1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Synttärisankari Beethovenista räävittömään Rammstein-laulajaan – katso tästä alkuvuoden kulttuuritärpit

Yle Uutisten kulttuuritoimitus keräsi kiinnostavia menovinkkejä vuoden alkuun.

kulttuuri
Lindemann
Rammstein-yhtyeen keulakuvan Till Lindemannin (oik) ja ruotsalaisen Peter Tätgrenin Lindemann-kokoonpano esiintyy Helsingissä helmikuussa.Jens Koch

Minne lähteä alkuvuodesta tyydyttämään kulttuurinälkää? Kulttuuritoimitus listasi tapahtumia, joissa voi nauttia esimerkiksi musiikista, kuvataiteesta tai näyttämötaiteesta.

Iso B 250 vuotta

Ludwig van Beethoven
Säveltäjä Ludwig van Beethovenin (1770–1827) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta.

Klassisen musiikin syksy 2019 vietettiin keskustelemalla laadun määritelmästä. Kuka päättää, miltä kuulostaa hyvä musiikki? Julistettakoon tässä, että ainakin Ludwig van Beethovenin musiikki on sanalla sanoen hyvää.

Mikä parasta, Suomen kaikki merkittävät sinfoniaorkesterit soittavat kevään aikana vähintään yhden syntymäpäiväsankari-Beethovenin sinfonian. Niiden parissa kierrettään Turun ja Helsingin kautta Rovaniemelle saakka.

Beethovenin sinfoniat 1, 3, 4, 5, 6, 7 ja 8 eri puolilla Suomea kevään aikana. Beethovenin nuottiaihioiden ja -luonnostelmien pohjalta Barry Cooperin säveltämä "Beethovenin 10. sinfonia" Jyväskylässä 6.5.2020

Mattias Mattila

Seppo Fräntin kokoelma Kiasmassa

Seppo Fränti
Seppo Fränti lahjoitti kokoelmansa Nykytaiteen museo Kiasmalle vuonna 2018.Pirje Mykkänen / Kansallisgalleria

Nykytaiteen rakastaja Seppo Fränti on kerännyt yksityishenkilönä valtavan kokoelman taidetta. Millaisia helmiä hän on onnistunut nappaamaan? Vuonna 2018 Fränti lahjoitti kokoelmansa Nykytaiteen museo Kiasmalle.

Seppo Fräntin kokoelma Kiasmassa 27.3.2020_–_10.1.2021

Satu Nurmio

Miksi Jeppe juo?

TTT:n Jeppe Niilonpojan nimiroolia esittää ensimmäistä kertaa Tampereella vieraileva Joonas Heikkinen.
TTT:n Jeppe Niilonpojan nimiroolia esittää ensimmäistä kertaa Tampereella vieraileva Joonas Heikkinen.Tampereen Työväen Teatteri

Tampereen Työväen Teatterin kunnianhimoisen kevätohjelmiston yksi helmi on 1700-luvun kansankomedia Jeppe Niilonpoika. Siinä maalaismies herää tienposkessa humalastaan paronina herrain kepposen seurauksena. Valta maistuu mansikalta, mutta sen menettämisen laskuhumala on karvas. Esityksen ohjaa etenkin Q-teatterin Kaspar Hauserista tunnettu Akse Pettersson.

Jeppe Niilonpojan ensi-ilta TTT:n suurella näyttämöllä 25.1. 2020

Sanna Vilkman

Latinotähti Maluma Helsingissä

Maluma konsertissa Miamissa lokakuussa 2019.
Maluma on latinopopin suosituimpia tähtiä. Kuva laulajan konsertista lokakuulta 2019.Michele Eve Sandberg / AOP

Lanteita pääsee keikuttamaan latinomusiikin tahtiin helmikuussa, kun kolumbialaislaulaja Maluma saapuu esiintymään esimmäistä kertaa Suomeen. Latinotähti on laulanut muun muassa Madonna, Shakiran ja Ricky Martinin biiseillä. Viime vuonna hän voitti Latin Grammy -palkinnon F.A.M.E.-albumistaan ja on yksi sosiaalisen median suurimmista tähdistä tällä hetkellä keräten 75 miljoonaa seuraajaa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Maluma Helsinki areenassa 19.2.2020

Ville Vedenpää

Sirkusta kukkaloistossa

Cirkus Cirkör luottaa kukkien vetovoimaan.
Cirkus Cirkör luottaa kukkien vetovoimaan.KlaraG

Ruotsalainen Cirkus Cirkör on tasaisen varma ryhmä, joka paketoi nykysirkusteoksensa tällä kertaa kukkaloistoon. Miten sellaista voi vastustaa?

