1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Jenkkisijoittajan kaupittelemaa hulppeaa outlet-keskusta on odotettu Suomeen 5 vuotta – mitään ei ole tapahtunut, ja Kotkan kaupungin kärsivällisyys on loppu

Vanhalle satama-alueelle Kotkaan on suunniteltu useiden vuosien ajan hulppeaa ostoskeskusta.

Kotka
Kotkan tapahtumakeskuksen tontti Kantasatamassa
Kotka haluaa kehittää kaupungin keskustan kupeessa sijaitsevaa Kantasataman aluetta. Kaupunki ei enää usko outlet-ostoskeskuksen toteutumiseen.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan Kantasatamassa näyttää suurin piirtein samalta kuin noin viisi vuotta sitten.

Kaupungin keskustan kylkeen Kantasatamaan on useiden vuosien ajan suunnitella outlet-ostoskeskuksen rakentamista. Hulppein havainnekuvin kaupattuun kokonaisuuteen olisi lukeutunut myös esimerkiksi hotelli ja asuinrakennuksia.

Tonttia ehdittiin valmistella purkamalla muutamia sataman varastohalleja. Rakennustyöt eivät kuitenkaan ole alkaneet.

Nyt vanhan sataman kehittämisessä halutaan Kotkassa kääntää kokonaan uusi lehti.

Tätä mieltä on Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Havainnekuva Kotkan Kantasataman kehittämissuunnitelmista
Ensimmäiset havainnekuvat maalasivat sädehtivää kuvaa Kotkan Kantasataman tulevaisuudesta. GVA Sawyer -yhtiön nettisivuilla Kotka Old Port -hanke on yhä listattuna. Hankekuvauksessa on outlet-ostoskeskuksen ohella mainittu kaksi hotellia, kylpylä, elokuvateatteri, ravintolapromenadi ja asuntoja.AHR Architects

Tällä haavaa Kotkaan ei tule ostoskeskusta, joka kauppaisi muotimerkkien menneiden mallistojen ylijääneitä vaatteita alennushinnoin.

– Nyt on syytä pistää vanhan kirjan kannet kiinni. Kaupallinen keskus ja alueen kehittäminen outletin kautta ei näytä toteutuvan. Voidaan todeta, että se unohdetaan nyt. Lähipäivinä pitäisi tapahtua joulun toinen ihme, jos se lähtisi toteutumaan, Sirviö sanoo.

Vastaavantyyppiset outlet-ostoskylät on sen sijaan ehditty rakentaa Venäjän rajalle Vaalimaalle sekä Helsingin ja Vantaan rajalle. Zsar Outlet Village on toiminut Vaalimaalla vuoden. Helsinki Outlet avattiin tänä syksynä.

Kaupunki keskittyy nyt siihen, että Kantasatamaan nousevat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi Kotkan-kampus ja kaupungin tapahtumakeskus. Näiden kylkeen halutaan myös hotelli, jolle etsitään pyörittäjää.

Lue lisää: Kotka uudistaa vanhaa satamaa isolla kädellä: meren rannalle aiotaan rakentaa korkeakoulukampus ja tapahtumakeskus

Kotkan Kantasataman alueen asemakaavaehdotus on asetettu nähtäville
Kotkan kaupunki laati Kantasatamaan uuden asemakaavan, joka olisi mahdollistanut yhdysvaltalaiskehittäjän suunnitelmat. AHR Architects

Sopimusten purkamisesta neuvoteltu pitkään

Outlet-ostoskeskuksen hautaaminen tarvitsee vielä lopullisen sinetin.

Kaupunki haluaa purkaa hankkeen kehittäjän, yhdysvaltalaisen Cameron Sawyerin ja tämän yhtiön Kotkan Kantasataman kehitys oy:n kanssa tehdyt maankäyttö- ja maanvuokrasopimukset.

Kaupunki ilmaisi tahtonsa sopimusten purkamiseksi jo keväällä. Neuvotteluja on käyty siitä asti. Kaupunki on valmis irtisanomaan sopimukset myös yksipuolisesti. Se hetki voi olla jo lähellä.

– Sopimusten purkamisesta on neuvoteltu, mutta vielä ei ole päästy maaliin. Molemmat sopimukset tullaan päättämään.

Sirviö arvioi, että sopimusten purkaminen voisi tulla ajankohtaiseksi alkuvuodesta. Päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

– Sopimukset olisi varmaan saatu jo purettua, jos molemmilla osapuolilla olisi yhtä vahva tahto. Toisella osapuolella on ehkä ollut vielä ajatuksia siitä, että alueella voisi jotain vielä tapahtuakin, Sirviö sanoo.

Hänen mukaansa Sawyer ei kuitenkaan ole tuonut pöytään kokonaan uusia ideoita alueen kehittämiseksi. Maanvuokrasopimuksen mukaista vuokraa kehittämisyhtiö ei ole enää tänä vuonna kaupungille maksanut. Sirviön mukaan se on yksi kaupungin neuvottelukeinoista.

