Yli 200 pidätetty rahanpesun vastaisessa kansainvälisessä operaatiossa – "rahanpesurikokseen voi syyllistyä tahattomastikin"

Operaatiossa on etsitty etenkin muuleja, jotka osallistuvat laittoman rahan siirtoon tililtä toiselle tai maasta toiseen.

rahanpesu
Europolin pääkonttori Hollannissa
Lex van Lieshout / EPA

Euroopan poliisiorganisaatio Europol kertoo, että yli 200 ihmistä on pidätetty syksyn aikana rahanpesun vastaisessa kansainvälisessä operaatiossa.

Operaatioon osallistuivat Yhdysvallat, Australia ja 29 Euroopan maata, joukossa myös Suomi.

Kohteena oli niin sanottu muulitoiminta, jossa muulit osallistuvat rahanpesuun siirtämällä laittomasti hankittua rahaa tililtä toiselle tai maasta toiseen.

Syyskuun ja marraskuun välisenä aikana viranomaiset saivat selville yli 3 800 "rahamuulia" ja 386 muulien värvääjää. 228 ihmistä on pidätetty ja rikostutkintoja on käynnistetty yli tuhat. Monet niistä ovat yhä kesken.

Europol kertoo, että yli 600 pankkia ja muuta rahoituslaitosta auttoivat saamaan selville noin 7 500 muulien tilisiirtoa. Tietojen ansiosta vältettiin 12,9 miljoonan euron taloudelliset tappiot.

Muuleja värvätään treffipalstoillakin

Muulit eivät aina suinkaan ymmärrä osallistuvansa rahanpesuun. Ihmisiä värvätään mukaan muun muassa netin treffipalstojen kautta. Heidät houkutellaan avaamaan pankkitilejä rahan vastaanottamisen tai lähettämisen varjolla.

Rikolliset houkuttelevat rahamuuleja myös muun muassa sosiaalisessa mediassa mainostamalla nopeita tapoja vaurastua. Tätä tekniikkaa käytetään etenkin opiskelijoihin ja nuoriin aikuisiin, Europol kertoo.

Europol huomauttaa, että muulit syyllistyvät rikokseen, vaikkeivät ymmärtäisi sitä teon tehdessään.

Viranomaiset käynnistivät tänään Twitterissä tiedotuskampanjan muuliksi ryhtymistä vastaan. Kampanjaa käydään hashtagilla #DontbeaMule.