Hyppää sisältöön

Antti Rinteestä tulee hallitustunnustelija, hallitusneuvottelut käydään sunnuntaina – Viisi puoluetta valmiita jatkamaan samalla kokoonpanolla ja ohjelmalla

Hallitustunnustelija Rinne on esittänyt puolueille kaksi kysymystä, joihin hän toivoo vastauksia lauantaihin 7.12. kello 16 mennessä. 

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne vastasi median kysymyksiin SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä torstaina 5. joulukuuta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi.

Eduskuntaryhmät ovat valinneet SDP:n puheenjohtajan ja toimitusministeristön pääministerin Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi SDP:n ehdotuksen mukaisesti.

Eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien pääsihteerit päättivät hallitusneuvottelijasta torstaina.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi tiedotustilaisuudessa, että kokouksessa ei kuultu muita esityksiä.

Hallitustunnustelija Rinne on esittänyt puolueille kaksi kysymystä, joihin hän toivoo vastauksia lauantaihin 7.12. kello 16 mennessä.

Rinne kysyy, ovatko puolueet valmiita hyväksymään edellisen hallituksen ohjelman sellaisenaan ja osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen.

Lisäksi hallitustunnustelija haluaa tietää, onko puolueilla kynnyskysymyksiä hallitukseen osallistumiselle.

Varsinaiset hallitustunnustelut ja -neuvottelut käydään sunnuntaina 8. joulukuuta. Tavoite on, että uusi hallitus nimitettäisiin tiistaina 10. joulukuuta.

– Viisi puoluetta on etukäteen ilmoittanut, että ne ovat valmiita jatkamaan täsmälleen samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla pois lukien pääministerin vaihtuminen. Siitä syystä tämä prosessi halutaan viedä läpi mahdollisimman nopeasti, Rinne sanoi.

Rinne ei ole vielä päättänyt, aikooko hän olla ehdolla uuden hallituksen ministeriksi.

Oppositio vastusti Rinteen valitsemista

Kokoomuksen eduskuntaryhmä olisi halunnut aloittaa hallitustunnustelut vasta sunnuntai-iltana tai maanantaina, jolloin olisi tiedossa SDP:n ehdokas uudeksi pääministeriksi.

– Se olisi ollut paljon parempi ja oikeustajun kannalta oikea ratkaisu, Orpo sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää Rinteen valintaa outona. Hän on kuitenkin valmis hyväskymään Rinteen valinnan hallitustunnustelijaksi, koska tehtävä kuuluu suurimmalle puolueelle.

Nyt-liikkeen puheenjohtaja Harry Harkimo poistui neuvotteluista, koska hän ei hyväksynyt sitä, että pääministerin paikalta eronnut Rinne vetää uusia hallitusneuvotteluita.

– Se sotii minun oikeustajuani vastaan, Harkimo sanoi.

Kurvinen antoi selvityksen keskustan ryhmän ajattelusta

SDP:n ryhmäkokouksen alkuosa oli omistettu keskustan ja SDP:n suhteiden kohentamiselle.

Lindtman oli kutsunut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen selittämään "keskustan ryhmän ajattelua ja viime päivien tapahtumia".

SDP:n eduskuntaryhmän kokous pidettiin torstaina iltapäivällä. Kurvinen sanoi mennessään kokoukseen olevansa tilaisuudessa "avoimin mielin". Kun kokous oli kuulemisen osalta päättynyt Lindtman luonnehti keskustelun sävyä rakentavaksi.

Kurvisen kuulemistilaisuus SDP:n eduskuntaryhmässä oli Lindtmanin ja Kurvisen kummankin mielestä menestys. Hieman vajaan tunnin kestänyttä tilaisuutta luonnehdittiin erittäin tarpeelliseksi ja Kurvisen mukaan nyt rakentuvaa punamultahallitusta kuvattiin "kaurapuuroksi voisilmällä".

