Hyppää sisältöön

Oras keskittyy Suomessa komposiittiin – mitä se oikein tarkoittaa?

Komposiittimateriaaliin keskittyminen vähentää työpaikkoja mutta tuo investointeja ja koulutusta.

Oras Groupin Rauman tehtaalla keskitytään jatkossa komposiittimateriaalin käyttöön. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Vesikalusteita valmistava Oras Group kertoi jo lokakuussa keskittävänsä kromattujen messinkituotteiden valmistuksen Puolan tehtaalleen Olesnoon. Rauman tehtaalla keskitytään jatkossa komposiittimateriaalin käyttöön.

Oras Groupilla komposiitti tarkoittaa metallin ja muovin yhdistelmää. Yhtiön materiaalipäällikkö Jukka Hokkasen mukaan kyseessä on samantyyppinen teknologian murros kuin vesijohtoputkissa on ollut viime vuosikymmeninä.

– Emme ole tämän asian kanssa yksin. Myös muilla toimijoilla on samankaltaisia suunnitelmia, Hokkanen sanoo.

Oraksen hanoissa komposiittimateriaali tarkoittaa muovin ja metallin yhdistelmää. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Metallin ja muovin välisellä komposiitilla on etunaan muun muassa sen keveys. Materiaali on myös miellyttävä kädelle ja muutosta puoltaa raskasmetalleihin liittyvä lainsäädäntö. Materiaalipäällikkö Jukka Hokkasen mukaan komposiitti parantaa tuotteiden laatua.

– Komposiitilla on metalleihin verrattuna muun muassa erinomainen korroosion kesto, Hokkanen sanoo.

Investointeja ja koulutusta

Komposiittituotteiden valmistus vaatii Rauman tehtaalle mittavia investointeja. Osa niistä on jo tehty, mutta suunnitelmissa on vielä muun muassa noin 10 miljoonan euron kokonaisuus.

Suunnitelma uudesta muovikromaamosta on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä.

– Myös automaatiorobotiikkaa lisätään valmistusprosessissa, sanoo Oras Groupin henkilöstöjohtaja ja Rauman paikallisjohtaja Sakari Toivonen.

Oras Groupin Rauman tehtaan väkimäärä vähenee lähivuosien aikana. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Oras Groupin linjaus vähentää Rauman tehtaan työntekijämäärää 74 työtehtävällä. Muutos tuo mukanaan myös koulutustarvetta.

Uusi materiaali vaatii osaamista niin suunnittelupöydällä kuin itse valmistuksessakin. Lyhyellä aikavälillä se tarkoittaa muun muassa talon sisäistä koulutusta.

– Pidemmällä aikavälillä yhteistyötä tehdään paikallisten oppilaitosten kanssa. Sieltä saadaan lisäosaamista tähän teknologiaan, Toivonen sanoo.

Lue lisää:

Oras Groupin Rauman tehtaan työntekijät vastustavat lakolla tuotannon siirtoa Puolaan – "Haluamme, että meitä kuunnellaan yhtiötä kehitettäessä"