Hyppää sisältöön

Kaktus ampui 40 piikkiä naisen silmiin: "Huusin apua koko matkan päivystykseen"

Suomen kukkakauppiasliiton mukaan opuntiakaktus puolustautuu irrottamalla piikkinsä hyvin herkästi.

Kaktuspiikkejä poistettiin Sari Sillanmäki-Kuokkasen silmistä kolmeen otteeseen. Kuva: Sari Sillanmäki-Kuokkanen

Sari Sillanmäki-Kuokkanen päätti viime lauantaina siirtää kaktuksen kirjahyllyn päältä keittiön pöydälle. Hän ajatteli, että lahjaksi saadun kaktuksen kauneus pääsisi keittiössä oikeuksiinsa ja se saisi paremmin valoa.

– Silmiini alkoi sattua tosi paljon, kun nostin ruukun alas. Laskin kaktuksen silmät kiinni maahan ja soitin miehelleni, että tule auttamaan, kertoo Sillanmäki-Kuokkanen.

He yrittivät ensin helpottaa kipua silmätipoilla ja vettä suihkuttamalla. Niistä ei ollut apua. Pariskunta lähti ajamaan kotoaan Järvenpäästä päivystykseen Hyvinkäälle.

– Huusin koko matkan apua. Silmissä oli mieletön tuska.

Perheen tytär oli saanut kuvan opuntiakaktuksen syksyllä lahjaksi. Kuva: Sari Sillanmäki-Kuokkanen

Päivystävän lääkärin ja hoitajan tutkimuksissa vasemmasta silmästä löytyi 0,2-1,5 millimetrin pituisia, pientä karvaa muistuttavia piikkejä. Muutama niistä saatiin pois, mutta päivystyksessä ei ollut instrumentteja hankalimpien piikkien poistamiseksi.

Matka jatkui silmäklinikalle. Siellä Sillanmäki-Kuokkasen silmästä nypittiin noin 30 piikkiä. Niitä oli mennyt myös silmäluomen alle.

Silloin Sillanmäki-Kuokkanen muisti, että kaktus oli jäänyt kotona keittiön tiskipöydälle. Perheeseen kuuluu kolme teini-ikäistä lasta ja kolme koiraa.

– Laitoimme silmäklinikalta viestiä kotiin, että älkää menkö kaktuksen lähelle ja tehkö ruokaa sen lähellä.

Kynttilänvalo oli liikaa

Silmäluomen alta piikkejä ei saatu pois silmäklinikallakaan, koska luomi oli niin turvoksissa. Sillanmäki-Kuokkanen sai mukaansa antibioottitipat ja kehotuksen tulla seuraavana päivänä uudestaan.

Reissuja silmäklinikalle tuli kaikkiaan kolme.

– Yksi piikki oli katkennut sarveiskalvoon, ja se piti raaputtaa irti neulalla. Kun toisen silmän kipu alkoi helpottaa, toisessa alkoi tuntua kipua. Sieltäkin löytyi piikki.

Silmistä poistettiin kaikkiaan 40 piikkiä, ja sen jälkeen Sillanmäki-Kuokkanen vietti yhden päivän pimeässä aurinkolasien suojissa. Silmät olivat niin valonarat, etteivät ne kestäneet edes kynttilänvaloa.

– Ihmettelen, miten piikit pääsivät silmiini. Lääkärit varmaan luulivat, että olen työntänyt naamani kaktukseen. Ruukku ei kuitenkaan ollut lähelläkään kasvojani vaan koko ajan käsivarren mitan päässä.

Kirjahyllyn korkeuskin oli vain 1,60 metriä.

Kaktusruukku oli kuvan hyllyn päällä. Hyllyn korkeus on 1,60 metriä. Kuva: Sari Sillanmäki-Kuokkanen

Sillanmäki-Kuokkasen mies ryhtyi selvittämään asiaa ja löysi tieteellisen artikkelin (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin saman kaktuslajin aiheuttamista silmävammoista Välimeren maissa. Artikkelissa kerrottiin, että Jordaniassa kaktuksen hedelmien poimijat olivat saaneet piikkejä silmiinsä tuulisella säällä.