Bloom, ensi-ilta Aleksanterin teatterissa 22.1.2020

Jonni Aromaa

Vivian Maier Valokuvataiteen museossa

Vivian Maier
Vivian Maierin omakuva otettuna 18.10.1953 New Yorkissa.Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

Amerikkalainen valokuvaaja Vivian Maier teki työnsä lastenhoitajana, mutta nousi kuuluisuuteen kuolemansa jälkeen valokuvaajana. Maier tallensi mielellään kuviinsa myös itsensä, ja töitä onkin mielenkiintoista katsella nykymaailman selfiekulttuurin lasien läpi.

Vivian Maier -näyttely Valokuvataiteen museossa 17.1.–24.5.2020

Satu Nurmio

Eeppinen sormussaaga jatkuu

Reininkulta, Wagner, Ring
Ylijumala Wotan (Tommi Hakala, keskellä) Reininkulta-oopperassa, joka käynnisti Kansallisoopperan Ring-syklin syksyllä 2019.Ralph Larmann / Suomen Kansallisooppera

Suomen Kansallisoopperan Valkyyria on kevään oopperatapaus. Richard Wagnerin Der Ring des Nibelungenin eli Ringin toisessa osassa ylijumala Wotan siittää valkyyrioita, jotka kokoavat sotasankareista joukkoja vartioimaan Valhallaa. Tätä viisituntista järkälettä lainaavat taiteen ja viihteen tekijät tietoisesti ja tietämättään. Toisaalta koko 15-tuntisen Ringin voi kokea 70-minuuttisena orkesterisovituksena Tampereella.

Valkyyrian ensi-ilta Suomen Kansallisoopperassa 15.5.2020 Suoratoisto Yle Areenassa. The Ring without Words Tampereella 23.4.2020

Mattias Mattila

Raha puhuu

Säästöporsaat
Q-teatterin Pääomani on esitys varakkuudesta sekä sen vaikutuksesta ihmissuhteisiinQ-teatteri

Pääomani käsittelee varakkuutta, eikä ainoastaan rahallista. Arvostelumenestyksiä toisensa perään kirjoittanut Milja Sarkola ohjaa ja dramatisoi tekstinsä Q-teatterille yhdessä Katariina Nummisen kanssa. Näytelmässä kysytään muun muassa missä luokkaero sijaitsee, mitä on saada ansionsa mukaan ja mitä on olla velkaa? Rooleissa Lotta Kaihua, Tommi Korpela, Eero Ritala ja Laura Rämä.

Pääomani kantaesitys Q-teatterissa 13.2.2020

Sanna Vilkman

Kaksivärinen fuuga

Kaksivärinen fuuga on carl Knifin uusi teos Helsinki dance Companylle.
Kaksivärinen fuuga on Carl Knifin uusi teos Helsinki Dance Companylle. Se on yhteistuotanto Carl Knif Companyn kanssa.Yoshi Omori

Koreografi Carl Knif teki huikean Kafka-sovituksen Svenska Teaterniin, ja nyt odotan mielenkiinnolla, mitä hän saa irti Helsinki Dance Companysta. Teoksessa soi Šostakovitšin musiikki.

Kaksivärinen fuuga, ensi-ilta Helsingin kaupunginteatterissa 19.3.2020

Jonni Aromaa

Lindemann kohauttaa K18-keikalla

German rock band RAMMSTEIN performs live on stage at Italian Gods of Metal in Monza
Rammstein-yhtyeen laulaja Till Lindemann on tullut tunnetuksi provokatiivisista esiintymisistä./ All Over Press

Rammstein-laulaja Till Lindemann osaa hätkähdyttää taiteellaan. Hänen ja ruotsalaisen Peter Tätgrenin muodostama kokoonpano Lindemann julkaisi juuri musiikkivideon, joka mässäilee väkivallalla. Karkauspäivänä Helsingissä nähtävän kaksikon konsertin ikärajaa jouduttiin muuttamaan, koska visuaalinen materiaali soveltuu vain yli 18-vuotiaille.

Lindemann Helsingin Jäähallissa 29.2.2020

Ville Vedenpää

Mihin kulttuurimenoihin olet itse menossa alkuvuonna? Keskustele aiheesta.

Lue seuraavaksi