Suurlakko lamautti Ranskan: Pariisissa käytetty kyynelkaasua, Eiffel-torni suljettiin, suurin osa junista ei kulje

Lakkolaiset protestoivat presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta.

Ranska
Mellakkapoliisit tiiviinä ryhmänä. Ympärillä savua.
Mellakkapoliisit ottivat torstaina yhteen mielenosoittajien kanssa Pariisissa.Ian Langsdon / EPA
  • Ranskassa on alkanut suurlakko, jonka kestosta ei ole tietoa. Lakon arvioidaan olevan suurin presidentti Emmanuel Macronin aikana.
  • Lakkoilijat vastustavat Macronin eläkeuudistusta, jonka he pelkäävät vaikuttavan eläkeikään ja eläkkeen suuruuteen. Voit lukea perusasiat Pariisin eläkejärjestelmän kiemuroista tästä.
  • Lakkoon on kutsuttu miljoonia julkisen ja yksityisen sektorin työntekijöitä: poliiseja, opettajia, juristeja, ammattikuljettajia, lennonjohtajia ja sähkömiehiä.
  • Lakko on pysäyttänyt raideliikenteen suureksi osaksi ja häiritsee erityisesti kotimaan lentoliikennettä. Osa kouluista ja poliisiasemista on suljettu. Myös jätehuollon odotetaan häiriintyvän.
  • Pariisissa kokoontui torstaina suurmielenosoitus. Poliisi on käyttänyt Pariisissa, Lyonissa ja Nantes'ssa kyynelkaasua mellakoitsijoiden hillitsemiseksi. Eiffel-torni on kehottanut vierailijoita pysymään poissa.

Ranskassa on alkanut suurlakko, jonka taustalla on jyrkkä vastarinta presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta vastaan. Julkista sektoria koskevaan lakkoon on kutsuttu miljoonia työntekijöitä.

Ensimmäisenä lakkopäivänä 90 prosenttia pikajunaliikenteestä ja 70 prosenttia paikallisjunaliikenteestä pysähtyi. Myös kaikki metrot ovat pysähtyneet, mikä lisää ruuhkaa ja liikennettä Pariisin alueella.

Lakko on häirinnyt myös lentoliikennettä. Lentoyhtiö Air Francen lennoista 30 prosenttia on peruttu.

Valtava ihmisjoukko marssii kadulla.
Pariisin kaduilla on marssinut suuri joukko ihmisiä eläkeuudistusta vastaan.Ian Langsdon / EPA

Päämielenosoitus järjestettiin torstaina Pariisissa, jonka kaduilla on CGT-ammattiliiton mukaan marssinut 250 000 ihmistä. Muualla Ranskassa eri mielenosoituksiin on uutistoimisto AFP:n mukaan kokoontunut yhteensä ainakin 450 000 ihmistä.

Mielenosoitusten yhteydessä on paikoin puhjennut mellakointia. Pariisissa liikkeiden ikkunoita on rikottu ja kaduilla on sytytetty tulipaloja. Poliisi on käyttänyt Pariisissa kyynelkaasua mellakoitsijoiden hillitsemiseksi ja ottanut kiinni kymmeniä ihmisiä.

Pariisin kaduilla järjestystä on ollut turvaamassa 6 000 poliisia.

Myös Itä-Ranskan Lyonissa ja Länsi-Ranskan Nantes'ssa on ollut poliisin ja mielenosoittajien yhteenottoja, joissa poliisi on käyttänyt kyynelkaasua hillitäkseen väkijoukkoa.

Lakon ja sen aiheuttaman sekaannuksen pelätään kestävän useita päiviä. Pariisin liikennetyöntekijät ilmoittavat jatkavansa lakkoaan maanantaihin.

Lisää aiheesta:

Ranskassa alkaa Macronin eläkeuudistusta vastustava suurlakko

Lähteet: AFP, AP, Reuters