– Ehkä ruukun nostoliike aiheutti sen, että piikit pöllähtivät sieltä. Sain niitä sormiinikin, mutta ne lähtivät pois itsekseen.

Floristi Sari Kotola Ruonalan Kukasta Kotkasta sanoo, että opuntian piikit ovat hyvin hankalia poistettavia jo tarttuessaan ihoon. Kaktuksen nystyröissä on piikkiryppäät, joiden piikit ovat todella pieniä ja lyhyitä.

– Käteen jääviä piikkejä ei edes näe, mutta ne tuntee. Iho alkaa punoittaa, ja punoitus häviää ajan kanssa. Pienillä pinseteillä niitä voi yrittää nyppiä pois, kertoo Kotola.

Hänellä on kokemusta kaktuksenpiikeistä ihossaan, mutta silmiinsä hän ei ole niitä saanut. Ruusunpiikin kylläkin.

– Se tuli juhannusruususta. Piikki piti käydä poistattamassa lääkärissä. Toipuminen kesti kaksi viikkoa.

Pienikin kosketus riittää

Kaktusten suosio on ollut viime vuosina kasvussa. Suuriin kaupunkeihin on ilmestynyt muutaman vuoden sisällä jopa kaktuksiin erikoistuneita kukkakauppoja.

Opuntiakaktuksia myydään kukkakaupoissa ympäri maata, mutta kaikkein yleisin kaktuslaji se ei ole. Sillamäki-Kuokkaselle silmävamman aiheuttanut kaktus on nimeltään jänönopuntia.

Suomen kukkakauppiasliitosta kerrotaan, että koristeopuntia irrottaa piikkejään erittäin herkästi. Liiton mukaan voidaan sanoa, että kaktus "ampuu" piikkejä puolustautuakseen.

– Se on ihan mahdoton. Pelkkä ilmavirta ei piikkejä irrota, mutta siihen riittää pienikin kosketus. Kaktus puolustautuu sillä tavalla. Siksi se ehkä kiehtookin ihmisiä, arvelee kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Taina Hinskala.

Kaktusten aiheuttamat piikkivammat ihossa ovat Hinskalan mukaan melko yleisiä. Vakavista silmävammoista hän ei ole kuullut, mutta piikkejä voi olla hyvin vaikeaa saada irti ihostakin.

– Osassa lajikkeita on väkäsiä, jotka jäävät ihoon ikävästi kiinni. Jos kaatuu kaktuksen päälle tai kaktus kaatuu päälle, ihoon voi jäädä monenkokoisia piikkejä hankaliin paikkoihin.

Opuntiakaktuksen piikkien on todettu aiheuttaneen silmävammoja myös Välimeren maissa, joissa niitä kasvaa luonnossa.

Hinskalan mukaan piikikkäät kasvit aiheuttavat haavereita myös alan yrittäjille. Yleensä niistä syntyy nirhaumia tai pieniä vammoja. Jos piikki jää ihon sisään, se voi aiheuttaa myös tulehdusreaktion.

– Kun putsataan ja rapsutellaan kukkaa, piikkejä lentää. Se pitää ottaa vakavasti, koska kukat eivät ole kulkeneet steriileissä paikoissa vaan erilaisissa astioissa ja monien käsien kautta.

"En sijoittaisi sohvapöydälle"

Hinskala kehottaa sijoittamaan kaktukset kotona paikkoihin, joihin lapset ja lemmikit eivät helposti pääse. Opuntian hän laittaisi leveälle ikkunalaudalle lähelle ikkunaa tai jonkin hyllyn päälle.

– Hyvä paikka on sellainen, jossa ei ole ohikulkevaa liikennettä. En sijoittaisi sitä ainakaan sohvapöydälle enkä lastenhuoneeseen.

Silmävamman saanut Sari Sillanmäki-Kuokkanen heitti opuntiakaktuksensa roskikseen.

– Pidän sitä vaarallisena. Meille sellaista ei enää tule.

Jutussa on käytetty lähteenä myös Sari Sillanmäki-Kuokkasen potilaskertomuksia, joissa kerrotaan kaktuspiikkien aiheuttaman silmävamman hoidosta.

.
.