1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työkoirat

Vuoden rajakoira Cena on tehnyt merkittäviä huumelöytöjä ja on erityisen hyvä ihmisten etsijä: "Se haluaa tehdä töitä koko ajan"

Vuoden virkakoira -arvonimellä palkitaan viisi koiraa ohjaajineen.

Työkoirat
Cena on vuoden rajakoira
Cena on vuoden rajakoira

Merivartiokoira Cena, viralliselta nimeltään Stoneman's Garnet, on kuusivuotias saksanpaimenkoira ja töissä Mustasaaressa, Vallgrundin merivartioasemalla.

– Cena on todella aktiivinen työkoira. Se haluaa tehdä töitä koko ajan, kehuu Cenan ohjaaja, vanhempi merivartija Rasmus Vikström työpariaan.

Cena ja Rasmus Vikström ovat olleet työpari jo kuuden vuoden ajan. Vikströmin mukaan Cena on innokas ja oppivainen työntekijä, sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen kotinurkilla ja keikoillakin, eikä väsy tai koskaan valita.

Vikströmille Cena tuli kahdeksan viikon ikäisenä. Sen koulutus merivartiokoiraksi alkoi heti. Puolentoista vuoden kuluttua se läpäisi vaadittavat tasokoulutukset ja pääsi aloittamaan oikeat työt.

Henkilöetsintää, huumausaineita – ja muuta

Merivartiokoiria on Suomessa kaikkiaan yksitoista. Niistä kaksi työskentelee ohjaajineen Vaasan seudulla.

Cena on koulutettu henkilöetsintään, jäljestämiseen, huumausaine- ja esine-etsintään sekä ruumisetsintään merialueella.

– Cena tekee tasapuolisesti tätä kaikkea, mutta ihmisen jäljenajossa se on oikeasti tosi taitava, Vikström sanoo.

Töitä tehdään paljon muun muassa poliisin kanssa. Cena on tehnyt useita isoja huumausainelöytöjä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Koirien työmaat voivat olla myös kauempana. Cenakin on paljon komennuksilla niin pohjoisemmassa Suomessa kun etelämpänäkin. Se on ollut ohjaajineen työtehtävissä myös ulkomailla.

Ulkomaan komennuksilla ollessaan Cena on etsinyt ja löytänyt ihmisiä, jotka ovat olleet kätkeytyneinä ajoneuvoihin. Tarvittaessa se osallistuu pelastusetsintöihin ja on löytänyt kadonneita ihmisiä myös kotimaassa.

Vanhempi merivartija Rasmus Vikström ja Cena ovat olleet työpari kuuden vuoden ajan.
Vanhempi merivartija Rasmus Vikström ja Cena ovat olleet työpari kuuden vuoden ajan.Jarkko Heikkinen / Yle

"On tehty hyvää työtä"

Hyvältä merivartiokoiralta vaaditaan paljon. Työintoa, terveyttä ja tasapainoisuutta kaikessa, Rasmus Vikström listaa.

– Koiran pitäisi pystyä tekemään vähän kaikkea. Sen on kyettävä liikkumaan kaikilla alustoilla, kaikenlaisissa tiloissa ja ajoneuvoissa kuten laivassa ja autoissa. Eikä pelkoja saa olla, Vikström jatkaa.

Cenan ansiot kotimaassa ja ulkomaan komennuksilla siivittivät sen tänä vuonna merkittävään tunnustukseen, kun se on nimettiin Vuoden 2019 rajakoiraksi.

Valintaperusteiden mukaan Cena on osoittanut hyvää oppimis- ja sopeutumiskykyä merivartiokoiralle vaadittaviin työtehtäviin. Myös Vikströmin todetaan kouluttaneen koiransa esimerkillisesti mervartiokoiralle vaadittaviin työtehtäviin ja kehittäneen viranomaisyhteistyötä koiratoiminnassa.

Vikström ja Cena matkaavat lauantaina Helsinkiin vastaanottamaan palkintoaan.

– Teemme paljon töitä ja on hienoa, että joku huomaa sen, että olemme tehneet hyvää työtä.

Vuoden virkakoira -arvonimen saa kaikkiaan viisi koiraa. Rajakoira Cenan lisäksi arvonimen saavat poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, vankilakoira Tuisku ja sotakoira Lex. Suomen kennelliitto palkitsee vuoden virkakoirat lauantaina 7. joulukuuta Helsingin messukeskuskessa pidettävillä Koiramessuilla.

Lue seuraavaksi