1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Haavisto

Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä

Kokoomuksen eduskuntaryhmä jättää kirjallisen kysymyksen tänään.

Kokoomus kysyy, onko hallitus antanut ulkoministerille mandaatin al-Holin leirin evakuointiasiassa. Kuva: AOP

Kokoomuksen eduskuntaryhmä jättää tänään kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta.

Kokoomus muun muassa kysyy, onko hallitus antanut ulkoministeriölle mandaatin tarvittaessa toteuttaa al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten evakuointeja aikuiset mukaan lukien ilman valtioneuvoston erillisharkintaa.

Kokoomus kysyy myös, onko hallitus tosiasiassa antanut mandaatin tai tehnyt linjauksen evakuointiasiassa ja missä kokoonpanossa päätös on tehty.

Kysymyksessä halutaan selvitystä myös hallituksen linjasta perheenyhdistämisiin sen jälkeen, kun leirillä olevia lapsia on tuotu Suomeen. Samoin kysytään, miten ja missä mahdollisesti rikoksiin syyllistyneet Isis-leirillä olleet äidit tulisi saattaa oikeuden eteen.

Kokoomuksen kirjallisessa kysymyksessä puututaan myös Ilta-Sanomien viime päivien uutisointiin, joiden mukaan ulkoministeri olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön virkamiestä tai virittää tälle vastuuta al-Holin operaatiosta.

– Onko ulkoministeri antanut virkamiehelle asiassa ohjeita, joita tämä ei ole halunnut noudattaa, mihin virkamiesten puheet ”pelon ilmapiiristä” ulkoministeriössä perustuvat ja mitä aiotte tehdä tilanteen korjaamiseksi? kysymyksessä sanotaan.

Haavisto on kiistänyt sekä painostamisen että väitteet, joiden mukaan ministeriössä olisi valmisteltu suunnitelmaa lasten tuomiseksi takaisin leiriltä yksin ilman äitejään.

Lue aiheesta lisää:

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta äänesti – enemmistö tuki ulkoministeri Haavistoa al-Holin leiriä koskevissa asioissa

HS: Presidentti Niinistö kertoo olleensa tietoinen ulkoministeriön virkatoimista