Uhkaako teollisuuden laaja lakko polttoainejakelua? Näin eri huoltoasemaketjuista vastataan

Neste ja Teboil varautuvat täyttämällä säiliöitä. Osalla huoltoasemista polttoainetoimitukset jatkuvat normaalisti.

lakot
Nesteen Kilpilahden jalostamo Porvoossa.
Nesteen Kilpilahden jalostamo Porvoossa. Lakko pysäyttää jalostamon toiminnan. Stefan Paavola / Yle

Maanantaina alkava laaja teollisuuden lakko tuskin aiheuttaa ainakaan suurempia ongelmia polttoainejakeluun, eli bensa- ja dieselautoilijoille.

Lakko on kolmipäiväinen, se alkaa maanantaina ja päättyy keskiviikkona. Työnantajapuoli on laskenut lakon hinnaksi jopa satoja miljoonia euroja.

Lue tästä jutusta tarkemmin, millaisia vaikutuksia lakolla voi olla esimerkiksi lääkkeiden valmistukseen ja vientinäkymiin.

Lakko vaikuttaa varsinkin öljy-yhtiö Nesteen toimintaan, sillä sen öljyjalostamot Porvoossa ja Naantalissa ajetaan alas lakon ajaksi.

Ylen haastatteleman pääluottamusmiehen mukaan esimerkiksi Naantalin jalostamoa ajetaan lakon aikana pienellä teholla ja vain kriittiset turvallisuusjärjestelmät pidetään käynnissä.

Neste: Olemme varautuneet täyttämällä säiliöitä

Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson kertoo, että varautumista lakkoon on Nesteellä tehty erittäin tiiviillä tahdilla viime päivinä.

– Kun uhka tänään varmistuneesta lakosta on kasvanut, olemme pyrkineet hoitamaan asiakastoimitukset jo ennalta niin maa-, meri- kuin ilmaliikenteen osalta. Olemme varautuneet täyttämällä säiliöitä ennalta niin paljon kuin mahdollista, Jakosuo-Jansson kertoo.

Hän arvioi, että lakko ei välttämättä näy Nesteen polttoaineasemilla hyvän varautumisen takia. Bensa- ja dieselautoilijoille riittänee siis tankattavaa alkuviikolla.

Riskejä Nesteellä nähdään siinä, kun jalostamoiden toimintaa käynnistetään lakon jälkeen. Jos käynnistysvaiheessa tulee yllättäviä ongelmia, joiden takia poikkeustilanne pitkittyisi, voisi tästä aiheutuva polttoaineiden jakeluhäiriö vaikeuttaa maantie-, meri- ja lentoliikennettä sekä jopa katkaista viennin.

Neste kertoi mahdollisista vaikutuksista tiedotteellaan (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona. Suomen Nesteen toiminnoissa lakkouhan piirissä on yhteensä noin 2 400 henkilöä.

Osalle asemista polttoainetta toimitetaan tavanomaiseen tapaan

Neste ei ole ainoa bensiinin ja dieselin jakelija Suomessa. Polttoaineita toimittaa myös NEOT Group (siirryt toiseen palveluun). Sen polttoainetoimitusten asiakkaina ovat huoltoasemaketjut St1, ABC ja Shell. Näille asemille ei odoteta jakeluongelmia.

– Olemme varautuneet Teollisuusliiton maanantaina mahdollisesti alkavaan lakkoon eikä lakolla tämän hetkisen tiedon mukaan pitäisi olla vaikutusta NEOT:n jakelussa olevien asemien toimituksiin, kerrotaan yhtiön viestinnästä Ylelle sähköpostitse.

Vuonna 2017 NEOT kertoo markkinaosuutensa bensiinin myynnissä olleen ABC- ja St1-asemien kautta yli 50 prosenttia, dieselissä noin kolmannes.

St1: Prosessimme toimivat normaalisti

Myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Reinekari St1:ltä vahvistaa, että heillä polttoainetoimitukset pyörivät normaalisti myös mahdollisen lakon aikana.

– Meillä prosessit toimivat normaalisti ja meillä on hyvä kyvykkyys palvella asiakkaita, Reinekari toteaa.

Reinekari kuitenkin huomauttaa, että epäsuorat vaikutukset voisivat koskea myös heitä, jos kilpailevan toimijan polttoainejakelu pysähtyisi pitkäksi aikaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka St1:n asemille polttoainetta tulisi normaalisti, ei se riittäisi täyttämään kasvanutta kysyntää, jonka mahdollinen pitkä pysähdys Nesteen huoltoasemien toimituksissa aiheuttaisi.

Teboil: Täytämme huoltoasemia viikonlopun aikana

Nesteen ja NEOTin ohella myös Teboil tuo Suomeen öljytuotteita ja myy ja jakelee niitä. Teboil kertoo markkinaosuutensa bensiinimyynnistä olleen viime vuonna noin 15 prosenttia ja dieselistä noin 27 prosenttia.

Kaupallinen johtaja Kari-Pekka Manni Teboililta kertoo, että Teboil toimittaa osan tuotteistaan Nesteen jalostamolta Porvoosta, jolloin lakko vaikeuttaa myös Teboilin toimintaa. Esimerkiksi säiliöautokuljetusten rytmi tulee poikkeamaan tavanomaisesta.

– Huoltoasemia pyritään täyttämään nyt viikonlopun aikana, että niissä olisivat säiliöt mahdollisimman täynnä, Manni kertoo.

Teboil on kasvattanut varastoja omissa terminaaleissaan. Välimatkojen kasvu normaalista voi vaikuttaa esimerkiksi kevyen polttoöljyn toimituksiin kotitalouksille, joihin voi tulla viiveitä.

Lue myös

Metsäteollisuus lakkoon ensi maanantaina – myös työsulku toteutuu

Sähköliiton neliviikkoinen lakko alkaa torstaina – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä

Sahatavaraa tuottava Versowood seisahtuu, jos teollisuuden lakko alkaa – yhtiön 500 työntekijää lakkovalmiudessa