1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kellot

Puhelinten kellot hyppäsivät ajassa eteenpäin aamulla – Telia sai häiriön korjattua

Virhe oli aiheuttanut Android-puhelimien kellon siirtymisen eteenpäin kahdella tunnilla.

kellot
Jo kolmella neljästä esikoulu- ja alakouluikäisestä lapsesta on älypuhelin.
Ongelma johtui 2G- ja 3G-verkon muutostöistä, joiden asetuksessa oli virhe. Kuvituskuva.Yle

Joidenkin suomalaisten puhelinten kellot hyppäsivät torstaiaamuna kaksi tuntia eteenpäin. Ylen tietojen mukaan tällaista on tapahtunut muun muassa Savukoskella ja Kemissä.

Häiriö ei kuitenkaan ulottunut vain Lappiin, vaan oli valtakunnallinen, kertoo Timo Saxén Telian viestinnästä. Ongelma johtui 2G- ja 3G-verkon muutostöistä. Saxén vahvistaa, että asetuksissa ollut virhe oli aiheuttanut Android-puhelimien kellon siirtymisen eteenpäin kahdella tunnilla.

Telia on saanut häiriön korjattua aamupäivällä. Saxén ei osaa arvioida, kuinka monen henkilön puhelimia ongelma koski.

Myös liikenne- ja viestintäministeriön valvontaosaston päällikkö Jukka-Pekka Juutinen vahvistaa, että kyse oli Telian ongelmasta.

Häiriö aiheutti koomisia aamuja

Savukoskelainen Susanna Schwartz-Matero koki järkytyksen aamulla istahdettuaan aamukahville.

– Otin puhelimen kouraan ja aloin katsoa somevirtaa. Huomasin, että kello näyttää yhdeksää aamulla. Tuli vipinää kinttuihin, kun ajattelin, että olen unohtanut herättää lapset kouluun ja lähteä itse töihin, Schwartz-Matero kertaa aamun tapahtumia.

Hän käytti puhelimen kiinni, ja kellonaika palautui normaaliksi. Hän ajatteli puhelimensa seonneen, kunnes huomasi, että samaa ongelmaa oli Facebook-kavereilla naapurikunnissa ja kauempanakin.

Schwartz-Materon mukaan kellojen siirtyminen oli aiheuttanut koomisia aamuheräämisiä.

– Yksi kaveri sanoi, että oli jäänyt aamuherätys kokonaan väliin. Hän oli herännyt kaksikymmentä yli omia aikojaan ja katsoi että herranjumala kuinka paljon hän on nukkunut ohi. Toisella oli soinut kaksi tuntia ennen aikojaan ja taas oli vipinää kintuissa, Schwartz-Matero nauraa.

Hänen puhelimensa kello siirtyi toistamiseen vielä pari tuntia myöhemmin, jolloin puhelin oli väärässä ajassa 45 minuutin ajan.

Lue seuraavaksi