LUT-yliopistolle 1,8 miljoonaa euroa – säätiöraha tuo Lahteen kolme uutta professoria

Kollin säätiö haluaa tukea Lahdessa tapahtuvaa tutkimusta ja nostaa metsäteollisuuden jalostusastetta.

biotalous
Kuvassa LUT-yliopiston tiedotustilaisuuteen osallistuneita henkilöitä. Taustalla seisoo yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama.
Rahoituksesta kerrottiin torstaina Lahden Niemen kampuksella. Taustalla puhuu LUT:n hallituksen varapuheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama.LUT-yliopisto

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) saa 1,8 miljoonan euron lahjoituksen. Marjatta ja Eino Kollin säätiön rahoituksella LUT-yliopisto perustaa Lahteen kolme biotalouden professuuria.

Rahoitus on vuosille 2020-2024. Professoreiden kansainvälinen rekrytointi on käynnistetty. LUT:n insinööritieteiden tiedekunnan dekaani Riina Salmimies kertoo, että uusien tieteentekijöiden on määrä aloittaa työnsä keväällä.

Professorit ovat saamassa rinnalleen tutkimustiimit, joiden määrä vaihtelee kolmesta seitsemään henkilöä. Työntekijöiden palkkaus riippuu muun muassa valtion täydentävästä rahoituksesta.

– Kollin säätiön tuella avaamme uuden tutkimusalueen biotaloudessa Lahteen. Keskitymme metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen. Se on ala, jossa syntyy paljon erilaisia sivujakeita, Salmimies mainitsee.

Dekaanin mukaan sahanpurusta, kuoresta ja muista sivujakeista on mahdollista luoda uusia tuotteita korvaamaan muovia, kosmetiikan lisäaineta ja jopa lääkkeitä.

Kollin säätiön juuret ovat Lahden seudulla ja metsäteollisuudessa. Säätiön asiamies Esko Kolli sanoo, että biotalouden tutkimuksen tuella tähdätään metsän jalostusarvon nostamiseen.

LUT-yliopistolla on tällä hetkellä Lahdessa 70 työntekijää, joista 11 on professoreita.