1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raskauden ehkäisy

Unohtuiko e-pilleri? Tulevaisuudessa vain yksi tabletti kuukaudessa voi olla tarpeeksi

Yhdysvalloissa testataan tulevaisuuden ehkäisyä, mutta matka markkinoille on vielä pitkä.

raskauden ehkäisy
Ehkäisyvälineitä
Pillerit, kondomi, ehkäisykapseli, kierukka. Vain kerran kuukaudessa otettavasta e-pilleristä voisi olla ratkaisuksi pillereiden unohteluun.AOP

Yhdysvalloissa tutkijat ovat kehitelleet vain kerran kuukaudessa otettavan ehkäisypillerin.

Kun pillerin nielee, se pysyy vatsassa viikkojen ajan ja vapauttaa hiljalleen raskauden ehkäisevää hormonia. Keksinnöstä kertoo (siirryt toiseen palveluun)Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Koevaiheessa uusi pilleri on kalanmaksaöljytabletin kokoinen kapseli, jonka sisässä on tähdenmuotoinen "lääkkeenjakelujärjestelmä".

Kun tabletti on vatsassa, tähti tulee ulos kuorestaan ja alkaa vapauttaa hormonia kaikista väkäsistään. Tabletti on suunniteltu kestämään erityisesti vatsahappoja.

BBC kertoo, että tähti on aluksi liian iso poistuakseen vatsasta. Kun tähdestä loppuu hormoni, pilleri murenee ja sen jäänteet poistuvat luonnollisesti kehosta.

– Tutkimuksemme osoittavat, ettei luvassa ole ongelmia tukosten, ruoansulatuksen tai ruoan kulkeutumisessa. Otamme turvallisuuden todella vakavasti, tutkimustiimiin kuuluva tutkija Giovanni Traverso sanoo BBC:lle.

Asiantuntijat: kiinnostavaa, mutta tutkimusta tarvitaan lisää

Tutkijat ympäri maailman työskentelevät kiivaasti uusien ehkäisymenetelmien parissa. Naisille keinoja on olemassa jo useita, mutta miesten ehkäisyn kehittely on vielä alkutekijöissään.

Perinteistä ehkäisypilleriä ja yhdistelmäehkäisypilleriä käyttävät miljoonat naiset ympäri maailman. Jo käytössä olevia pillereitä pidetään erittäin luotettavina, mutta ongelmallista on, että tabletin ottaminen päivittäin voi unohtua.

Uutta pilleriä kehittävä tutkimustiimi toivoo, että keksintö helpottaa naisten arkea ja lisää vaihtoehtoja erilaisiin ehkäisymenetelmiin.

Vain kerran kuukaudessa otettavaa e-pilleriä on jo testattu sioilla. Tutkimustiimi toivoo aloittavansa kokeet ihmisille muutamien vuosien kuluessa. Markkinoilla pilleriä ei siis vielä lähiaikoina nähdä.

Pillerin prototyyppi on kehitetty Massachussettsin teknologian instituutissa. Nyt pilleriä kehittää biotekniaan erikoistunut yritys Lyndra, joka testaa parhaillaan, sopisiko tähdenmuotoinen pillerityyppi myös esimerkiksi malarialääkkeen annosteluun.

BBC:n haastattelemat lääkealan asiantuntijat kuvailevat uutta e-pilleriä jännittäväksi, potentiaaliseksi ja kiinnostavaksi. He alleviivaavat kuitenkin, että tutkimus on vielä alkutekijöissään. Lisäselvityksiä tarvitaan esimerkiksi pillerin varmuudesta ja tehokkuudesta.

Uuden e-pillerin testivaiheesta voit lukea Science Translational Medicine -julkaisusta. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Intia on luonut miesten ehkäisyruiskeen, joka saattaa päästä markkinoille jo ensi vuonna – Ensin edessä on kuitenkin tiukka syyni

Lue seuraavaksi