Hyppää sisältöön

Sähköliiton neliviikkoinen lakko alkaa torstaina – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä

Taustalla kiista siitä, kuka saa edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla.

SSAB:n Hankon Lappvikin tehtaalla valmistetaan teräsputkia. Kuva: Tove Virta / Yle

Sähköliiton jäsenet aloittavat torstaiaamuna neliviikkoisen lakon, joka Teknologiateollisuuden mukaan saattaa jopa pysäyttää tuotannon kokonaan joissain yrityksissä.

Lakon alkaminen näytti keskiviikkona käytännössä varmalta. Minkäänlaisia neuvotteluja sen estämiseksi ei ollut näkyvissä, kertoi Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti STT:lle iltapäivällä.

– Valtakunnansovittelija on viimeksi tavattu viime viikon keskiviikkona, ja sen jälkeen hän ei ole pitänyt mitään yhteyttä, Väntti sanoi.

Muitakaan neuvottelukontakteja ei Väntin mukaan käytännössä ole ollut.

Lakko koskee 12:ta Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä, muun muassa Boliden Kokkolan, Konecranesin, Outokummun, SSAB:n ja Valmetin tuotantolaitoksia sekä Meyer Turun telakkaa. Se alkaa torstaiaamuna kello kuusi. Lakkoon on menossa tuhatkunta Sähköliiton jäsentä.

Sähköliiton mukaan osassa tehtaita jouduttiin jo keskiviikkona aloittamaan alasajo, koska niiden pyörittäminen ei onnistu ilman sähkömiehiä.

Teknologiateollisuuden mukaan lakko aiheuttaa yrityksille suurta vahinkoa. Huolto- ja korjaustyöt voivat keskeytyä, ja joissakin yrityksissä koko tuotanto saatetaan joutua pysäyttämään. On myös mahdollista, että joissakin yrityksissä tuotantoa siirretään ulkomaille joko omiin yrityksiin tai alihankkijoille.

Osapuolet esittäneet omia ratkaisumalleja

Työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla.

Teknologiateollisuuden mukaan Sähköliitto torjui alkuviikosta sen esittämän ratkaisumallin. Sen mukaan Sähköliiton paikallisesti valittava edustaja voisi tietyin edellytyksin toimia luottamusmiehen asiantuntija-apuna työpaikan neuvottelu- ja kehittämistilanteissa.

Väntin mukaan ehdotus oli Sähköliitolle täysin mahdoton hyväksyä. Sähköliitto haluaa, että sen jäsenillä olisi Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä oikeus valita oma luottamusmies tai vastaava edustaja. Liitto olisi samalla olevansa valmis sitoutumaan työrauhaan tulevan sopimuskauden mittaiseksi ajaksi.