Ranskassa alkaa Macronin eläkeuudistusta vastustava suurlakko

Suurin osa kouluista ja poliisiasemista on kiinni ja lähes koko julkinen liikenne pysähtyy.

lakot
Pariisin metro.
Lakon myötä Pariisin metroliikenne seisahtuu mahdollisesti useiksi päiviksi.Juha Nurminen / Yle

PariisiPyörävuokraamoiden edessä kiemurteli jonoja ja lastenhoitopalveluja tarjoavat sivustot olivat ruuhkautuneet, kun ranskalaiset valmistautuivat torstain suurlakkoon.

Pääkaupungin Pariisin hotellit oli varattu lähes täyteen, kun yritykset järjestelivät työntekijöilleen kilvan yöpaikkoja julkisen liikenteen pysähtyessä.

Torstain liikennekaaoksesta ennakoidaan ennätyksellisen suurta. Ranskan julkinen liikenne pysähtyy lähes kokonaan: arviolta 90 prosenttia kaikista junavuoroista jää ajamatta ja lähes kaikki Pariisin metrolinjat ovat pysähdyksissä.

Lentoliikenteessäkin on häiriöitä, mutta huomattavasti raideliikennettä vähemmän. Suurimmat ongelmat koskevat kotimaan lentoyhteyksiä.

Kaikkiaan lakkoon on kutsuttu miljoonia julkisen ja yksityisen sektorin työntekijöitä: poliiseja, opettajia, juristeja, ammattikuljettajia, lennonjohtajia ja sähkömiehiä. Se tarkoittaa, että arviolta puolet Ranskan kouluista on kiinni, samoin kuin esimerkiksi suurin osa poliisiasemista, jätteenkäsittelylaitoksista ja öljynjalostamoista.

Lakko voi kestää pitkään

Lakolle ei ole määritelty takarajaa. Sen ennakoidaan kestävän useita päiviä tai mahdollisesti jopa useita viikkoja.

Lakkoilevat työntekijät vastustavat Ranskan hallituksen valmistelemaa eläkeuudistusta. Presidentti Emmanuel Macronin tavoite on, että jatkossa kaikki ranskalaiset kartuttaisivat eläkettään yhteisen pistejärjestelmän mukaan – eli sama määrä työtä toisi kaikille saman määrän rahaa.

Emmanuel Macron
Presidentti Emmanuel Macronin kaavailema eläkeuudistus on vastatuulessa.Ludovic Marin / EPA

Macron ei pyri nostamaan 62 vuoden eläkeikää, vaan luopumaan erilaisista poikkeuksista ja yhtenäistämään Ranskan äärimmäisen hajanaisen järjestelmän. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Tällä hetkellä Ranskassa on 42 eri peruseläkejärjestelmää ja monet ammattiryhmät nauttivat keskivertoa paremmista eläke-eduista. Esimerkiksi metronkuljettajat voivat jäädä eläkkeelle jo 55-vuotiaana, koska heidän työnsä on määritelty erityisen raskaaksi.

Pariisissa varaudutaan levottomuuksiin

Lakkojen lisäksi eri puolilla Ranskaa järjestetään torstaina suuria eläkeuudistuksen vastaisia mielenosoituksia, joihin osallistuu useita ammatti- ja opiskelijajärjestöjä.

Viranomaiset varautuvat levottomuuksiin etenkin pääkaupungissa Pariisissa, jossa mielenosoitusten pelätään äityvän väkivaltaiseksi mellakoinniksi.

Viranomaisten mukaan erilaisten ääriryhmien ammattitappelijat saattavat pyrkiä soluttautumaan viralliseen mielenosoituskulkueeseen. Myös niin kutsuttu keltaliiviliike saattaa aktivoitua eläkeprotestien myötä.

Keltaliiviset mielenosoittajat kävelevät kadulla soihdut kädessään.
Ranskassa lakkojen pelätään innostavan keltaliivit jälleen kaduille protestoimaan. Kuva Pariisista helmikuulta 2019.Ian Langsdon / EPA

Pariisin kaduille marssitetaankin torstaina tuhansia poliiseja ja kaikki mielenosoituskulkueen varrella olevat kaupat pitävät ovensa varmuuden vuoksi kiinni.

Kyselytutkimusten mukaan suurin osa ranskalaisista ymmärtää lakkoilijoita. Tutkimuslaitos Elaben keskiviikkona julkaiseman kyselyn mukaan 53 prosenttia ranskalaisista tukee lakkoja ja 30 prosenttia kansalaisista vastustaa niitä.

Eläkejärjestelmän uudistaminen on suuri haaste

Useat presidentti Macronin edeltäjät ovat yrittäneet uudistaa Ranskan monimutkaista ja avokätistä eläkejärjestelmää – ja epäonnistuneet enemmän tai vähemmän näyttävästi.

Edellisestä yrityksestä vastasi lähes kymmenen vuotta sitten presidentti Nicolas Sarkozy, joka nosti eläkeiän periaatteessa 62 vuoteen, mutta jätti lukuisille ammattiryhmille poikkeuksia tähän sääntöön.

Oikeistolainen pääministeri Alain Juppé pyrki karsimaan poikkeuksia 1990-luvulla, mutta suurlakot ja protestit lamauttivat tuolloin koko Pariisin ja pakottivat pääministerin lopulta perääntymään.

Eläkejärjestelmän uudistaminen olisi kuitenkin välttämätöntä, sillä nykyinen yhtälö ei ole Ranskassakaan kestävä. Ranskalainen eläkejärjestelmä on jo nyt eurooppalaisittain erittäin kallis – ja tulee kansalaisten eliniän noustessa ja syntyvyyden laskiessa koko ajan kalliimmaksi.

Lue lisää:

Pariisissa metroliikenne lamaantui lähes täysin – suurin liikennelakko vuosikymmeneen (13.9.2019)