Ensimmäiset 5G-verkot avautuvat Pohjanmaalla

Elisa avaa 5G-verkon Vaasassa tällä viikolla. Viime viikolla palvelu saatiin käyttöön Seinäjoella.

5G
5G-nopeuksia matkapuhelimen näytöllä.
Elisa on mitannut 5G-verkossaan Vaasan Palosaarella yli gigatavun siirtonopeuksia. Niklas Joki / Yle

Vaasasta tulee 12. kaupunki, jonne teleoperaattori Elisa avaa 5G-verkon. 5G mahdollistaa jopa kymmenkertaisesti nopeamman mobiiliyhteyden 4G-verkkoihin verrattuna.

Vaasassa tukiasemia on rakennettu niin, että ensimmäiset yhteydet avautuvat Palosaarelle ja Runsoriin.

– Näillä alueilla tavoitamme oppilaitoksia, yrityksiä ja myös kuluttaja-asiakkaita Palosaaren osalta. Runsorissa on energiaklusterin yrityksiä, jotka voivat hyödyntää tätä verkkoa, kertoo Elisa Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm.

Entistä nopeampi yhteys helpottaa esimerkiksi yhä laadukkaampien videoiden katselua ja suurien tiedostojen siirtämistä. Yrityksille hyötyä on etenkin pilvipohjaisten palveluiden käytön helpottumisesta.

– Esimerkiksi robotiikan hyödyntäminen voi vaatia nopeita yhteyksiä lyhyillä viiveillä. Yritykset hyötyvät myös virtuaalitodellisuuden paranevista mahdollisuuksista. Vaikkapa talon rakentamisessa voidaan näyttää paikan päällä, miltä rakennus tulee näyttämään. Jos tontilla katsot kuvaa, se pitää piirtää eteesi reaaliaikaisesti, siihen tarvitaan nopeaa yhteyttä, Granholm sanoo.

5G vaatii uudet laitteet

Vaasan tukiasemat ovat paikoillaan ja asiakkaat voivat jo käyttää 5G-yhteyttä. Seinäjoella verkko avattiin viime viikolla ydinkeskustaan ja Ideaparkin alueella. Alueet tulevat kasvamaan ensi vuonna.

– 5G on vielä lähtötekijöissään. Kestää vuosia ennen kuin se on yhtä kattava kuin 4G. Pohjanmaalla laajennamme alueita ensi vuoden puolella.

5G:tä varten on hankittava uusi puhelin tai muu mobiililaite, joka on vielä hintahaitarin kalliimmassa päässä. Granholm ennustaa, että 5G-laitteiden hintoihin on tulossa ensi vuonna vaihtoehtoja.

– Ensimmäiset laitteet tulivat vasta alkukesästä. 5G-puhelimia ja -laitteita on sellaiset 5–6 myynnissä. Varmasti ensi vuoden puolella tarjonta lisääntyy ja markkinoille tulee myös keskihintaisia puhelimia.

Elisa on kehittänyt 5G-verkkoa Pohjanmaalla vuodesta 2016.