Hyppää sisältöön

Harry "Hjallis" Harkimo sai eduskuntavaaleissa laitonta tukea lähes 40 000 euroa – laissa ei määrätä rangaistuksia

Liike Nyt -puolueen ainoa kansanedustaja Harry Harkimo sai kymmeniä tuhansia euroa laitonta tukea viime eduskuntavaaleissa.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV julkaisi tänään vaalirahoituskertomuksensa kevään 2019 eduskuntavaaleista. Harry Harkimon lisäksi laitonta tukea saaneita oli yhteensä kahdeksan, joista neljän nimet ovat julkisia.

Harkimon lisäksi tukea sai liikaa yhdeltä tukijalta SDP:n kansanedustaja Niina Malm. Liikaa tukea saivat myös vasemmistoliiton Risto Kalliorinne ja kristillisdemokraattien Aki Ruotsala. He eivät päässeet valeissa läpi.

Harkimo, Malm, Kalliorinne ja Ruotsala saivat yhdeltä yksittäiseltä tukijalta enemmän kuin lain sallimat 6 000 euroa.

Harry Harkimo sai Liike Nyt ry:ltä tukea yli 38 000 euroa. Puolueelta tukea olisi voinut saada yli 6 000 euroa, mutta tukea antaessaan Liike Nyt ei ollut vielä puolue vaan yhdistys.

SDP:n kansanedustaja Niina Malm sai 10 000 euroa tukea Imatrankoskenparrassäätiöltä.

Vaaleissa rannalle jäänyt vasemmistoliiton Risto Kalliorinne sai Pohjolan Yhteisö ry:ltä 10 000 euroa. Rannalle jäänyt kristillisdemokraattien Aki Ruotsala sai tukea MA-Tech Oy:ltä 10 000 euroa.

Rangaistuksia ei tule

Vaikka näin suuret, yksittäiset vaalituet ovat lainvastaisia, ei niiden vastaanottamisesta ole määrätty minkäänlaisia rangaistuksia. Ehdokkaat kantavat poliittisen vastuunsa äänestäjilleen.

Lisäksi neljä ehdokasta oli saanut tukea sellaiselta taholta, joilta sitä ei saisi ottaa vastaan. Summat olivat kuitenkin niin pieniä, että tuen saaneiden nimet pysyvät salaisina.

Valtiontalouden tarkastusvirasto tarkisti kaikkien vaaleissa kansanedustajiksi tai varaedustajiksi valittujen rahoitusilmoitukset.

Ehdokkaista osa, neljä, oli siis saanut kampanjatukea sellaisilta tahoilta, joilta vaalirahoituslain mukaan ei saisi vastaanottaa tukea. Näissä tapauksissa tukea oli saatu alle 1 500 euroa, jolloin tukea ja sen antajaa ei tarvitse erikseen ilmoittaa vaalirahoitusilmoituksessa.

– Tukea ei saa esimerkiksi vastaanottaa, jos tuen antajaa ei voida selvittää. Ulkomailta tukea saa vastaanottaa vain yksityishenkilöiltä ja ehdokkaan kanssa samaa aatesuuntaa edustavilta yhteisöiltä ja säätiöiltä, VTV:n johtava tilintarkastaja Pontus Londen toteaa.

Ilmoitusvelvollisia oli 277

Julkisen vaalirahailmoituksen lisäksi ilmoitusvelvolliset toimittivat VTV:lle kampanjoidensa tiliotteet. Yhteensä 277 ilmoitusvelvollisesta 92 täydensi tai korjasi ilmoitustaan tarkastusviraston pyynnöstä. Korjaukset olivat useimmiten rahoituksen erittelytietojen tarkennuksia.

Eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoitusten oikeellisuuden varmistamiseksi Valtiontalouden tarkastusvirasto pyysi kaikilta ilmoitusvelvollisilta lisäselvityksinä vaalikampanjassa käytettyjen pankkitilien tiliotteet. Niiden avulla pyrittiin varmistumaan erityisesti siitä, että ulkopuolisilta saadut tukisuoritukset oli merkitty oikein vaalirahoitusilmoituksiin.

Yhtä ilmoitusvelvollista lukuun ottamatta kaikki ilmoitusvelvolliset toimittivat tarkastusviraston pyytämät lisäselvitykset. Tämän ilmoitusvelvollisen osalta vaalirahoitusilmoitus todettiin muodollisesti oikein laadituksi. Ilmoituksen sisältöä ei voitu tarkistaa.

Tarkastusvirastolle ei tehty vuoden 2019 eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoituksiin liittyviä kanteluita.

Eduskuntaan valittujen ja varaedustajien kampanjakulujen keskiarvo oli vajaat 35 000 euroa. Suurin vaalikampanja oli 115 547 euroa ja pienin 308 euroa. Kaikki vaalirahoitusilmoitukset ovat esillä osoitteessa Vaalirahoitusvalvonta.fi (siirryt toiseen palveluun).

Päivitetty 5.12.2019 klo 13.20: Juttuun on lisätty muun muassa tukea saaneiden nimiä.

.
.