiden laittomien tuotteiden verkkokaupan olevan "turvallista" anonymiteetin vuoksi ja siten viranomaisten saavuttamattomissa. Tämä myytti on viimeistään nyt murrettu, toteaa Tullissa tapauksen yleisjohtajana toimiva valvontajohtaja Hannu Sinkkonen viranomaisten tiedotteessa.

Juttua muokattu 4.12.2019 kello 14.34: Lisätty Tullin valvontajohtajan kommentit.

Juttua muokattu 4.12.2019 kello 16.36: Lisätty keskusrikospoliisin yleisjohtajan kommentit.

Lue aiheesta lisää: