JHL marssii ulos Riihimäellä maanantaina: "Epäluottamus kaupungin johtoon"

Riihimäen ulosmarssiin osallistuu noin 300 työntekijää.

Riihimäki
JHL:n logo
Lassi Lähteenmäki / Yle

Kunta-alan ammattijärjestö Riihimäen Kunnalliset JHL ry 260 marssii ulos työpaikoiltaan maanantaina 9. joulukuuta kello 12–16. Ulosmarssin piirissä on noin 300 henkilöä.

Lakko vaikuttaa useisiin kaupungin toimintoihin. Toiminta esimerkiksi varhaiskasvatusyksiköissä toteutuu maanantaina supistetusti. Käytännössä se tarkoittaa, että päivähoito päättyy kello 12, kertoo ammattiosaston puheenjohtaja Laura Kankus.

– Suurimmat vaikutukset tulevat varhaiskasvatukseen kuten perhepäivähoitoon, eräät päivähoitoyksiköt, koulujen iltapäivähoito ja liikuntapaikkoihin, ne näkyvät kuntalaisille ensimmäisenä.

Asiasta on tänään jaossa tiedote varhaiskasvatusyksiköissä perheille.

Taustalla epäluottamus

Laura Kankus kertoo ulosmarssin syistä näin:

– Marssimme ulos siksi, että meillä on epäluottamus kaupungin johtoa, kaupunginjohtajaa, kaupunginhallitusta ja -valtuustoa kohtaan. Yt-neuvottelut on piste iin päälle. Meillä on kaupungin talous plussalla ja siitä huolimatta valtuuston kokouksessa äänestettiin ehdotus kumoon siitä, että irtisanomiset ja lomauttamiset otettaisiin yt-keinovalikoimasta pois.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin näyttää, että me ollaan oikeasti arvokkaita ihmisiä, me kaikki kaupungin työntekijät, Kankus kertoo.

Luottamuksen voisi palauttaa avoin vuoropuhelu, jossa työntekijät olisivat muutakin kuin numeroita talousarviossa, sanoo Kankus.

– Otettaisiin lomautukset ja irtisanomiset keinovalikoimasta pois, että työntekijät saisivat työrauhan. Viime vuonnakin oli yt:t ja tänä vuonnakin taas, ihmisiä alkaa jo mietityttää, että missä kohta olen töissä.

Ulosmarssin ulkopuolelle on rajattu Riihimäen kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asumisyksiköt, kotihoidon henkilökunta, keittiö Kontio ja Riihimäen Vesi. Lisäksi ulosmarssi ei koske kaupungin virkasuhteessa olevaa henkilöstöä.