Hyppää sisältöön

Ruotsin maltillinen kokoomus lämpenemässä yhteistyölle ruotsidemokraattien kanssa: Puoluejohtajilla ensimmäiset suorat neuvottelut

Ruotsidemokraattien suosio on on kivunnut roimasti ja se on kyselyjen mukaan toiseksi suosituin puolue.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmi Åkesson tammikuussa. Kuva: EPA / AOP

Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson on käynyt ensi kertaa suoria neuvotteluja ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin kanssa.

Kristersson kommentoi tapaamista Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun) sanomalla, että hänen mielestään oli korkea aika tavata ruotsidemokraatteja.

Hän sanoo miettineensä asiaa pitkään, mutta ratkaisevaa oli, kun sosiaalidemokraattinen hallitus ei kutsunut ruotsidemokraatteja keskusteluihin jengirikollisuudesta.

Kristersson sanoo olevansa valmis keskustelemaan kaikkien kanssa käytännöllisistä ja konkreettisista ongelmista.

Hän kertoo, että he keskustelivat Åkessonin kanssa etenkin vakavasta rikollisuudesta. Hänen mukaansa ruotsidemokraattien ja heidän analyysinsa ja ehdotuksensa ovat melko lähellä toisiaan.

Kristersson torjuu kuitenkin ainakin toistaiseksi hallitusyhteistyön ruotsidemokraattien kanssa.

– Se ei ole ajankohtaista, haluan porvarihallituksen. Juuri nyt porvarillisen projektin ytimessä ovat maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit, hän sanoo.

Sekä Kristersson että Åkesson kuvaavat Facebook-sivuillaan keskusteluja positiivisiksi ja sanovat niiden luovan pohjaa yhteistyölle.

Kristersson perusteli tapaamista myös Twitterissä. Hän sanoi, että puolueilla on ideologisia eroja, mutta ne ajattelevat monista tärkeistä asiakysymyksistä kutakuinkin samalla tavoin.

Sosiaalidemokraattijohtaja ei yllättynyt

Sosiaalidemokraatit arvioivat, että tapaaminen on alku oikeistokonservatiivisen blokin rakentamiselle, SVT kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Sosiaalidemokraattien valtiopäiväryhmää johtava Annelie Karlsson sanoo, ettei tapaaminen yllätä häntä, he ovat nähneet liikettä tähän suuntaan.

Keskustan valtiopäiväryhmän puheenjohtajan Anders W. Jonssonin mukaan on huolestuttavaa, että vielä yksi puoluejohtaja on rikkonut lupauksensa olla tekemättä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Lue myös:

Ruotsidemokraattien kannatus ylsi ennätyslukemiin, sosiaalidemokraattien suosio alin koskaan