Ärjänsaari ehdolla vuoden 2020 retkikohteeksi – "Kävijämäärät tulevat joka tapauksessa nousemaan"

Äänestyksessä on kaikkiaan kuusi kohdetta eri puolilta Suomea.

retkeily
Kuvan edustalla on hiekkaranta ja heiniä, taka-alalla on veneitä laiturissa.
Ärjänsaari tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan. Arkistokuva. Tiia Korhonen / Yle

Oulujärven Ärjänsaari on ehdolla vuoden 2020 retkikohteeksi. Retkeilyalan ammattilaisista koostuva raati valitsi valtakunnallisen kilpailun finalistit yleisön ehdotusten perusteella.

Ärjänsaaren lisäksi tittelistä kisaavat Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue, Kotkan kansallinen kaupunkipuisto, Kurjenrahkan kansallispuisto, Vallisaari sekä määrittelemätön lähimetsä, jota äänestäjä saa itse ehdottaa.

– Ärjänsaaren ehdokkuus on positiivinen yllätys. Ärjää kehitetään tällä hetkellä sekä luonnonsuojelualueena että kestävän virkistyskäytön kohteena, ja tämä osoittaa, että olemme onnistuneet näissä asioissa, Metsähallituksen projektipäällikkö Anni Koskela sanoo.

Kilpailun tämän vuoden teemana on ympäristömyönteisyys. Koskela uskoo, että Ärjä pääsi mukaan finaaliin, koska saaresta on tehty roskattoman retkeilyn kohde ja energiankäyttö on ympäristöystävällistä. Esimerkiksi kesäkahvila on varustettu aurinkosähköjärjestelmällä. Lisäksi Ärjässä on kunnostettu lintujen pesimäalue ja tuotu lampaita hoitamaan kulttuurimaisemaa. Ympäristöteema on vahvasti esillä myös Ärjän taidefestivaaleilla.

Vuoden 2020 retkikohde valitaan yleisöäänestyksessä (siirryt toiseen palveluun) (GoExpo-messut). Äänestys on käynnissä 2. helmikuuta asti. Koskelan mukaan finalistit tulevat saamaan näkyvyyttä ja voittaja vielä enemmän, mutta Ärjänsaari on siihen valmis.

– Ärjän kävijämäärät tulevat joka tapauksessa nousemaan tulevina vuosina, joten olemme aloittaneet kunnostustyöt niin, että saari kestää kasvun. Nyt olemme laittaneet kuntoon päiväretkeilijöiden rakenteita ja toivottavasti pääsemme tulevina vuosina kunnostamaan myös mökkejä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!