1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omakotitalot

Yhä useampi suomalainen valitsee omakotitalon, joka on yhtiöitetty – ratkaisu tuo helppoutta, mutta rajaa itsenäisyyttä

Yhtiömuotoinen omakotirakentaminen on lähes kaksinkertaistunut Suomessa neljässä vuodessa.

omakotitalot
Småhustak
Yhtiömuotoinen omakotirakentaminen on yleistymään päin Suomessa. Kuvituskuva.Mostphotos

Omakotiasuja, tympäisevätkö iän ikuiset lumityöt sekä ruohon ja pensasaitojen leikkaus kesäisin? Pitäisikö myös seinät maalata ja rännit korjata, mutta ei ole aikaa eikä taitoa?

Yhä useampi suomalainen vastaa edellä esitettyihin kysymyksiin kyllä ja päättää asua yhtiömuotoisessa omakotitalossa, jossa kunnossapito- ja remonttiasiat voidaan hoitaa taloyhtiön kautta yhteishankinnoilla.

– Halutaan asua omakotitalossa, mutta ei välttämättä kantaa yksin omakotiasujan vastuuta, arvioi Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen.

Yhtiömuoto tuo siis omakotiasujalle tiettyä helppoutta, mutta myös velvollisuuksia, kehityspäällikkö Keränen muistuttaa.

– Taloyhtiössä täytyy osallistua lainmukaiseen päätöksentekoon, tai ainakin hyväksyä muiden tekemät päätökset. Lisäksi kunnossapitovastuiden ymmärtäminen on todella tärkeää.

Yhtiömuotoinen omakotirakentaminen yleistyy Suomessa kovaa vauhtia. Rakennusalan tilastojen mukaan neljä vuotta sitten Suomessa rakennettiin yli tuhat yhtiömuotoisia omakotitaloa, kun tänä vuonna määrän ennakoidaan olevan jo liki kaksinkertainen.

Esimerkiksi Oulussa rakennetaan vuosittain noin 100 yhtiömuotoista omakotitaloa muun muassa Hiukkavaaraan ja Ritaharjuun.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi