Vaaran Aihkitalot Oy investoi Tervolaan 1,5 miljoonaa euroa – uusi massiivihirsituotanto vastaa kasvavaan talokysyntään

Yritys alkaa valmistaa erikoiskuivattua, lähes laskeutumatonta massiivihirttä, jota se käyttää omassa talotuotannossaan.

Vaaran Aihkitalojen uutta tuotantohallia rakennetaan jo. Tavoitteena on aloittaa tuotanto ensi keväänä. Kuva: Vaaran Aihkitalot Oy

Vaaran Aihkitalot Oy vastaa kasvavaan hirsitalokysyntään rakentamalla uuden tuotantolinjan Tervolaan.

Yritys ryhtyy valmistamaan erikoiskuivattua, lähes laskeutumatonta massiivihirttä, jota se käyttää omassa talotuotannossaan.

Investoinnin arvo on 1,5 miljoonaa euroa. 900 neliön tuotantohalli on jo rakenteilla ja tuotanto pyritään aloittamaan ensi keväänä.

Toimitusjohtaja Matti Vaaran mukaan yhtiön tavoitteena on kaksinkertaistaa hirsitalotuotanto ja yrityksen liikevaihto parissa vuodessa. Vaaran Aihkitalot on myynyt kolmisenkymmentä hirsitaloa vuosittain ja sen liikevaihto on nyt noin kaksi miljoonaa euroa.

Vaaran mukaan hirsitalorakentamisen kasvunäkymät ovat hyvät, sillä hirsitalojen suosio on tasaisesti noussut. Kun muutama vuosi sitten hirsitalojen osuus oli kymmenen prosenttia, tänä vuonna jo 23 prosenttia omakotitaloista on hirsitaloja ja määrä nousee koko ajan.

– Ihmiset ovat huomanneet, että hirsitalo on terveellinen eikä se ole niin energiasyöppö kuin on luultu. Vanha käsitys siitä, että hirsitalot ovat energiasyöppöjä, ei pidä paikkaansa Se on energiakulutukseltaan aivan samaa luokkaa kuin muut talot, Matti Vaara sanoo.

Uusi innovaatio massiivihirren kuivaamiseen

Tervolassa käyttöön otettavaa uutta tuotantoa tekniikoineen on Matti Vaaran mukaan kehitelty noin vuoden päivät. Kyseessä on tuore innovaatio, jossa hirsi kuivataan uudella tekniikalla niin kuivaksi, että se on lähes laskeutumaton.

Rakenteilla olevan tuotantohallin lisäksi investointi sisältää siis myös uuden erikoisvalmisteisen tietokoneohjatun kuivaamon, jossa pystyy kuivaamaan kerralla viiden omakotitalon hirret eli noin 250 kuutiota puuta. Investointi edellyttää myös uuden lämpölaitoksen rakentamista.

Lähes laskeutumatonta massiivihirttä on Matti Vaaran mukaan markkinoilla vähän verrattuna hirsitalotehtaiden yleisesti käyttämään lamellihirteen.

– Muut hirsitalotehtaat ovat keskittyneet pääasiassa lamellihirsiin eli rakentamisessa käytetään liimattuja hirsituotteita. Kaikkien ei kannata samanlaista tehdä eikä osa asiakkaista huoli taloonsa liimattua puuta. Tähän markkinaan me nyt haluamme vastata.

35 vuotta sitten aloitettu aihkihirsitalojen valmistus jatkuu Tervolassa edelleen.

Vaaran Aihkitalot Oy:n, kuten monen muunkin hirsitalovalmistajan, päämarkkina-alue on Suomi.

Ulkomaankauppa kangertelee lähinnä erilaisten energiamääräysten vuoksi. EU:n alueella vaaditaan, että isosta hirrestäkin rakennettu talo pitää vielä lisälämpöeristää. Suomessa vastaavanlaista määräystä ei ole.