Selvitys väitetystä muodin opiskelijoiden epäasiallisesta kohtelusta valmistui - Vakavia väärinkäytöksiä ei ilmennyt

Muodin opiskelijoille halutaan taata selkeät polut purkaa kriisejä. Myös ohjeistuksia esimerkiksi muotinäytösten järjestämisestä rukataan.

kulttuuri
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu ulkoa.
Aalto-yliopiston käynnistämä selvitys yliopistolehtori Tuomas Laitisen käytöksestä on valmistunut.Petteri Juuti / Yle

Aalto-yliopiston johdon käynnistämä selvitys väitteistä muodin koulutusohjelman vanhemman yliopistolehtorin Tuomas Laitisen epäasiallisesta käytöksestä opiskelijoitaan kohtaan on valmistunut.

Selvitys käynnistettiin, kun Tutkivaan journalismiin erikoistunut julkaisu Long Play julkaisi jutun (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrotaan, että laitoksen vanhempi yliopistolehtori, muotisuunnittelija Tuomas Laitinen, on nöyryyttänyt ja haukkunut opiskelijoitaan. Epäasiallinen käytös oli Long Playn mukaan jatkunut vuosia. Asiasta virisi vilkas keskustelu mediassa.

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvisen mukaan selvityksessä ei löytynyt vakavia väärinkäytöksiä.

– Järjestelmällistä tai tahallista häirintää tai syrjintää ei ilmennyt. Ja se on tietysti todella tärkeä havainto, Auvinen sanoo.

Auvisen mukaan selvitys tehtiin perusteellisesti ja siitä varten haastateltiin kymmeniä ihmisiä, niin opiskelijoita kuin henkilökunnankin edustajia. Häirinnän tai syrjinnän sijaan selvityksessä todetaan, että muodin koulutuksen toimintatavoissa ja opetuskulttuurissa on haasteita.

– Olemme pohtineet muun muassa viestinnän selkiyttämistä ja muotinäytösten ja niihin liittyvien käytänteiden selkiyttämistä. Ohjeita täsmennetään.

Selvityksessä todetaan, että suorat konfliktitilanteet kannustetaan selvittämään osapuolten kesken, mutta, jos se ei toimi, opiskelijoille taataan väylä, jota pitkin ristiriidat voi tuoda keskusteluun laajemmin.

– Tätä on suunniteltu yhdessä ylioppilaskunnan kanssa. Halutaan, että opiskelijat voivat puhua myös suoraan toisille opiskelijoille, jos opetushenkilökunnalle puhuminen tuntuu vaikealta, Auvinen toteaa.

Laitisen mukaan faktat ovat nyt kasassa ja kehittämistyö voi alkaa.

Yle ei tavoittanut Tuomas Laitista kommentoimaan selvitystä.

Aalto-yliopisto ei kommentoi yksittäisiin henkilöihin liittyviä henkilöstoasioita julkisuudessa.

Muotisuunnittelija, kulttuurivieras Rolf Ekroth pitää kohun keskelle joutunutta Aalto-yliopiston muotikoulun opettajaa Tuomas Laitista elämänsä tärkeimpänä suunnannäyttäjänä.