Turun Arkea-kiistassa sopu – työehtosopimuksen vaihto peruuntui

JHL:n ja Arkean hallitukset hyväksyivät neuvottelutuloksen torstaina.

Kotimaa
Lapsi levittää rasvaa näkkileivälle.
Lakot vaikuttivat esimerkiksi koulujen ja päivähoidon ruokatarjontaan. Arkistokuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Turun kaupungin yhtiö Arkea Oy ovat päässeet sopuun koko syksyn kestäneessä työehtosopimuskiistassa. Sopimus syntyi joulukuun alkupäivien neuvottelujen tuloksena, kertoo JHL tiedotteessaan.

JHL:n ja Arkean hallitukset hyväksyivät neuvottelutuloksen torstaina. Sen myötä Arkea siirtyy takaisin Avaintyönantajat AVAINTA:n jäseneksi. Sopimus tulee voimaan vuodenvaihteessa.

Arkea kertoo omassa tiedotteessaan, ettei nyt tehty sopimus riitä Arkean talouden tasapainottamiseen. Arkea kertoo jatkavansa työtä ratkaisukeinojen löytämiseksi.

Tiedotteessa todetaan, että on löydettävä muita rakenteellisia muutoksia kannattavuuden saavuttamiseksi, sillä yhtiö ei voi toimia tappiollisesti markkinoilla.

Kiista kesti syksyn ajan

Työehtokiista alkoi syyskuussa, kun Turun kaupungin omistama ruoka- ja kiinteistöpalveluja tarjoava Arkea ilmoitti vaihtavansa työnantajaliittoa ja siirtävänsä yhtiön työntekijät halvempien työehtosopimusten piiriin.

JHL ei hyväksynyt menettelyä ja järjesti yhdessä Julkis- ja yksityisllojen toimihenkilöliitto Jytyn kanssa kaksi kolmipäiväistä lakkoa. Viime perjantaina päättyneessä jälkimmäisessä lakossa olivat mukana myös muiden Turun kaupungin omistamien yhtiöiden ja Turun kaupungin JHL:läiset työntekijät.

Lakot vaikuttivat laajasti Turun kaupungin palveluihin, kuten esimerkiksi koulujen ja päivähoidon ruokailuihin, sekä siivouspalveluihin.

Lue lisää:

JHL:n ja Jytyn lakko poiki jälleen Avi-valituksia Turun kaupunkia vastaan

Poliisi aloittaa esitutkinnan JHL:n tekemästä Arkea-tutkintapyynnöstä

JHL ja Jyty aloittavat laajan lakon Turun kaupunkia ja sen omistamia yhtiöitä vastaan – lakossa kymmenen yhtiötä