Lindtman kertoi, että Kurvisen saapumista kiiteltiin kokouksessa ja Lindtmanin sanoin oli suuri tarve keskustella asioista "silmästä silmään".

– Nyt rakennettiin luottamusta. Nyt pöytä on puhdistettu hallitusneuvottelujen tieltä, Lindtman sanoi kokouksen jälkeen ryhmähuoneen ovella.

– Tämän keskustelun pohjalta tulemme ulos vahvempina.

Kurvinen kertoi, että keskustelussa todettiin yhdessä kummankin puolueen tehneen virheitä.

– Todettiin, että viikko ei ole ollut kovin vahva kummallekaan, Kurvinen sanoi.

– Enemmän pitää miettiä toimintatapoja, jotta tällaiseen ei enään jouduttaisi, Kurvinen sanoi ja kertoi johtopäätöksenään, että tästä tilanteesta kyllä pystytään hyvin jatkamaan keskustan ja SDP:n yhteistä taivalta.

Kurvinen otti myös vastuuta kimurantista hallituskriisistä.

– Sanoin sosiaalidemokraateille suoraan, että jos etsitään vastuullisia, niin kyllä minä olen vastuussa osaltani, Kurvinen sanoi ja viittasi samalla koko keskustan johtoportaaseen.

Kun Kurviselta kysyttiin, jäikö kriisistä mitään hampaankoloon, hän vastasi kansanviisaudella:

– Vanhan kansan sanonta kuuluu: sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Ei tässä mitään poliittisia käräjiä aleta käymään.

Kurvisen mukaan nyt pitää alkaa saamaan tekoja aikaan, eikä hän usko, että yleisö enää odottaisi enempää käräjöintiä tapahtuneesta.

Näin selityspyyntö syntyi

Lindtman kutsui Kurvisen kokoukseen twitter-viestillään.

Ennen twiittiään Lindtman kertoi, että keskustan perustelu luottamuspulaan pääministeri Antti Rinnettä (sd.) kohtaan on jäänyt yksilöimättä.

– Keskusta lähetti kirjallisena perustelun. Siinä ei sen enempää eritelty, siinä oikeastaan vain viitattiin luottamuspulaan, Lindtman sanoi Ylen aamussa keskiviikkona.

Luottamuspulan yksityiskohdista halutaan nyt siis tolkku. Luottamuksen rakentaminen puolueiden välillä on edellytys tulevalle hallitusyhteistyölle.

Hallituskriisin käänteissä luottamus on horjunut puolin ja toisin. Uusin käänne oli, kun Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi tiistai-iltana keskustan päättäjien whatsapp-ryhmän viesteistä, joiden tulkittiin kertovan Rinteen kaatohankkeesta. Pääpukariksi nimettiin entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.).

Sipilä kiisti eilen keskiviikkona iltapäivällä, että hän olisi ollut Rinteen kaatohankkeessa millään tavoin.

– Minun on oikaistava teille Iltalehden jutun minua koskevat väitteet. Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta, ainoastaan kysynyt, kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua, Sipilä kirjoitti SDP:n eduskuntaryhmälle lähettämässään sähköpostissa.

Sipilän sähköpostin voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Toiseksi keskeiseksi toimijaksi Iltalehti manitsi keskustan lappilaisen kansanedustajan Markus Lohen. Myös Lohi kiisti mitään hanketta olleenkaan.

Keskustan entinen ministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila sanoi eilen Ylen aamun haastattelussa, että hallituksen ero vaatii keskustan ja SDP:n johtajien välillä avoimen keskustelun.

Anttilan mukaan keskustan johto kertoo myöhemmin syyn sille, miksi puolue halusi vaihtaa pääministeriä. Hän sanoi, että selitysten aika ei ole kuitenkaan vielä. Aikataulullisesti ensin pitää saada aikaiseksi toimiva hallitus. Selitysten vuoro on hänen mukaansa vasta sitten.

.
.