Ympäristöajattelu tuli maastohiihtoon – suksivoidevalmistajat etsivät kilvan vaihtoehtoa kielletyille fluorivoiteille

Kansainvälisen hiihtoliiton päätös kieltää fluorivoiteiden käyttö pakottaa voidevalmistajat etsimään uusia vaihtoehtoja.

Fluorattuja yhdisteitä on käytetty suksivoiteissa lisäaineina noin 30 vuotta. Kuva: Tomi Hänninen

Suksien voitelussa käytettyjen fluorivoiteiden haitat ympäristölle ja terveydelle ovat olleet tiedossa vuosia. Ylivertaisten luisto-ominaisuuksien takia fluorivoiteista ei kuitenkaan ole luovuttu.

Nyt tuuli on kääntynyt.

EU:n kemikaalivirasto on asettanut fluoratuille yhdisteille raja-arvot. Ne tulevat voimaan ensi vuoden heinäkuussa.

Sinetiksi Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) kertoi marraskuun lopussa kieltävänsä kaikkien fluorivoiteiden käytön sen alaisissa kilpailuissa.

Kilpahiihtäjien uusittava kaikki suksensa

Kuntohiihtäjän menoa Kansainvälisen hiihtoliiton päätös ei hidasta. Sen sijaan useille suksivoidevalmistajille FIS:n linjaus on kova isku.

Rex-suksivoiteita valmistavan Redoxin toimitusjohtaja Leena Virkki kertoo yrityksen valmistautuneen EU:n rajoituksiin. Nyt iso osa tehdyistä muutoksista valuu hiekkaan, kun FIS kieltää kaikki fluoriyhdisteet.

– Sinänsä koomista, että ensi talvena hippohiihdoissa saa käyttää nopeampia voiteita kuin maailmancupissa, Virkki toteaa.

Fluorivoiteiden kiellon taustalla on FIS:n huoli hiihtäjien mahdollisuuksista menestyä. Esimerkiksi Venäjällä fluorattujen yhdisteiden käyttöä ei rajoiteta.

Vauhti Speedin toimitusjohtaja Esa Puukilainen kertoo, yrityksensä etsineen fluoratuille yhdisteille vaihtoehtoa vuodesta 2015. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Voidevalmistaja Vauhti Speedin toimitusjohtaja Esa Puukilainen näkee täyskiellon ainoana vaihtoehtona kilpahiihdossa.

– Kilpailusääntöjen pitää olla tasapuoliset. Suksen pohjasta voidaan mitata, onko siellä fluoriyhdisteitä, mutta ei sitä, minkätyyppisiä fluoriyhdisteitä siellä on, Puukilainen huomauttaa.

Kansainvälisiä hiihtokisoja kiertävien on käytännössä uusittava koko kalustonsa.

– Mitään fluorivoidetta tai fluorilla aikaisemmin käsiteltyä välinettä ei voisi käyttää ensi kaudesta alkaen, tiivistää Start-suksivoiteita valmistavan Startexin toimitusjohtaja Hanna Salmi.

Ympäristötietoisuus lähtenyt liikkeelle Norjasta

Kaikkien suurten voidevalmistajien valikoimissa on entuudestaan fluorittomia suksivoiteita. Kilpailua käydään nyt siitä, kuka onnistuu kehittämään fluorivoiteita vastaavan tuotteen.

Voidevalmistajat arvioivat, että luisto- ja pitovoiteet ovat korvattavissa, mutta puhtaille fluoripinnoitteille on vaikea löytää vaihtoehtoa. Pinnoitteita käytetään pääasiassa kilpaladuilla.

– Fluoriyhdisteillä veden aiheuttama niin sanottu imuvaikutus jää alhaiseksi. Tälle ominaisuudelle on korvaavan tuotteen löytäminen haasteellista, Startexin Hanna Salmi kertoo.

Vauhdin Joensuun tehtaalla on etsitty vaihtoehtoa fluoratuille yhdisteille vuodesta 2015 lähtien.

Toimitusjohtaja Esa Puukilainen kertoo, että sysäyksenä toimi paitsi EU:n kemikaaliviraston suunnitelmat rajoittaa fluorattujen yhdisteiden käyttöä myös naapurimaista kantautunut viesti. Etenkin Norjassa kuluttajat ovat heränneet vaatimaan fluorittomia suksivoiteita.

Vauhdin Joensuun tehtaalla fluorille on etsitty korvaajaa sinkkistearaatista ja silikonivahasta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Fluoratut yhdisteet hajoavat luonnossa hitaasti

Fluoratuissa suksivoiteissa EU:n mustalla listalla on käytännössä yksi yhdiste eli perfluoro-oktaanihappo. Se kuuluu perfluorattuihin alkyyliyhdisteisiin (PFAS), jotka hajoavat ympäristössä erittäin hitaasti.

Tämä tarkoittaa, että yhdisteet rikastuvat ravintoketjussa ja jäävät helposti myös ihmisen elimistöön.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan PFAS-yhdisteet kertyvät veren proteiineihin, munuaisiin ja maksaan, ja siten heikentävät immuunivastetta ja kohottavat veren kolesterolipitoisuutta.

Suksivoiteiden fluoriyhdisteiden merkitys pisara meressä

Suksivoiteet eivät ole suuri synti.

PFAS-yhdisteet hylkivät vettä, rasvaa ja likaa, minkä takia niitä käytetään muun muassa teknisissä vaatteissa ja paistinpannujen pinnoitteissa. Lisäksi niitä on useissa kemianteollisuuden tuotteissa, kuten sammustusvaahdoissa, palonestoaineissa, hyönteismyrkyissä ja lattiavahoissa.

Ihmisen kuormituksesta suurin osa tulee ravinnosta. Luonnossa PFAS-yhdisteitä on löytynyt vesieläimistä, maaperästä, linnuista, kaloista ja nisäkkäistä.

Suksivoiteiden osuus on siis marginaalinen. Hiihdossa suurin riski on ihmisillä, jotka työskentelevät suksivoiteiden kanssa jatkuvasti, kuten hiihtojoukkueiden huoltomiehet.

Joensuun Katajan hiihtojaoston puheenjohtaja Ilari Nissinen kertoo fluorivoiteiden olevan ylivertaisia etenkin vesikelillä. Uusista fluorittomista vaihtoehdoista hiihtäjillä on vasta vähän kokemusta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Ensimmäiset uuden ajan suksivoiteet markkinoilla

Ensimmäiset uuden ajan suksivoiteet ovat jo tuotannossa.

Esimerkiksi Vauhti esitteli voidesarjansa Rukan maailmancupin yhteydessä marraskuun lopussa.

Vauhdin voiteiden koostumus on suojattu patenttihakemuksella. Sen verran toimitusjohtaja paljastaa, että fluoratut yhdisteet on korvattu sinkkistearaatilla ja silikonivahalla.

– Esimerkiksi sinkkistearaatti on kasvi- tai eläinrasvasta peräisin oleva yhdiste, joka hajoaa luonnossa, kertoo Esa Puukilainen.

Lähivuosina kilpaladuilla ratkaistaan, mitkä uusista tuotteista lyövät läpi. Harrastajia voidevalmistajien kilpailu hyödyttää, kun markkinoille tulee uusia vaihtoehtoja.

Lue lisää: