Pyörän korjauttaminen oli liian kallista – Toni Lahti on nyt osa 15 kaveruksen porukkaa, jonka pajalla korjataan pyöriä ilmaiseksi

Suomalaisista noin puolet osallistui vapaaehtoistoimintaan viime vuoden aikana. Yksi heistä on Toni Lahti.

vapaaehtoistyö
Toni Lahti.
Kotkalaisen Toni Lahden mielestä yksi vapaaehtoistyön parhaista puolista on auttaa muita onnistumaan.Tiina Karppi / Yle

Viisi vuotta sitten Toni Lahden pyörään tuli vikaa. Taas.

Hän tutki pyöräkorjaamoiden hintoja ja huomasi, että ne ovat korkeat.

– Korjaaminen maksoi mielestäni niin paljon, että halusin oppia huoltamaan pyöräni itse. Sitä kautta löysin Kotkan Pyöräpajan.

Vapaaehtoisvoimin pyörivän pajan idea on tarjota työkaluja ja apua polkupyörän huoltamiseen tai kasaamiseen. Aluksi se toimi autotallissa, nyt kaupungin tiloissa Kantasatamassa.

Paja on auki pari kertaa viikossa. Kuka vain voi tulla sinne maksutta korjaamaan pyöräänsä tee-se-itse -tyylillä ja vapaaehtoisten avulla. Viimeiset vuodet yksi aktiivisista vapaaehtoisista on ollut Toni Lahti itse.

Aluksi häntä jännitti, sillä hän ei tuntenut muita kuin yhden pajan jäsenistä. Lahti otettiin kuitenkin avosylin vastaan.

Hän on sitä mieltä, että mukavuusalueen ulkopuolelle rohkeneminen on hyvästä.

– Pieni jännitys on ymmärrettävää, sillä täällä ei anneta rahoja tiskiin ja odoteta, että homma hoituu. Täällä joutuu kohtaamaan uusia ihmisiä, kyselemään ja pyytämään apua.

Kotkan pyöräpaja.
Kotkan Pyöräpaja on auki tiistai- ja torstai-iltaisin.Tiina Karppi / Yle

Vapaaehtoistyön suosio kasvussa

Torstaina vietetään kansainvälistä vapaaehtoisten päivää.

Vapaaehtoistoimijoiden edunvalvojan Kansalaisareenan mukaan noin puolet suomalaisista teki vapaaehtoistyötä viime vuoden aikana. Lukuun lasketaan mukaan sekä järjestöjen tai ryhmien hyväksi tehty työ että vapaan kansalaistoiminnan puitteissa tehty työ.

Suosio on kasvanut, sillä muutama vuosi sitten vapaaehtoistyötä teki joka kolmas. Vapaaehtoistyön muodoista etenkin lyhyisiin kampanjoihin tai tapahtumiin lähdetään mukaan innolla. Suosituimmat alat ovat liikunta, ikäihmiset sekä lapset ja nuoriso.

– Vapaaehtoistoiminnan näkyvyys on lisääntynyt vuosi vuodelta. Puhutaan paljon esimerkiksi yksinäisten vanhusten tai turvapaikanhakijoiden tarpeista. Lisäksi sosiaalisen median myötä ihmisillä on mahdollisuus organisoida itselleen juuri sellaista toimintaa kuin haluavat, kertoo Helsingin Yliopiston professori Henrietta Grönlund.

Udi Salmiaitta.
Udi Salmiaitta tunsi olonsa heti tervetulleeksi vapaaehtoistyötä tekevien joukkoon.Tiina Karppi / Yle

Kotkan Pyöräpajaa koristavat maalaukset ja eri tapahtumista kerätyt muistot – sekä tietysti varaosat ja työkalut. Lähes kaikki niistä on saatu lahjoituksina yrityksiltä, yksityishenkilöiltä tai yhteisöiltä, kuten taloyhtiöiltä.

Takanurkassa Udi Salmiaitta on kyykistynyt pinkin pyöränsä juureen. Öljytahraiset kädet tunnustelevat ketjuja.

Hän otti ensimmäisen askeleen pajaan reilut kolme vuotta sitten – ja jäi. Kuten Toni Lahdellakin, olo oli alusta asti tervetullut.