Kotkan kaupunginhallitus ja -valtuusto hyväksyivät Old Port -hankkeen asemakaavamuutoksen ja keskeiset sopimukset heinäkuussa 2015.

Viimeksi ostoskeskuksen rakentamisaikataulusta on kerrottu julkisuudessa keväällä 2018. Tuolloin ostoskeskusta pyörittämään oli valittu kansainvälinen ostoskeskusoperaattori Freeport. Yhtiön toimitusjohtaja Iestyn Roberts sanoi, että ostoksille päästään vuoden 2019 lopulla.

Lue lisää: Valtava ostosparatiisi on vielä kolmen vuoden jälkeen pelkkä mainoslakana – tuleeko Kotkan puolen miljardin jättihankkeesta uusi Sunny Car Center

Uusi kampus ja tapahtumakeskus

Kotka ei kuitenkaan halua jättää Kantasataman aluetta lepäämään laakereilleen.

Kantasatamassa oli satamaliikennettä 2000-luvun taitteeseen asti. Kymmenen vuotta sitten alueelle nousi Suomen merimuseon uudet tilat. Sen jälkeen aluetta on haluttu kehittää esimerkiksi matkailukohteena.

Seuraavaksi alueelle halutaan korkeakouluopiskelijoita ja suurten tapahtumien, kuten konserttien, messujen ja urheiluotteluiden vieraita ja yleisöä.

Kantasatamaan on tulossa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi Kotkan-kampus sekä kaupungin oma tapahtumakeskus. Näiden yhteyteen rakennettaisiin myös hotelli.

Osapuolten välinen toteuttamissopimus kirjoitettiin keväällä. Suunnittelutyö on yhä kesken.

– Juna etenee sillä aikataululla kuin on suunniteltu. Xamk siirtää käytännössä kaiken Kotkassa olevan toiminnan Kantasatamaan ja Metsola tyhjenee, Xamkin hallituksen puheenjohtaja ja Kantasatama-hankkeiden ohjausryhmän puheenjohtaja Jyrki Koivikko sanoo.

Ensimmäisen luonnosvaiheen arkkitehtikuvassa on hahmotelma Kotkan uuden kampuksen sisänäkymästä.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu julkaisi viime keväänä ensimmäisiä havainnekuvia uudesta kampuksesta.Arkkitehdit NRT Oy, Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Opiskelut uudella kampuksella alkaisivat syksyllä 2023.

– Parempaa tonttia ei voi toivoa. Se on meren äärellä, rautateiden ja linja-autoyhteyksien äärellä. Haemme sitä, että ammattikorkeakoulustamme houkuttelevuus ja vetovoima Kotkassa kasvaa, Koivikko sanoo.

Tapahtumakeskus valmistuu kampusta aikaisemmin, vuoden 2022 aikana.

– Arkkitehti- ja muu suunnittelu tässä nyt etenee. Urakat lasketaan keväällä ja urakkasopimukset tehtäisiin kesän jälkeen. Rakentamistyöt alkaisivat sitten loppuvuodesta ensi vuonna, Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja ohjausryhmän varapuheenjohtaja Jari Elomaa sanoo.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu valitsi viime keväänä, että kampusta suunnitellaan Kuori-nimisen arkkitehtikilpailuvoittajan suunnitelman pohjalta.

Kampuksesta on myös nähty jo ensimmäiset havainnekuvat. Sen budjetti on reilut 40 miljoonaa euroa.

– Tällä hetkellä koordinoimme sitä, että kaupungin kanssa sovitut synergiaedut toteutuvat, Koivikko sanoo.

Kaksi rakennusta suunnitellaan niin, että niiden tiloja voidaan käyttää ristiin. Esimerkiksi aulatila on yhteinen.

Ensimmäisen luonnosvaiheen arkkitehtikuvassa on hahmotelma Kotkan uuden kampuksen ilmakuvanäkymästä Kotkan keskustan suunnasta.
Uusi korkeakoulukampus ja tapahtumakeskus ovat nousemassa kymmenen vuotta sitten valmistuneen Merikeskus Vellamon viereen.Arkkitehdit NRT Oy, Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Elomaa lupaa, että tapahtumakeskuksen havainnekuvia saataisiin nähtäväksi tammikuussa.

– Tämä on ihan uusi asia Kotkassa. Seudulla ei ennestään ole tämän tasoista tapahtumakeskusta ja mahdollisuutta järjestää suuria messuja, konsertteja, konferensseja ja urheilutapahtumiakin. Kokonaisuudesta tulee hieno. Uskomme vahvasti, että se hotellikin saadaan mukaan.

Tapahtumakeskus rakennettaisiin noin 24 miljoonalla eurolla.

Elomaan mukaan hotellistakin saatiin uutta tietoa keskiviikkona ohjausryhmän vuoden viimeisessä kokouksessa. Niistä hän ei kuitenkaan vielä kerro tarkemmin.

Kotkan tapahtumakeskus tulisi Kantasatamaan Merikeskus Vellamon viereen
Tapahtumakeskuksessa voisi järjestää esimerkiksi messuja ja kulttuuritapahtumia. JKMM Arkkitehdit
Lue seuraavaksi