1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lotta Svärd

Pikkulotaksi 12-vuotiaana lähtenyt Ruusa Kemppainen kauhistelee veteraanien sodanjälkeistä kohtelua – "Se oli jotenkin niin väärin"

Itsenäisyyspäivä herättää entisessä pikkulotassa ristiriitaisia tunteita.

Lotta Svärd
Ruusa Kemppainen katselee, sinivalkoinen kynttilä palaa pöydällä.
Ruusa Kemppainen toimi Talvisodan aikaan Suomessa pikkulottana. Elisa Kinnunen / Yle

Ristijärveläinen Ruusa Kemppainen oli talvisodan syttyessä 12-vuotias. Nuoresta iästään huolimatta hän liittyi siskoineen Lotta Svärdin pikkulottiin.

– Se oli tavallaan velvollisuus ja halu olla pikkulottana. Mielellämme olimme siellä, Kemppainen sanoo.

Kemppainen kertoo pikkulottien työhön kuuluneen tiskaamista ja siivoamista. Nuoret tytöt myös lauloivat rintamalla kaatuneiden siunaustilaisuuksissa.

Pikkulottana Kemppainen koki sodan hyvin läheltä. Sodan jälkeinen veteraanien kohtelu tuntui ja tuntuu yhä Kemppaisesta pahalta. Sota-ajan tapahtumista, traumoista ja muistoista vaiettiin hänen mukaansa koko yhteiskunnassa.

– Se oli jotenkin niin väärin. Kotonakaan ei saanut puhua, vaikka ainoa lääke olisi ollut, että olisi puhuttu. En ymmärrä, miksi suomalainen, jolle vapaus on kaikki kaikessa, teki näin kuin teki, Kemppainen ihmettelee.

Kemppainen kertoo tuoneensa mielipiteensä esiin myös kerran sankarihaudan kukituksessa, johon hänet oli pyydetty puhumaan.

– Silloin sanottiin, että mitä sinä tuolla tavalla puhut. Minä puhuin niin kuin asia oli. En minä mieti mitä minusta ajatellaan, jos totuutta puhun, Kemppainen toteaa.

Itsenäisyyspäivä tuo sotamuistot pintaan ja saa aikaan ristiriitaisia tunteita.

– On sillä merkitystä, kun olen pikkulottana omilla voimillani ollut mukana. Meillä on vapaus, mutta toisaalta miettii sitä, miten meitä kohdeltiin, Kemppainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi