Hyppää sisältöön

Kalevi Jäntin palkinnot kolmelle

18 000 euron palkinnon saivat Juhani Karila, Reetta Pekkanen ja Pontus Purokuru.

Reetta Pekkanen ja Pontus Purokuru palkittiin keskiviikkona. Kolmas palkittu Juhani Karila ei ollut tilaisuudessa. Kuva: Jouko Vatanen

Kalevi Jäntin säätiön kirjallisuuspalkinnon saivat Juhani Karila, Reetta Pekkanen ja Pontus Purokuru. Palkituissa teoksissa teemoina korostuivat luonto ja nykyaika. Kukin palkinto on suuruudeltaan 18 000 euroa.

Karilan, 34, romaani Pienen hauen pyydystys on Siltala-kustantamon mukaan tyyliltään reaalifantasia, joka kertoo nuoren naisen paluusta Itä-Lapin syrjäkylälle. Karilalta on julkaistu aiemmin kaksi novellikokoelmaa.

Samoin 34-vuotias Pekkanen palkitaan runokokoelmastaan Kärhi, jonka kustantaja on Poesia. Kokoelman teemoina ovat luonto, ilmastonmuutos ja menetys. Myös Pekkaselta vuonna 2014 ilmestynyt esikoisteos sai useita tunnustuksia.

Purokuru, 32, palkitaan kokeellisesta esikoisromaanistaan Römaani, joka kuvaa pirstaleista nykymaailmaa. Teoksen on kustantanut Kosmos.

Kalevi Jäntin säätiön perustivat WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti vuonna 1942 nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen, ja palkinnon on saanut yhteensä 124 kirjailijaa.

Palkintolautakuntaan kuuluvat puheenjohtaja, kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko sekä jäsenet valtiotieteen tohtori Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.