Hyppää sisältöön

Sipilä kiistää uutisoinnin demarien eduskuntaryhmälle: "En puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta" – lue koko viesti

Iltalehti uutisoi eilen, että entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) teki aloitteen Rinteen kaatamiseksi.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) kiistää, että hän olisi ollut aloitteellinen Antti Rinteen (sd.) syöstämisessä pääministerin paikalta.

– Minun on oikaistava teille Iltalehden jutun minua koskevat väitteet. Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta, ainoastaan kysynyt, kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua, Sipilä sanoo SDP:n eduskuntaryhmälle lähettämässään sähköpostissa.

Iltalehti uutisoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että Sipilä olisi ollut yksi pääarkkitehdeistä Antti Rinteen kaatamisessa. Lehti uutisoi keskusteluryhmästä, jossa joukko keskustalaisia kansanedustajia kävi Postin tilannetta läpi.

Keskustalaiset kansanedustajat sanoivat, että heille on tullut paljon palautetta valtion omistajaohjauksesta ja kentällä luottamus Rinteeseen pääministerinä on mennyt.

– Kyllä minullekin tullut viesti on pelkästään tätä. Onko meillä ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua, Sipilä kysyi lehden mukaan.

Sipilä sanoo sähköpostissaan, että esityksen epäluottamuksesta teki puoluejohto ja päätös asiasta tehtiin yksimielisesti eduskuntaryhmässä.

– Etukäteen olin kertonut puoluejohdolle, että mihin tahansa johtopäätökseen tulette, tuen teitä, Sipilä sanoo viestissään.

Sipilä toteaa, että hän on valmis jatkamaan punamulta-yhteistyötä.

Iltalehden jutussa kerrottiin myös, että lappilainen kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) olisi ollut keskeinen hahmo Rinteen syrjäyttämisessä.

Lohi kiisti asian Ylelle keskiviikkona, mutta hän myönsi lähettäneensä viestin eduskuntaryhmän viestiketjuun. Viestissä Lohi sanoi, että tilanteesta tulee palautetta myös puolueen rauhallisimmilta jäseniltä.

Sipilän tapaan Lohi lähetti SDP:n eduskuntaryhmälle sähköpostilla oman selostuksensa tapahtumista.

– Olen saanut järkytyksekseni lukea Iltalehdestä väitteen, että allekijoittanut olisi masinoinut kenttäväkeä pääministeri Rinnettä vastaan. Hämmennykseni johtuu siitä, että tässä ei ole mitään totuusperää, Lohi kirjoittaa.

Lohi sanoo, että hän otti kantaa pääministerin luottamukseen vasta eduskuntaryhmän kokouksen lopussa maanantaina.

– Asioista joudumme vääntämään aika ajoin, mutta henkilötasolla luottamus pitää olla. Nyt tämä luottamus on murentunut. Se on koetuksella omassa ryhmässämmekin, Lohi kirjoittaa demariryhmälle.

Sipilän viesti kokonaisuudessaan:

Hyvät kollegat SDP:n eduskuntaryhmässä,
Punamultayhteistyö elää nyt kriittisiä päiviä. Haluan antaa kaiken henkilökohtaisen tukeni ja panokseni, että selviämme tästä.
Minun on oikaistava teille Iltalehden jutun minua koskevat väitteet. Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta, ainoastaan kysynyt kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua. Viime kaudella toimimme aina niin ennen isoja keskusteluja. Erityisen tarpeen se olisi ollut tässä sekavassa tilanteessa, että pystyisimme salissa puolustamaan hallituksen vastausta. Esityksen epäluottamuksesta teki puoluejohto (kuten kuuluukin) ja päätimme siitä yksimielisesti ryhmässä. Etukäteen olin kertonut puoluejohdolle, että mihin tahansa johtopäätökseen tulette, tuen teitä.

Tulen antamaan kaiken tukeni yhteistyökyvyn ja luottamuksen palauttamiseksi Keskustan ja SDP:n välille. Haluan toivottaa Antille ja Sirpalle voimia vaikeassa tilanteessa. Olen valmis juttelemaan kenen kanssa tahansa, tulemaan ryhmäänne tai tekemään mitä vaan luottamuksen palauttamiseksi. SDP ja Keskusta voivat nousta vain yhteisen onnistumisen kautta. Siihen tarvitaan nyt lujasti yhteistä työtä ja hyvän hallitusohjelmamme johdonmukaista toimeenpanoa.

Yhteistyöterveisin,

Juha Sipilä