– Moni tulee tänne anteeksipyydellen, että tämä on vähän tyhmä juttu, kun en osaa korjata pyörääni. Sitten voimme yhdessä todeta, ettei se ole ollenkaan tyhmää. Tiedon välittäminen eteenpäin on palkitsevaa.

Kotkan pyöräpaja.
Kuka vain voi tulla Kotkan Pyöräpajaan korjaamaan tai tuunaamaan pyöräänsä.Tiina Karppi / Yle

Tarve auttaa muita

Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Elina Varjonen painottaa, että vapaaehtoistyön on kiinnostettava tekijää.

– Se ei voi olla puolipakkoa, vaan halun pitää lähteä tekijästä.

Vapaaehtoistyön esteenä on usein ajanpuute. Sitten on heitä joilla olisi halua, mutta ei oma-aloitteisuutta tai uskallusta heittäytyä mukaan.

– Tutkimukset kertovat, että suomalaiset lähtökohtaisesti lähtisivät mukaan vapaaehtoistyöhön jos heitä pyydettäisiin. Herää kysymys, että osaammeko me luoda oikeanlaisia mahdollisuuksia, joihin tarttua, pohtii Varjonen.

Udi Salmiaitta.
Kotkaan muuttanut Udi Salmiaitta löysi vapaaehtoistyön kautta uuden ystäväpiirin.Tiina Karppi / Yle

Noin kolmannes suomalaisista uskoo tekevänsä vapaaehtoistyötä nykyistä enemmän tulevaisuudessa. Tämä selviää viime vuonna tehdystä IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

– Mielestäni se kertoo yhteiskuntamme sosiaalisesta pääomasta ja tarpeesta auttaa muita, Varjonen sanoo.

Kotkan Pyöräpajassa käy avoimina iltoina noin 15 henkilöä korjaamassa pyöriään. Vapaaehtoisen Toni Lahden mieleen on painunut tapaus parin vuoden takaa. Pajaan saapui 79-vuotias nainen, jonka pyörän takanapa oli rikki.

– Hän oli taluttanut pyöräänsä seitsemän kilometriä Karhuvuoresta Hovinsaarelle ja kysyi meiltä, mitä pyörälle pitäisi tehdä. Homma oli vaativa, mutta yhdessä saimme sen hoidetuksi ja hän pyöräili onnellisena kotiin. Seuraavalla kerralla hän toi meille kakkua.

"Täällä autetaan kaikkia"

Kotkan Pyöräpajaa pyörittää noin neljän hengen ydinryhmä. Aktiivisia pajalaisia on noin 15.

– Yhteisö ulottuu kuitenkin laajemmalle Suomeen ja maailmallekin, kertoo Toni Lahti.

Juuri hyvä yhteishenki sai Udi Salmiaitan jäämään. Kun hän saapui paluumuuttajana Kotkaan, hän ei tuntenut kaupungista enää juuri ketään.

– Olen saanut ystäväpiirin, jota minulla ei tänne tullessani ollut lainkaan. Ohessa olen voinut viedä hyvää eteenpäin, mikä on vain plussaa.

Toni Lahti.
Kotkan Pyöräpaja on avoinna niin pyörien korjaajille kuin uusille vapaaehtoisillekin.Tiina Karppi / Yle

Vapaaehtoistyöstä hyötyy paitsi yhteiskunta, myös yksilö. Professori Henrietta Grönlundin mukaan se tuo elämään merkityksellisyyttä, onnellisuutta ja positiivisia terveysvaikutuksia niin tekijälle kuin kohteelle.

– Kokemukset poikkeavat esimerkiksi ammattilaisilta saadun avun vaikutuksista. Kun ajatellaan, että noin puolet suomalaisista tekevät vapaaehtoistyötä vuosittain, puhutaan ihan mielettömästä yhteiskunnallisesta ilmiöstä, Grönlund kertoo.

Juuri tästä syystä Toni Lahti nauttii pyöräpajassa puuhailusta.

– Oli hieno fiilis, kun sain oman pyöräni korjattua. Nyt voin elää samoja tunteita muiden kautta, kun autan heitä onnistumaan, hän kertoo.

Kotkan Pyöräpajassa on aina tilaa uusille vapaaehtoisille. Vaatimuksia on vain yksi.

– Periaatteemme on, että tämä paikka on kaikille ja täällä autetaan kaikkia. Jos siihen voi sitoutua, niin kuka vain voi tulla mukaan.