SDP:n puoluehallitus haluaa hallitustunnustelijaksi Antti Rinteen – puolue valitsee pääministeriehdokkaan sunnuntaina

Ennen pääministeriehdokkaan valintaa puolueet käyvät hallitustunnustelut SDP:n johdolla.

hallitusneuvottelut
Statsministerkandidaterna Sanna Marin och Antti Lindtman.
Pääministerikisaan ovat ilmoittautuneet tähän mennessä Sanna Marin ja Antti Lindtman.Lehtikuva

SDP:n puoluehallitus esittää, että hallitustunnustelijana toimii puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. Lopullisen päätöksen Rinteen hallitustunnustelija-asemasta tekee demarien eduskuntaryhmä torstaina iltapäivästä.

Oppositiosta varsinkin kokoomus on arvostellut Rinteen valintaa hallitustunnustelijaksi, koska hänet syrjäytettiin hallituksen johdosta alkuviikosta.

– Ei tämä historiallisesti ole mitenkään poikkeuksellinen tilanne, että hallituksen tunnustelijana tällaisessa tilanteessa voivat toimia väistyvä pääministeri, eduskunnan puhemies tai vastaavat henkilöt, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi.

Pääministeri Antti Rinne erosi tiistaina, kun keskusta veti tukensa häneltä pois luottamuspulaan vedoten. Rönnholmin mukaan keskusta ei ole pyrkinyt vaikuttamaan hallitustunnustelijan valintaan millään tavalla.

Nyt hän odottaa keskustalta luottamuksen rakentamista hallituspuolueiden välille.

Pääministeri valitaan sunnuntaina

SDP:n puoluehallitus päätti pääministeriehdokkaan valinnan etenemisestä myös torstaiaamun kokouksessa. SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu valitsemaan pääministeriehdokkaan sunnuntaina kello 17.30 Helsingissä.

Pääministerikisaan ovat ilmoittautuneet tähän mennessä liikenne- ja viestintäministeri, varapuheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Yle julkaisi eilen mittauksensa, jossa Marinilla on hienoinen etumatka puoluevaltuutettujen parissa. Marinia kannatti kyselyssä 20 valtuutettua ja Lindtmania 14.

Kisa on kuitenkin tiukka, koska 20 valtuutettua ei vielä keskiviikkona osannut lukita kantaansa, eikä Yle tavoittanut seitsemää päättäjää.

Epäröivät valtuutetut ratkaisevatkin kisan joko Marinin tai Lindtmanin eduksi.

Lindtman-Marin -kysely
Lasse Isokangas / yle

Ennen pääministeriehdokkaan valintaa puolueet käyvät hallitustunnustelut SDP:n johdolla. Eduskuntaryhmät sopivat torstaina iltapäivällä hallitustunnustelujen vetäjästä.

Edessä ovat vielä myös varsinaiset hallitusneuvottelut. Lopulta eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään.

Pääministerikandidaatit kohtasivat keskiviikkona A-studiossa. Katso alta.

Sanna Marin ja Antti Lindtman.