Päivähoitojonossa parikymmentä lasta Kaustisella – väliaikainen yksikkö helpottaa, mutta hoidon tarve ei vähene ensi vuonnakaan

Väliaikainen päiväkoti aloittaa vuodenvaihteessa. Se on suunniteltu kevään ratkaisuksi, mutta hoidon tarve ei näytä vähenevän sen jälkeenkään.

päivähoito
Lapsi leikkii.
Alle 3-vuotiaat vaativat enemmän hoitajia kuin eli 3-vuotiaat. Siksi luvassa on Kaustisella taas palapelin rakentamista ja neuvotteluja siitä, voisi isompia lapsia siirtää perhepäivähoidosta päiväkotiin.Tiina Jutila / Yle

Kaustisella on löydetty taas uusia poikkeusjärjestelyjä, joilla yritetään selvitä päivähoitopaikkojen pulasta. Jonossa on nyt parikymmentä lasta, jotka tarvitsevat hoitoa jo alkuvuodesta tai kevään mittaan.

Vuodenvaihteessa Tanhuanpään ryhmäperhepäivähoitokoti muuttuu väliaikaiseksi päiväkodiksi, Pajalan päiväkodin satelliitiksi. Ryhmis on sekin tuore: se perustettiin kesällä Haitekin tiloihin, mutta 12 paikkaa eivät riittäneet pitkään.

– Työt ovat vielä kesken, sänkyjä tarvitaan lisää ja kaikkea sellaista, kuvaa varhaiskasvatusjohtaja Virpi Kataja, jolle päätös oli huojennus.

Kun yksiköstä tulee kaksiosastoinen päiväkoti, sinne mahtuu kaikkiaan 36 lasta. Se vaatii kuitenkin lisätilan vuokraamista ja uutta henkilöstöä. Päiväkotiosastosta vastaavan täytyy olla lastentarhanopettaja.

Heidän löytämisensä voi olla hankalaa, arvelee Kataja. Takaporttina on se, että määräaikaiseen tilanteeseen voidaan opettajaksi palkata viime hädässä myös epäpätevä henkilö. Lastenhoitajia Kaustisella on ollut helpompi löytää, viimeksi hakijoita oli toistakymmentä.

Toinen osasto on alle 3-vuotiaille, toinen yli 3-vuotiaille. Pienten ryhmässä pitää olla yksi työntekijä neljää lasta kohden, isompien ryhmässä yksi vastaa kahdeksasta.

Sama tilanne edessä taas syksyllä?

Koko syksy on ollut poikkeuksellisen hankala, sillä kunnasta on eläköitynyt paljon perhepäivähoitajia, eikä korvaavia hoitopaikkoja ole ollut helppo löytää.

Kunnanhallituksen päätös (siirryt toiseen palveluun)kattaa ensi kevään. Virpi Katajan mukaan tilanne ei kuitenkaan helpota kesän jälkeenkään. Kataja on tehnyt suunnitelmat sen varaan, että kaikki nykyiset paikat ovat käytössä myös syksyllä.

– Näyttää siltä, että hoidon tarve ei vähene ensi talvenakaan.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden paluu ei näyttele Kaustisella isoa roolia Sen sijaan ryhmäkoon pienentäminen tuo päiväkotiin heti yhden lisäryhmän.

Tilanne ei johdu syntyvyyden kasvusta, vaan pikemminkin työllisyyden paranemisesta, arvioi Kataja.

Kaustisella huutava pula päivähoitopaikoista – "Täytyy sanoa, että tämä syksy on todella kova"