1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Evon retkeilyalue

Evon retkeilyaluetta kehitetään yhteistyössä matkailuyrittäjien kanssa – ensin selvitetään minkälaisia palveluita alueelle tarvitaan

Tavoitteena on muun muassa kehittää retkeilyaluetta luontomatkailuelinkeinojen näkökulmasta.

Evon retkeilyalue
Syrjänalusen nuotiopaikan järvimaisemaa Lammin Evolla Hämeenlinnassa
Kati Turtola / Yle

Hämeenlinnan Evon retkeilyaluetta kehitetään. Alueelle kilpailutetaan parhaillaan uutta maankäytön ja matkailun suunnitelmaa, joka mahdollistaa sen, että tulevaisuudessa esimerkiksi matkailuyrittäjät voivat investoida alueelle.

Metsähallituksen kehityspäällikkö Jere Rauhala kertoo, että paikallisten yrittäjien kanssa on tarkoitus selvittää, millaisia palveluja alueelle tarvittaisiin esimerkiksi luontomatkailun kehittämisen näkökulmasta. Rauhalan mukaan matkailuyrittäjät kaipaavat retkeilyalueille muun muassa parempia majoitusmahdollisuuksia.

–Yrittäjät sanovat jatkuvasti, että tarvitaan lisää majoituskapasiteettia ja nimenomaan kahden hengen huoneita. Tällä hetkellä majoitustilat eivät monin paikoin vastaa sitä tarvetta, jota asiakasryhmät tarvitsevat.

–Evollakin on tarkoitus selvittää, onko tarve esimerkiksi majoituspalveluissa. Selvityksen avulla saamme yrittäjien tarpeet selville ja tulevaisuudessa voimme osayleiskaavan avulla viedä asiaa eteenpäin, kertoo Rauhala.

Investoinnit tehdään luontoa kunnioittavalla ja kestävällä tavalla

Jere Rauhala kertoo, että suunnitelmien ja yrittäjien tarpeiden selvittämisen avulla Evon retkeilyalueen yleiskaavaa ja osayleiskaavaa voidaan muuttaa tarpeen vaatimalla tavalla. Rauhala kuitenkin vakuuttaa, että mahdolliset investoinnit tehdään luontoa kunnioittavalla ja kestävällä tavalla.

–Valtion retkeilyalueilla noudatetaan ja kunnioitetaan niille laadittuja hoito- ja käyttösuunnitelmia. Osayleiskaavaan merkitään varmasti rakennusten maksimineliöt ja ehdotukset siitä, mitä ylipäätään saa rakentaa ja minne. Kaavoitusprosessit ovat aina myös läpinäkyviä.

Rauhalan mukaan matkailupalvelujen parantaminen ei automaattisesti tarkoita kävijämäärien räjähdysmäistä kasvua – eikä se ole tarkoituskaan.

–Matkailun kehittämisessä puhutaan hyvin paljon viipymän kasvusta. Käytännössä jos viipymä kasvaa, niin kävijämäärät eivät välttämättä kasva. Viipymän kautta palvelumahdollisuudet kuitenkin kasvavat, kun tilaa jää enemmän erilaisille palvelutuotteille ja opastuksille opastuksille.

Hämeenlinnan Evon lisäksi Metsähallitus on aloittanut retkeilyalueiden yleissuunnitelmien kilpailutukset Taivalkoskella Kylmäluoman ja Vaalassa Oulujärven retkeilyalueilla. Suunnitelmat teetetään yhdessä kuntien kanssa. Evon osalta Hämeenlinnan kaupunki on mukana Taruksen alueella.

Lue seuraavaksi