1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paloturvallisuus

Maaningan vanhustentalon palosta 20 vuotta – viiden asukkaan kuolema herätti kehittämään hoitokotien turvallisuutta

Merkittävintä hoivakotien turvallisuuden kehittämisessä on ollut automaattisten sammutuslaitteiden asentaminen.

4. joulukuuta 1999 syttyneessä Maaningan vanhustentalon palossa kuoli viisi asukasta. Kuva: Yle

Maaningalla sattuneesta tuhoisasta vanhusten palvelutalon tulipalosta on kulunut 20 vuotta. Vuonna 1999 lauantaina 4. joulukuuta iltayöstä syttyneessä palossa menehtyi viisi palvelutalo Viljamin asukasta. Palo sai alkunsa yhdestä talon asunnosta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan tulipalo käynnisti merkittävän kehittämistyön, joka jatkuu edelleen. Merkittävin muutos on, että palvelutaloista sekä hoito- ja hoivalaitoksista yli puolet on suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla.

Maaningan tuhoisan palon aikoihin noin kolmen kuukauden aikana sattui myös 17 muuta paloa vastaavissa taloissa.

Maaningan palon jälkeen pelastusalalla on muun muassa julkaistu opas hoitolaitosten paloturvallisuuden suunnitteluun.

Erityisryhmien asuinturvallisuushankkeessa on näkökulmaksi otettu erehdykset ja unohdukset salliva asuinympäristö, jossa esimerkiksi liesiturvatekniikka ehkäisee tulipalon vaikka ruoka unohtuisi liedelle.

Maanigan palosta alkanut tietojen kerääminen nosti esille poistumisturvallisuuden sekä palontorjuntatekniikan tärkeyden. Hoitolaitoksissa pelastustoiminta ei olisi monesti riittävän nopeaa ilman paloa tunnistavaa ja rajoittavaa tekniikkaa.

Pelastusalan keskusjärjestö toteaa kuitenkin, että tekninen turvallisuus ei korvaa suunnitelmallisuutta, mutta tekniikalla voidaan saada lisää toiminta-aikaa ihmisten pelastamiseksi.